Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Місто, де населення і влада єдине ціле, стає єдиним організмом
Місто, де населення і влада єдине ціле, стає єдиним організмом
 
Інтерв’ю з міським головою Дніпродзержинська Станіславом Сафроновим
 
Серед великих міст індустріальної Дніпропетровщини Дніпродзержинськ посідає особливе місце. За часів СРСР тут вироблялося 2% загального валового продукту держави, і разом з тим, це було одне з найвпорядкованіших і найкрасивіших міст в області.
Через роки фактичне безвладдя та безвідповідальність (тільки з 2005 по 2010 рік тут змінилося 4 міських голови та ще декілька виконуючих його обов’язки) призвели до того, що Дніродзержинськ втратив позиції лідера Дніпропетровщини, натомість отримав безліч проблем у найважливіших сферах господарства. Сьогодні нова команда влади на чолі з міським головою Станіславом Сафроновим працює над відродженням колишньої слави Дніпродзержинська – потужного промислового, наукового і культурного центру.
 
- Станіславе Олександровичу, скажіть, як ви оцінюєте роботу промислового комплексу міста за чотири місяці вашої роботи на посаді міського голови? Чи є позитивні зрушення?
– Справді, Дніпродзержинськ – це передусім, промислове місто, і від роботи наших підприємств залежить і добробут городян, і соціально-економічний розвиток міста в цілому.
Промисловий комплекс Дніпродзержинська налічує 44 великих і середніх підприємства, на яких працюють близько 36 тис. осіб (понад 14% міського населення).
Загальний обсяг реалізованої промислової продукції за 2010 рік становив 19,9 млрд. грн. (12,6% до показника області). У січні 2011-го реалізація становила 2 млрд. грн. (12,9% реалізації по області).
На жаль, ми не досягли тих обсягів експорту товарів, які були до економічної кризи. Хоча торік експорт і збільшився на 25,5% порівняно з 2009 роком, у загальному обсязі по області це становить лише 6,2%. Роботу в цьому напрямку ми продовжуємо, адже всім зрозуміло: якщо у місті будуть працювати підприємства – городяни матимуть стабільну роботу й заробітну плату, а Дніпродзержинськ – кошти для подальшого розвитку.
 
- Питання заборгованості із заробітної плати сьогодні є надзвичайно актуальним для Дніпропетровського регіону, тому голова облдержадміністрації Олександр Вілкул тримає його на постійному контролі. Скажіть, як вирішується це питання у Дніпродзержинську?
 
- Ще 1 березня заборгованість із заробітної плати на кількох підприємствах Дніпродзержинська становила 1,7 млн. грн. Ми провели велику роботу з вирішення цього питання, і сьогодні я можу впевнено сказати: на всіх економічно активних підприємствах міста заборгованість ліквідована.На підприємствах-банкрутах заборгованість також знижено до 1,2 млн.
З метою прискореного погашення заборгованості із заробітної плати на
трьох підприємствах-банкрутах місцевою владою було ініційовано проведення низки спільних нарад з прокуратурою міста та податковою інспекцією щодо визначення дієвих заходів, застосування засобів більш жорсткого контролю за виконанням чинного законодавства.
 
- Важливим питанням для будь-якого міста є збільшення дохідної частини бюджету. Що вже зроблено для цього у Дніпродзержинську?
 
- Бюджет міста сьогодні – це головне джерело добробуту городян та розвитку міста. Від стабільності та повноти бюджету залежить вирішення головних міських проблем. За короткий час роботи нашій команді вдалось зробити те, що попередники не могли зробити роками: затвердилинову нормативну оцінку землі. Це надасть можливість Дніпродзержинську щороку додатково отримувати близько 50 млн. грн. на рік! Позитивні результати місто вже відчуло. За січень-лютий 2011 року власні доходи загального фонду становили 54,2 млн. грн., або 102,3% до плану, і зросли порівняно з аналогічним періодом минулого року на 29%.
 
- Наскільки просунулося місто у налагодженні взаємовигідних зовнішніх зв’язків, пошуку надійних інвесторів?
 
- На жаль, обсяг інвестицій в основний капітал у розрахунку на одну особу залишається неприродно низьким для такого міста, як Дніпродзержинськ, – 662,4 грн. (по області – 2256,6 грн). Переконаний, що з подоланням кризових явищ цей показник зростатиме.
Обсяг прямих іноземних інвестицій станом на початок року становив 88,7 млн. дол. (1,2% до обласного обсягу), на одного мешканця – 354,7 дол. (по області – 2239,7 дол.).
Ці данні свідчать, що питання залучення в економіку міста інвестицій – як іноземних, так і вітчизняних – потребує особливої уваги з боку міської влади. І ми робимо все для того, щоб підвищити інвестиційну привабливість Дніпродзержинська.
Приміром, уже цього року на території міста передбачається будівництво заводу з виготовлення склопакетів, що забезпечить надходження 4 млн. євро іноземних інвестицій та створення близько 100 робочих місць. Створення Регіонального інвестиційного агентства, з яким ми плануємо налагодити співпрацю, сприятиме покращенню інвестиційного клімату у місті. З метою підвищення покращення інвестиційної привабливості міста вже зараз розпочато роботу по розробленню повного об’єму містобудівної документації.
 
- Сьогодні у багатьох містах України, у тому числі, і у Дніпродзержинську, гостро стоїть житлове питання. Кількість старих та аварійних будинків з часом зростає. Як Ви вирішуєте цю проблему?
 
- Будівництво житла – одне з ключових завдань міської влади. Нам необхідно завершити відселення мешканців зі зсувонебезпечного району Самишиної балки, а також людей, які проживають в санітарно-захисних зонах промислових підприємств.
Провівши інвентаризацію, ми виявили, що житла та поліпшення житлових умов потребують 6111 дніпродзержинських сімей, а для задоволення цієї потреби необхідно побудувати 983,8 тис. м2 житла. Динаміку будівництва показує: 1993 року, наприклад, в експлуатацію було введено 98,1 тис. м2, а 2009-го – тільки 2,9 тис., тобто у 30 разів менше. Якщо будувати такими темпами, для забезпечення людей житлом знадобиться 300 років!
Для вирішення важливого питання будівництва доступного та соціального житла затверджено міську Програму житлового будівництва на 2011-2026 роки. На першому її етапі планується ввести в експлуатацію 13 об’єктів незавершеного будівництва (близько 63 тис. м2).У подальшому підвищуватимемо, наскільки можливо, темпи будівництва, бо інакше місто не має майбутнього.
 
- Станіславе Олександровичу, коли ви йшли на вибори, одним із першочергових завдань на посаді міського голови визначили відновлення житлово-комунального господарства міста. Яка робота проводиться у цьому напрямку?
 
- Увага міської влади спрямована на забезпечення безперебійного надання якісних комунальних послугта утримання житлового фонду в належному стані.
Зазначу, що опалювальний сезон 2010-2011 років розпочато вчасно і проведено без зривів та великих аварій. Про це свідчить зменшення звернень громадян з питань неякісного опалення у поточному опалювальному сезоні на 30% порівняно минулим періодом.
У 2010 році для покращення теплозабезпечення лівобережного масиву за підтримки облдержадміністрації, за рахунок коштів державного та міського бюджетів виконано роботи з реконструкції лівобережної котельні. Загальна економія енергоресурсів від впровадження цього проекту у грошовому вимірі складає 2,5 млн. грн. за рік.
Необхідність реформування житлово-комунального господарства не викликає сумнівів. Перш за все – це створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). На сьогодні в місті створено та функціонує 26 ОСББ, 11 будинків передано на баланс таких об’єднань.
Протягом 2011 року заплановано створити 293 ОСББ, і цю роботу буде продовжено у наростаючому темпі.
Наша команда розпочала иакож масштабну довгострокову роботу з благоустрою в рамках програми дій міської влади «Будуємо новий Дніпродзержинськ».
Підготовлено паспорти обслуговування територій міста для розподілу та закріплення територій за промисловими підприємствами.
Започатковано щорічний конкурс «Кращий район з благоустрою», розробляється пілотний проект благоустрою внутрішньоквартальних територій та дворів багатоквартирних будинків «Сучасне міське подвір’я», упроваджена програма «Фасад» по приведенню фасадів будинків міста до відповідного архітектурно-естетичного і небезпечного стану (182 будинки потребують перефарбування).
Цього року збільшено видатки на заходи Програми благоустрою. Передбачено фінансування на капітальний та поточний ремонт зовнішнього освітлення (4,2 млн. грн.), встановлення дитячих майданчиків та фізкультурних споруд, а також на проведення поточного ремонту, санітарне та зимове утримання мостів та шляхопроводів (3 млн. грн). Ми відновили роботу комунального підприємства Дніпродзержинського експлуатаційного управління мостів та шляхопроводів, адже, маючи велику кількість мостів та шляхопроводів, місто не може обійтися без такого підприємства. Саме недбалість у цьому питанні призвела до зруйнування покриття мостового переходу через Дніпро у минулому році.
Значним кроком для поліпшення санітарного, та й соціального стану Дніпродзержинська стало створення комунального підприємства «Фауна міста», що опікується відловом безпритульних тварин і вирішує питання гуманного поводження з ними, як того потребують європейські стандарти і законодавство України. «Фауна міста» проводить стерилізацію, ветеринарний догляд та лікування тварин і навіть пошук для них нових власників; евтаназія тварин проводиться за ветеринарними показниками.
Основа життєдіяльності будь-якого міста – його дорожньо-транспортна інфраструктура. Протягом 2010 року відремонтовано дорожнє покриття на площі 116,5 тис. м2, в тому числі капітальний ремонт здійснено на 61,6 тис. м2, поточний – на 54,8 тис. м2. Вартість виконаних робіт складає 13,6 млн. грн.
На цей рік заплановано проведення поточного ремонту на площі 14,9 тис. м2. З міського бюджету на ці цілі виділено 2,4 млн. грн.
З метою отримання додаткових коштів на капітальний ремонт доріг вже сьогодні за рахунок коштів міського бюджету розроблено та затверджено техніко-економічне обґрунтування капітального ремонту проїзної частини на десяти об’єктах по транзитних напрямках. На стадії завершення – виготовлення робочої документації на капітальний ремонт проїзної частини по вул. Дніпропетровській, вул. Дорожній, просп. Аношкіна та вул. Горобця.
 
- У Дніпродзержинську представлено майже весь спектр екологічних проблем. Що нова влада планує зробити для покращення екологічного стану міста?
 
- Специфіка нашого міста – його велика промислова завантаженість – стала причиноюзначних, фактично міжнародних, екологічних проблем. Тому поліпшення екологічного стану міста потребує постійної та пильної уваги з боку влади міста.
Щільність викидів забруднюючих речовин від стаціонарних джерел у розрахунку на 1 квадратний кілометр території міста в останні роки становить 930-780 т. Спостерігається деяке зниження, пов'язане зі скороченням обсягів виробництва, але це не має істотного значення. Згаданий показник в 120 разів більше, ніж по країні, і в 25 ніж по Дніпропетровській області!
Щороку утворюється близько 3 млн. т промислових відходів, з яких приблизно 114 тис. т є токсичними. У розрахунку на одного жителя міста на рік сьогодні припадає 433 кг шкідливих речовин, що майже в 5 разів вище середнього рівня по країні та в 1,5 рази по області.А в Дніпро промислові підприємства міста щорічно скидають понад 170 млн. кубометрів стічних вод, що вкрай негативно позначається на якості річкової води, як у межах міста, так і нижче за течією Дніпра.
Сьогодні треба сказати велике спасибі губернатору Дніпропетровської області О. Вілкулу, Уряду і Президенту України В. Януковичу, завдяки підтримці яких у 2010 році було чітко виписано нову програму поліпшення екологічного стану в Дніпродзержинську на 2011-2015 роки. До речі, ще 2003 року Віктор Федорович, обіймаючи посаду прем'єр-міністра, підписав постанову Кабінету Міністрів «Про приведення небезпечних об'єктів виробничого об'єднання «Придніпровський хімічний завод» в екологічно безпечний стан і забезпечення захисту населення від шкідливого впливу іонізуючого випромінювання на 2005-2014 роки». Це був дуже важливий крок у залученні уваги уряду до існуючих проблем.
Я переконаний, що реалізація запланованих природоохоронних заходів дасть змогу значно поліпшити екологічний стан міста і вже цього року знизити викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря тільки на ДМКД на 15 тис.т, а також поліпшити стан водних об’єктів за рахунок проведення робіт з розчищення водойм та збільшити кількість зелених насаджень.
 
- Які досягнення нової команди міської влади можна віднести до сфери охорони здоров'я?
 
- Мене дуже хвилює все, що пов’язано зі здоров’ям населення. Роботу у цій галузі ми почали звідкриття філії сімейної поліклініки №3 по вул. Ватутіна, 5. Відтепер дніпродзержинці зможуть лікуватись у сучасному медичному закладі європейського зразка.
Загалом можу сказати, що 2010 року порівняно з 2009-м фінансування сфери охорони здоров’я було збільшено майже на 27 млн.грн.
У рамках виконання програми Президента «Україна для людей» лікувально-профілактичні заклади міста у 2010 році отримали за рахунок державного бюджету обладнання на загальну суму 3,4 млн. грн.
Ми виділили кошти для забезпечення 20 машин швидкої медичної допомоги GPS-навігаторами, встановлюємо новий мовний архіватор на 6 каналів, розглядаємо можливість придбання машин швидкої медичної допомоги, за рахунок проведення реструктуризації галузі плануємо збільшити забезпеченість населення міста бригадами швидкої медичної допомоги відповідно до нормативів. Уже у другому кварталі цього року заплановано збільшити видатки на медикаменти з 2,3 грн. до 2,7 грн. на один виклик.
 
- Запорука розвитку міста – якісна, доступна та конкурентоспроможна система освіти. Які перспективи розвитку цієї сфери у Дніпродзержинську.
 
- Торік порівняно з 2009 роком обсяг видатків на освіту збільшено на 20 млн. грн. Усі загальноосвітні навчальні заклади повністю забезпечені комп’ютерними класами й підключені до мережі Інтернет, в 14 закладах освіти використовуються мультимедійні установки.
Для скорочення черги в дошкільних закладах (540 дітей) відкрито дошкільний навчальний заклад №15, створені додаткові групи у дитячих садках. Сьогодні проводиться робота зі створення навчально-виховних комплексів.
Розробляється проектно-кошторисна документація на реконструкцію будівлі дошкільного закладу №1, проводиться інвентаризація дитячих садків, які функціонують не за призначенням. Завдяки вжитим заходам планується збільшення потужності дошкільних навчальних закладів на 13 груп (260 дітей).
 
- Яким є стан соціального захисту найбільш уразливих верств населення у місті?
- Захист інвалідів, ветеранів, пенсіонерів, багатодітних та малозабезпечених сімей, інших соціально незахищених категорій громадян – надзвичайно важливе та відповідальне завданням як державної, так і місцевої влади. Сьогодні в Дніпродзержинську забезпечено своєчасну і повну виплату пенсій. 9,7 тис.
сімей (9,8% від кількості сімей у місті) отримують житлову субсидію (середній розмір призначеної субсидії становить 212,37 грн). Ведеться робота зі створення сприятливих умов для безперешкодного доступу інвалідів до об’єктів житлового та громадського призначення (протягом 2010 року створено
вільний доступ до 29 об’єктів). Торік уперше на базі санаторію «Дніпровський» організовано оздоровлення ветеранів праці та надано соціального пакету 60 особам, хворим на туберкульоз.
 
- Як, за останніми поглядами, жителі міста оцінюють роботу нової влади?
 
- Думаю, що головним індикатором роботи органів влади є скарги населення. Поодинокі скарги, на жаль, ще мають місце, але ситуація з надання послуг населенню перебуває під пильним контролем влади, проблемні питання, що виникають, ретельно і швидко вирішуються.
У листах, на особистих прийомах до мене все частіше звертаються люди зі словами вдячності. Вони задоволені тим, що транспорт почав реально возити пасажирів, а не провокувати конфліктні ситуації, як це було ще не так давно. І тим, що вулиці, сквери і площі набагато чистіші та охайніші. І тим, що чиновники почали уважніше ставитися до скарг і звернень громадян.
Це підтвердження того, що люди підтримують наші дії, обраний нами курс, що місто стає єдиним організмом, де населення і влада – не дві окремі складові, а одне ціле. У цьому, а також у єдності дій вертикалі влади – від Президента та уряду до кожного міста – запорука успішного розвитку Дніпродзержинська, регіону, всієї України.
Постійною наполегливою працею щодня, крок за кроком, творитимемо нову, кращу долю Дніпродзержинська, а разом з ним – Дніпропетровщини і всієї держави. Щиро дякую усім, хто взяв на себе цей відповідальний обов’язок, хто причетний до шляхетної справи служіння народу. Хочу побажати кожному Божого благословення, здоров’я, успіху, а Україні – миру, благополуччя і розквіту!
 
Розмову вів Павло ЯРОВИЙ,
журнал "Народный депутат"