Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Всеукраїнський конкурс серед учнів професійно-технічних закладів з професії «Штукатур»
Всеукраїнський конкурс серед учнів професійно-технічних закладів з професії «Штукатур»
газета «Відомості» №21 від 25 травня 2011 року
 
У сучасному світі існуючі професії та види діяльності людини вимірюються тисячами. Рейтинг їх популярності залежить від багатьох факторів, насамперед – від кон’юнктури на ринку праці. Але є професії, що займають особливі місця і роль, яку вони в усі часи відіграють для людства.
Однією з таких професій – за значимістю, важливістю й необхідністю для людей, є фах будівельника. Адже все, що нас оточує навкруги, всі блага і здобутки цивілізації, починаючи від пам’яток прадавньої історії до надсучасних будівель, створено   працею й умінням будівельників різних поколінь.
Сучасне будівництво – це якісні матеріали, передові технології. Сьогодні неможливо проводити будь-які будівельні роботи без нових технологій. Найголовніше, що такі роботи повинні виконувати кваліфіковані робітники. Тому професія будівельника потрібна на ринку праці і користується великим попитом у населення. Сучасні будівельні технології та матеріали вимагають від кваліфікованого робітника нових знань та вмінь у своїй роботі. Наразі профтехосвіта оновлює свій зміст, учні оволодівають новітніми технологіями та вмінням використовувати сучасні будівельні матеріали.
Дніпродзержинський центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів будівництва та автотранспорту є ініціатором використання і впровадження сучасних будівельних технологій і матеріалів у навчально-виробничий процес. Це стало можливим завдяки співпраці з будівельними компаніями «Кнауф» та «Хенкель-Баутехнік».
 На базі ДЦППРКБА працюють два сучасні навчально-практичні центри, що говорить про цілеспрямовану роботу педагогічного колективу відповідно до вимог сьогодення. Центри здійснюють підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації будівельників за новими технологіями із застосуванням сучасних приладів, інструментів, обладнання та матеріалів фірм «Кнауф» і «Хенкель-Баутехнік». Історія проведення Всеукраїнських конкурсів фахової майстерності майбутніх зодчих України нерозривно пов’язана з ДЦППРКБА. Центр має великий досвід у проведенні важливих для всієї країни заходів.  
Перший Всеукраїнський конкурс за фахом «Маляр, штукатур» був проведений в 1992 році на будівництві 6-ої міської дитячої лікарні. Юні будівельники з усіх куточків України зробили свій вагомий внесок у зведення важливої на той час для Дніпродзержинська будови.
Вдруге ДЦППРКБА приймав посланців з усіх регіонів України в 2005 році на змаганнях за фахом «Плиточник». Переможці обласних конкурсів, які вибороли право змагатися в нелегкій боротьбі, вкладали творчу працю і натхнення в облаштування гуртожитку центра.
В 2006 році Дніпродзержинський будівельний центр приймав учасників Всеукраїнської наради-семінару з актуальних питань підготовки кваліфікованих робітничих кадрів для будівельної галузі за участю першого заступника Міністра освіти України Жебровського Б.М., директора департаменту профтехосвіти України Десятова Т.М., головного консультанта Комітету Верховної Ради з питань освіти і науки Головінова В.П., представників місцевих органів влади, будівельних компаній. Жебровський Б.М. дав високу оцінку роботи педколективу ДЦППРКБА у підготовці робітничих кадрів і презентував центру сучасний кабінет хімії, який включає комп’ютер, мультимедійну систему, інтерактивну дошку, набір реактивів та приладдя. До речі, такий кабінет – єдиний в області.
Дніпродзержинський центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів будівництва та автотранспорту має достатню матеріальну базу, досвідчених викладачів та майстрів, з творчим підходом процесу навчання. По суті, центр став першопрохідцем в освоєнні нових будівельних технологій в Дніпродзержинську із застосуванням будматеріалів провідних європейських компаній. Гарна теоретична підготовка і практичний досвід допомагають колективу бути на крок попереду вимог сучасного життя. Прикладом є створення проекту багатофункціонального автономного земснаряду «Грунтатор», розробниками якого стали викладач спецтехнології Головянко О.В., майстер виробничого навчання Богданович А.В., інженер-електромеханік Гуленко О.Д. Цей новий універсальний альтернативний вид техніки створений для потреб регіонів Західної України, які постійно страждають від повеней, а також може бути використаний у складних роботах Міністерства з надзвичайних ситуацій. В зв’язку з розробкою і втіленням в експлуатацію «Грунтатора», в центрі буде провадитися навчання спеціалістів за професіями «Багермейстер», «Багермейстер-капітан». Підготовка таких спеціалістів на разі в Україні не проводиться.
23-27 травня 2011 року на базі ДЦППРКБА вже втретє проходить Всеукраїнський конкурс професійної майстерності за фахом «Штукатур». У понеділок учасників конкурсу урочисто вітали представники облдержадміністрації, профільних Міністерств і відомств, керівництво міста на чолі з міським головою С. Сафроновим. Педагогічний колектив навчального закладу на чолі з директором Богдановичем В.М. приклав багато зусиль, проявив творчу ініціативу і добре підготувався до проведення важливого заходу. Для учасників та гостей з усіх областей України, міст Києва та Севастополя   створені хороші умови для проживання в молодіжному гуртожитку та харчування, творчо продумана програма дозвілля, підготовлені робочі місця для практичної частини конкурсу та проведення теоретичного курсу на комп’ютерах. Вже в котрий раз головними спонсорами конкурсу є компанії «Кнауф» та «Хенкель-Баутехнік», які забезпечили всіх учасників необхідними будівельними матеріалами власного виробництва, придбали спецодяг для учасників змагань, приготували цінні подарунки для переможців.