Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
На перехресті минулого з майбутнім
На перехресті минулого з майбутнім
газета «Відомості» №21 від 25 травня 2011 року
 
18 травня у Міжнародний день музеїв відбулися урочистості у музеї історії міста. Міський голова привітав працівників музеїв Дніпродзержинська  з професійним святом. «Чудовий Дніпродзержинський музей історії міста був і залишається нашою гордістю. Великий інтерес у жителів і гостей міста викликають музеї наших підприємств, шкільні музеї. Від усіх дніпродзержинців висловлюю вам, шановні працівники музеїв, щиру вдячність за натхненну працю й вірність професії», – сказав у привітанні Станіслав Сафронов.
С. Сафронов нагородив Подякою міського голови колектив музею історії міста, та подарунками – його працівників. Директор музею Н. Буланова вручила нагороди учасникам активного відвідування музею – представникам шкіл №№19, 31, 40, 10, 42, гімназії №11.
Загалом у Дніпродзержинську діють 37 музеїв: державний музей історії міста, 3 музеї промислових підприємств, 24 музеї навчальних закладів, чотири музеї мають звання народних, два – зразкових.
Щороку музей історії міста відвідують близько 80 тисяч осіб. У фондах музею зберігається більше 82 тисяч музейних предметів, що відтворюють розвиток міста. Вагоме місце в музейній скарбниці займають археологічна та етнографічна колекції, зібрання листів періоду Великої Вітчизняної війни та колекція подарунків Леоніду Брежнєву. Впродовж минулого року до основного фонду музею історії міста надійшло 575 експонатів. Основними напрямками діяльності музею є науково-дослідна та просвітницька робота. Вона знаходить втілення в експозиціях, виставках, колекціях та наукових розвідках, опублікованих в різноманітних збірках. Щорічно в Музеї історії міста експонується більше 50 різноманітних виставок. В червні цього року музей вчетверте проводитеме історико-культурологічний фестиваль «Мамай-fest», що став помітною подією на культурній мапі України.
Впродовж кількох років досить плідно на сцені музею працює «Мала сцена», проект, що впроваджується спільно з музично-драматичним театром ім. Л. Українки. В День музею з привітанням до колег звернулась директор театру, Заслужена артистка Казахстану Маргарита Кудіна, яка підкреслила, що музей і театр співпрацюють дуже плідно. І навіть відкриття фестивалю «Класика сьогодні» співпало з Днем музеїв. І в рамках фестивалю «Класика сьогодні» у музеї історії міста відкрито виставку відомого майстра-сценографа, заслуженого діяча мистецтв України, головного художника Дніпропетровського дитячого театру Івана Шулика «Художник у просторі сцени». Як розповіввикладач курсу театральних художників, член національної спілки художників Російської федерації Павло Гур’янов, роботи якого теж представлені на виставці, вперше разом з роботами відомого майстра І. Шулика на огляд представлені роботи студентів театрально-художнього коледжу – ескізи, макети до спектаклів.
М. Кудіна передала до музею фестивальну продукцію і зразок унікального призу театру для меценатів імені першого директора Дніпровського заводу Ігнатія Ясюковича. Цим призом вже нагороджено три підприємства міста – ДМКД, «ЗІП» і «Метиз».