Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
АСПЕКТИ МОЛОДІЖНОЇ ПОЛІТИКИ В МІСТІ
АСПЕКТИ МОЛОДІЖНОЇ ПОЛІТИКИ В МІСТІ
Васильєва Н.Ю, начальникуправління у справах сім’ї та молоді міської ради,
газета «Відомості» № 25 від 22 червня 2011 року                                          
 
26 червня 2011 року Україна святкує День молоді.
У кожного молодого покоління – своя історична місія, своє покликання і, тільки йому, притаманні світосприйняття і світорозуміння.    
Молодь сьогодні – не тільки суб’єкт, спадкоємець матеріальних  і духовних багатств суспільства, а й творець нових, прогресивних політико-демократичних суспільних відносин.
Сьогоднішні юнаки і дівчата здобувають освіту в Україні та за її межами, успішно займаються політичною і громадською діяльністю, працюють в державних структурах, у бізнесі та різних галузях економіки.
Перехід від безтурботного дитинства до юності і молодості, навіть у стабільних заможних країнах не відбувається легко та безболісно. Становлення особистості, здобуття освіти, професійного та життєвого досвіду, боротьба за своє місце у суспільстві – все це дається дуже непросто.
В місті Дніпродзержинськ – проживає понад 80 тис. молодих громадян віком від 14 до 35 років. Це становить 30% від загальної кількості населення,   з яких, 20%  становить учнівська та студентська молодь.
Дніпродзержинським міським головою Сафроновим С.О. реалізація державної молодіжної політики в місті визначена одним з найважливіших та пріоритетних напрямів діяльності міської влади та направлена на розвиток громадської активності молоді, розширення системи залучення молоді до вирішення проблем територіальної громади. При виконавчому комітеті міської ради створено та діє Молодіжна рада, розроблено проект Концепції молодіжної політики в місті Дніпродзержинськ, базовою складовою якої, є направлення зусиль на активізацію молодих людей щодо самостійної їх участі у формуванні та реалізації державної молодіжної політики в місті.  
Підтримка молодих людей, їхнє залучення до творчої, активної участі в житті суспільства – це інвестиції в розвиток стратегічних ресурсів громади міста. Системна робота міської влади в напрямку підтримки молодіжних ініціатив дає позитивні результати. Налагоджено співпрацю з громадською організацією «Новий час» у напрямку профілактики негативних явищ та пропагування здорового способу життя у молодіжному середовищі. У міських заходах активно приймають участь: Молодіжна рада, міська молодіжна організація «Молоді регіони»,міська молодіжна громадська організація «Молода громада», міська громадська організація «Жіночий інформаційно-консультативний центр», міська громадська організація по ресоціалізації наркозалежних «Ясла», Всеукраїнська благодійна організація «АСЕТ», благодійні фонди «Відродження» та «Імпульс».  
Важливою складовою реалізації державної молодіжної політики в місті єсприяння інтелектуальному розвитку молодих людей, збагачення їх естетичного досвіду, розкриття творчих здібностей молоді та організація її змістовного дозвілля, зокрема, у результаті постійної підтримки творчих ініціатив молоді міста, КВНівський рух в місті,  який на сьогодні вважається одним із найпопулярніших молодіжних рухів в Україні, набув популярності та широкомасштабності. Це засвідчив Відкритий чемпіонат КВН м. Дніпродзержинська, який   протягом жовтня 2010 року - квітня 2011 року пройшов    за   участю   14   команд   КВН  з   різних  міст   України, сім з яких,
 
представляли наше місто. Команди КВН Дніпродзержинського державного технічного університету є переможцями останніх двох фінальних ігор студентської ліги КВН асоціації КВН України.  
З кожним роком набуває популярності та яскравості  міський фестиваль художньої самодіяльності студентів навчальних закладів I-IV рівнів акредитації «Студентська весна». Цей рік став особливим для міста, обласним журі відмічено дуже високий рівень підготовки проведення міського фестивалю. Протягом березня-квітня 2011 року у вибіркових турах фестивалю прийняло участь понад 300 студентів, переможцями міського фестивалю визначено 84 студентів, з них – 32 студенти нашого міста стали лауреатами обласного фестивалю. Студентів Дніпродзержинського металургійного коледжу та Дніпродзержинського коледжу фізичного виховання визнано одними із семи переможців обласного фестивалю «Студентська весна».
Молодь нашого міста доводить знов і знов, що вона активна, неординарна, прагне пізнавати незвідане, досягати поставленої мети та безумовно творчо мислити. Молодь нашого міста – сучасна, сповнена життєвої енергії, неформальна, вміє не лише відмінно вчиться, а ще й добре співати, танцювати та складати власні вірші та музику. Молодь нашого міста творча, талановита та обдарована! 
Міською владою забезпечується підтримка обдарованої молоді, зокрема, виплачується стипендія міського голови 38 відмінникам навчання, щомісячний   розмір якої складає: 350 грн. – для учнів професійно-технічних навчальних закладів; 700 грн. – для студентів навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації; 927,50 грн. – для студентів Дніпродзержинського державного технічного університету.
Не залишається поза увагою міської влади формування у молодих людей духовної, моральної, та політичної культури, патріотичних почуттів, усвідомлення любові до Батьківщини, громадянського почуття обов’язку та відповідальності за її долю. За ініціативою міського голови Сафронова С.О., вперше за останні роки в місті,  у квітні поточного року, проведено урочисті проводи юнаків на строкову військову службу до лав Збройних Сил України. 
Щорічно, в рамках проведення Міжнародного дня жінок, Дня матері, Міжнародного Дня сім’ї, Дня захисту дітей в місті передбачається цілий комплекс заходів, спрямованих на соціальну підтримку та підвищення авторитету сім’ї, зокрема у пологовому відділенні 9-ї міської лікарні за участю керівництва міста проводиться соціальна акція «Привіт малюк», в рамках якої,   жінки, які народили дітей у ці святкові дні отримують комплекти для немовлят та енциклопедії для батьків. 6 червня поточного року, за ініціативою міського голови Сафронова С.О., започатковано ще одну соціальну акцію – «Свято нового життя» з врученням грошової премії матерям, які народили дітей у День міста. Така акція стане традиційною і розглядатиметься як демографічна складова загальної програми «Будуємо новий Дніпродзержинськ».
 Забезпечується соціальна підтримка студентських сімей, зокрема, в місті вирішено питання щодо позачергового влаштування  дітей з студентських родин до дошкільних навчальних закладів та безкоштовного їх відвідування.  
Пріоритетним аспектом реалізації державної молодіжної політики в місті є формування у молоді здорового способу життя. В місті   активізовано роботу в напрямку профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі шляхом урізноманітнення профілактичних заходів та широкого залучення до їх проведення представників міських громадських організацій, зокрема, у грудні 2010 року, проведено широкомасштабну міську соціальну акцію «Молодь – проти СНІДу», у лютому 2011 року, проведено міську соціально-профілактичну акцію «Молодь міста – проти наркотиків» з презентацією відеофільму «Вся правда о наркотиках», у травні  2011 року, проведено міську профілактичну акцію «Цигарка – на цукерку», присвячену Всесвітньому Дню боротьби проти тютюну. За дорученням міського голови Сафронова С.О. в місті посилено контроль за продажем алкогольних, слабоалкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім особам.
Виховання життєздатного покоління, становлення молоді як творчої сили в суспільстві, залучення її до самостійної участі у формуванні та реалізації державної молодіжної політики в місті, ось, далеко не повний перелік, основних аспектів молодіжної політики в місті.  
Користуючись  нагодою, напередодні свята, вітаю всіх з Днем молоді!
Молодість – безцінний дар природи. Його треба приймати з вдячністю, намагатися використати всі переваги цієї прекрасної миті життя. Будьте активними, здобувайте знання, наполегливо працюйте над собою, будуйте великі плани на майбутнє.
Бажаю всім міцного здоров’я, успіхів у навчанні і роботі, творчої енергії, незалежних думок та сил, щоб втілити в життя все до чого прагне ваш розум, душа і тіло.