Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Збережемо лісові насадження

 

 

 

Збереження лісуодна із основних задач збереження життя на планеті. Ліс є джерелом кисню, а отже і життя на землі.Ліс має значний вплив на клімат. Завдяки лісу формується тепловий режим прилеглої території. Ліс позитивно впливає на силу вітру, на стан і якість повітря. Зелені насадження очищають повітря від шкідливих речовин, пилу, газів, а також повертають у атмосферу вилучений кисень, підтримуючи постійний хімічний склад повітря.

Науковими дослідженнями доведено, що під наметом лісу забрудненість повітря у сотні разів менша, ніж у місті (до 500 разів).Один гектар лісу у віку стиглості (80 і більше років) за рік може поглинути близько 1 тонни шкідливих газів, очистити 18 млн. куб. м повітря.Один гектар хвойного лісу відфільтровує 30-35 тонн пилу в рік, листяного лісу – 50-70 тонн.

Найбільше кисню виділяють середньовікові насадження (вік 40-70 років) – від 5 до 10 тонн на один гектар залежно від породи.

Ліс здатний вирішувати ще одну загрозливу для людства проблему – поглинання вуглецю. Відомо, що господарська діяльність людини сприяє накопиченню вуглецю в атмосфері, що спричиняє виникнення "парникового ефекту". Один гектар лісу залежно від порід поглинає в середньому 8-10 кг вуглецю на годину.

Ліс позитивно впливає на стан грунтів, збагачуючи їх органічними речовинами, гумусом. Винятковий вплив мають лісові насадження на гідрологічний режим і на кругообіг води в природі. Величезна корисна властивість лісу полягає в тому, що він перетворює шкідливий, руйнівний поверхневий водостік у безпечний підземний стік. Найбільше затримують поверхневий водостік лісові насадження, розміщені на схилах (до 100%).

Ліси на ярах і балках степової і лісостепової зони укріплюють схили, послаблюють поверхневий водостік і тим самим стримують ерозійні процеси, оберігають землю від перегрівання сонцем, зменшують швидкість вітру, змінюють мікроклімат, сприяють підвищенню вологості повітря, регулюють розподіл снігу, зменшують промерзання грунту. На полях, захищених лісом, рівень урожайності завжди вищий, ніж на незахищених.

Ліси в Дніпропетровській області не мають промислового значення, а виконують в основному екологічні, захисні та рекреаційні функції і тому їх роль в нашому краї винятково важлива. На 90 відсотків вони є рукотворними. Незадовільна екологічна ситуація в нашому промисловому регіоні, а також недбале, часом варварське поводження з лісонасадженнями призводить до значної деградації навколишнього природного середовища: забруднення повітря, поверхневих та підземних вод, земель, наслідком чого стає загибель цілих лісових масивів.

Для збереження і відтворення лісів, підвищення їх продуктивності і раціонального використання розроблена та 29 квітня 2011 року затверджена обласною радою регіональна програма «Ліси Дніпропетровщини»» на 2011 – 2015 роки, яка передбачає збереження лісів, забезпечення розширеного відтворення лісових ресурсів, ефективний контроль за їх охороною, захистом і використанням. Кінцевою метою програмиє підвищення лісистості в області до 7%, а лісових площ на 30 тис. га. В цьомуроці на реалізацію програми з обласного бюджету передбачено виділити 1млн. 750 тис грн.

Головою обласної державної адміністрації О.Ю.Вілкулом також видано розпорядження «Про запобігання неконтрольованій вирубці лісів у Дніпропетровській області та сприяння штучному відтворенню лісових насаджень».

З метою виконання розпорядження голови облдержадміністрації Дніпродзержинським лісгоспом спільно з управлінням охорони навколишнього природного середовища міської ради та міським управлінням ГУМВС України в Дніпропетровській області заплановано проведення рейдів-перевірок з виявлення незаконних вирубок лісових насаджень на території міста. Порушники будуть притягатись в установленому порядку до відповідальності.

Управління охорони навколишнього природного середовища міської ради звертається до мешканців міста бережно ставитись до лісових насаджень, а також повідомляти про можливі факти незаконних вирубок лісових насаджень за телефонами:

- управління охорони навколишнього

природного середовища міської ради 3-35-54, 3-68-21

- Дніпродзержинський лісгосп 55-22-72

- Дніпродзержинське міське управління УМВС

України в Дніпропетровській області 102, 3-68-75


 

Начальник управління охорони навколишнього природного середовища міської ради А. Можейко, "Відомості" № 27 від 07.07.2011