Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Спільними зусиллями – до вирішення екологічних проблем міст регіону
Спільними зусиллями – до вирішення екологічних проблем міст регіону
За матеріалами прес-служби облдержадміністрації,
газета «Відомості» №24 від 15 червня 2011 року
 
Як ми вже повідомили, 7 червня в місті Кривий Ріг пройшло виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
На засіданні були розглянуті три основні питання: про стан виконання Програми поліпшення екологічного стану Дніпропетровської області за рахунок зменшення забруднення довкілля основними підприємствами-забруднювачами на 2007-2015 роки; про виконання заходів державних програм, спрямованих на радіаційний та соціальний захист населення м. Жовті Води. А також про стан виконання заходів щодо забезпечення екологічної безпеки м. Дніпродзержинська та приведення в екологічно безпечний стан уранових об’єктів ВО «Придніпровський хімічний завод».
У засіданні взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації В’ячеслав Задорожний, народні депутати – члени парламентського комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи: Анатолій Семинога (голова комітету), Микола Шершун, Олександр Горошкевич, Сергій Глазунов, Володимир Скубенко, Валерій Кальченко, Євген Шаго. Також участь у засіданні взяли голова обласної ради Євген Удод, міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул, міський голова Дніпродзержинська Станіслав Сафронов, міський голова Жовтих Вод Анатолій Кузьменко, представники міністерств і відомств, керівники промислових підприємств області.
На Дніпропетровщину припадає 16,2% загальнодержавних шкідливих викидів у навколишнє середовище. За цим показником вона посідає друге місце в Україні після Донецької області.
 «Вирішення екологічних проблем України і, передусім, промислових регіонів нашої країни можливо лише об’єднаними зусиллями центральної, обласної й місцевої влад. І це виїзне засідання в Кривому Розі є прикладом такої ефективної взаємодії на рівні регіону», – наголошує голова облдержадміністрації Олександр Вілкул.
На рівні регіону для вирішення актуальних завдань щодо зниження екологічного навантаження в рамках Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровської області розроблена і реалізується Регіональна екологічна програма. У її рамках поставлено завдання: до 2015 року скоротити на 30% обсяг шкідливих викидів у навколишнє середовище. Основний акцент зроблено на 25 великих підприємств, переважно гірничо-металургійного комплексу та енергетики, сумарний викид яких в навколишнє середовище становить 97%. У рамках реалізації Регіональної програми ці підприємства лише за перший квартал поточного року вклали в екологічні заходи 200 млн. грн., що майже в півтора рази більше, ніж у першому кварталі минулого року.
Кривий Ріг. Вагомою складовою Регіональної екологічної програми є Комплексна екологічна програма Кривбасу, де зосереджена майже половина промислового потенціалу Дніпропетровського регіону.
«Ця програма розрахована на 2011 – 2022 роки. Її загальний бюджет становить майже 11 млрд грн. Це наймасштабніша екологічна програма в історії України», – підкреслив перший заступник голови облдержадміністрації Вячеслав Задорожний.
Він відзначив, що в області налагоджено конструктивний діалог між владою та бізнесом щодо зменшення технологічного навантаження на довкілля, адже питання екології є для всіх сторін спільною цінністю. Зокрема, обласна адміністрація підписала Меморандум про співробітництво з ВАТ «Арселор Міталл Кривий Ріг». У рамках цього Меморандуму підприємство взяло на себе додаткові зобов'язання щодо сприяння в питаннях розвитку Кривбасу, у тому числі, з питань екологічної безпеки.
Жовті води. Головна проблема реалізації Держпрограми радіаційного та соціального захисту населення міста на 2003-2012 роки – це, перш за все, недофінансування. На 2010 рік Програма профінансована на 52 млн. грн., це 29% від запланованого обсягу. «Отримані кошти спрямовуються на вирішення питань соціального захисту населення», – сказав перший заступник губернатора. Зокрема, за його словами, минулого року було добудовано та введено в експлуатацію секцію житлового будинку на 79 квартир для відселення людей із радіаційно забрудненого житла. Крім того, торік із Жовтих Вод було вивезено всі 3973 джерела іонізуючого випромінювання, які було виявлено на території міста. Вони були вивезені на зберігання спеціалізованого підприємства ДК «Радон» за підтримки Уряду США.
«Підтримка американської сторони була надана в рамках досягнутих домовленостей між Президентом України Віктором Януковичем і Президентом США Бараком Обамою 13 квітня 2010 року», – сказав Вячеслав Задорожний. Також  у рамках цих домовленостей, завдяки підтримці Президента України, 5 квітня цього року на Павлоградському хімзаводі була запущена промислова установка з утилізації твердого ракетного палива. А 1 червня на засіданні Кабінету Міністрів України за дорученням Президента України прийняті зміни до Програми з утилізації твердого ракетного палива на Павлоградському хімзаводі. Зокрема, було прийнято рішення збільшити фінансування цієї Програми на 600 млн грн.
«Підвищення екологічної безпеки – це, перш за все, захист здоров'я наших людей, збільшення тривалості життя та підвищення його якості. А це практична реалізація програми нашого Президента Віктора Федоровича Януковича «Україна для людей», – підкреслив Вячеслав Задорожний.
Дніпродзержинськ. Від імені губернатора Вячеслав Задорожний подякував Урядові за те, що 11 серпня минулого року було ухвалено Розпорядження Кабінету Міністрів України про затвердження заходів щодо забезпечення екологічної безпеки м. Дніпродзержинська та поліпшення соціального захисту його населення на 2010 – 2012 рр. На цю програму передбачено 127,3 млн грн.
Перший заступник губернатора наголосив на важливості виконання Державної програми з приведення в екологічно безпечний стан уранових та виробничих об’єктів «Придніпровського хімзаводу». Він звернув увагу присутніх на недофінансування цієї програми і зазначив, що згідно з нею передбачено провести досить важливі й масштабні роботи. Зокрема, це стосується сховища «База С», яке знаходиться поруч із селищем Таромське і яке, за словами В. Задорожного, необхідно ліквідувати в найкоротші строки. Також актуальною проблемою є хвостосховище «Сухачівське», яке являє собою велику земельну ділянку розміром 450 га і є відкритим джерелом радіоактивного забруднення.
Незважаючи на проблеми з фінансуванням, наразі всі хвостосховища загороджені двома рядами колючого дроту з чітко визначеними проходами, які контролюються відповідними службами. Крім того, на сьогодні з 10-ти хвостосховищ, які знаходяться на проммайданчику «Придніпровського хімічного заводу», одне – «Південно-Східне» – вже рекультивоване і є безпечним для людей.
За результатами засідання Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи ухвалив низку рішень. Зокрема, парламентарії рекомендували Кабінету міністрів України при внесенні змін до Державного бюджету України збільшити видатки до показників, передбачених відповідними Державними цільовими програмами за приведення небезпечних об’єктів ВО «Придніпровський хімічний завод» (м. Дніпродзержинськ) в екологічно безпечний стан і забезпечення захисту населення; виконання першочергових екологічних заходів у місті Дніпродзержинськ; виконання заходів державних програм, спрямованих на радіаційний та соціальний захист населення м. Жовті Води.