Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Минулому рідного міста присвячується

 

 

 

                               С.Світленко, доктор історичних наук, професор, декан історичного факультету Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара, газета "Відомості" № 22 від 01.06.2011

Два роки тому у дніпропетровському видавництві «ІМА-прес» побачила світ книга кандидата історичних наук, директора Музею історії Дніпродзержинська, Наталії Буланової «Кам’янські етюди в стилі ретро». У цьому виданні науково-популярних нарисів, на основі маловідомих документів і джерел, на належному професійному рівні висвітлено сторінки історії Кам’янського-Дніпродзержинська, одного з найбільших індустріальних центрів Дніпропетровщини.

Вихід у світ цього видання став помітною подією, викликавши непідробний інтерес у освітян і науковців-істориків, краєзнавців і широкого кола любителів минувшини не тільки рідного міста, а й Придніпровського регіону в цілому. Серед численних достоїнств книги відзначу оригінальність концепції, використання автором широкого й різноманітного фактичного матеріалу, достовірність, зваженість і неупередженість висвітлення подій, науковість і водночас популярність авторського стилю.
Усе це зробило книгу «Кам’янські етюди в стилі ретро» цікавою для якнайширшої читацької аудиторії. Втім, досить скромний наклад першого видання обумовив той факт, що ця книга Н. Буланової вже стала бібліографічною рідкістю, і читачі бібліотек – як міських, так і наукової бібліотеки Дніпропетровського національного університету імені Гончара, мають обмежені можливості, щоб познайомитися з нею. За цих обставин вихід другого видання книги, яку мені випала честь презентувати читачам міської газети «Відомості», є фактом цілком закономірним, обумовленим об’єктивними інтелектуальними потребами суспільства, насамперед освітянсько-наукової спільноти.
Друге видання «Кам’янських етюдів в стилі ретро», яке цими днями побачить світ, являє собою не звичайний передрук заради додаткових примірників. Не випадково на титулі книги значиться: «Видання друге, оновлене і доповнене» і як один із перших читачів обох версій книги маю відзначити – це не стандартне формулювання, а лаконічна констатація тих текстологічних змін, які простежуються між першим і другим виданнями. Хронологічно їх розділяє всього два роки і безумовною заслугою автора є те, що вихід книги не сприймається нею як ознака завершення конкретного дослідницького циклу, а лише як певний етап розробки теми. Завдяки такому підходу і подальшій наполегливій роботі над темою обсяг другого видання книги суттєво збільшився. При цьому варто відзначити, що кількісне зростання супроводжується якісними змінами.
Усього в книзі представлено більше тридцяти етюдів. Серед них є низка нових, які органічно вписалися в існуючу канву циклу нарисів і стали їх важливим доповненням. Насамперед, це нарис «Перша світова», в якому висвітлюються події в Кам’янському та навколишніх селищах у цей період, діяльність численних благодійних товариств, революційний рух на Дніпровському заводі, каталізатором якого стали соціально-економічні обставини. Видання доповнене також вагомим науково-довідковим апаратом: іменним покажчиком, історико-топонімічним довідником по старожитньому Камянському, списком літератури.Чимало інших глав збагатилися новими фактичними даними спогадами і фотоматеріалами, знайденими автором протягом того невеликого проміжку часу, що розділяє два видання.
Таким чином, нам подарована чудова нагода в черговий раз пересвідчитись: час не стоїть на місці, а разом з ним невпинно рухається й розвивається історична наука, постійно оновлюючись завдяки копіткій праці дослідників. Впевнений, що нове видання книги Н. Буланової викличе адекватний читацький інтерес і буде сприяти кращому осягненню нашими сучасниками захоплюючих сторінок рідної минувшини. То ж цікавого читання, шановні добродії!