Діяльність Молодіжної ради

Діяльність Молодіжної ради

Молодь завжди знаходилась в авангарді суспільного прогресу. Неможливо собі уявити не лише політичного, але й економічного і культурного життя поза молодіжним ракурсом. Молодь завжди гостро реагувала на соціальні та політичні процеси держави.

Сучасному молодому поколінню випало жити в непростий, але дуже цікавий період, коли наша держава пробуджується, міцніє і саме молодь, має стати незамінною опорою, тим фундаментом на шляху розквіту й процвітання України. Сучасна українська молодь сміливо заявляє про себе і свої права. Але нажаль, проблем сьогодні у молоді вистачає, саме тому, одним із пріоритетних напрямів державної молодіжної політики  є сприяння вирішенню проблем зайнятості молоді, попередження негативних проявів і пропаганда здорового способу життя у молодіжному середовищі, підтримка творчих ініціатив, талановитих та обдарованих молодих людей, сприяння підприємницькій діяльності, допомога молодим сім’ям.

В нашому місті немало робиться для формування і реалізації державної молодіжної політики. Упродовж останніх років молодіжна політика стала одним з найважливіших, пріоритетних і специфічних напрямів діяльності міської влади і здійснюється в інтересах молодої людини  і з урахуванням можливостей міста, його економічного, соціального, історичного та культурного розвитку для того, щоб молоде покоління відчувало себе потрібним, щоб молодь мала можливість вдало стартувати на життєвому шляху, щоб енергія і завзяття, оптимізм і наполегливість молодого покоління знаходили втілення у бізнесі, політиці, у науці та на виробництві, у спорті та мистецтві.

З метою забезпечення активної участі молоді у формуванні та реалізації державної політики з питань соціального становлення та розвитку молоді, сприяння більш ефективному вирішенню соціальних проблем студентської та учнівської молоді, зміцнення демократичних засад українського суспільства, залучення молоді до розв’язання та реалізації молодіжної політики в місті, розвитку молодіжного руху, зокрема учнівського та студентського самоврядування, рішенням виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради від 24.09.2008 № 741 «Про Молодіжну раду» в місті створено Молодіжну раду, як  консультативно-дорадчий орган  при виконавчому комітеті Дніпродзержинської міської ради.

З метою активізації та вдосконалення роботи Молодіжної ради рішенням виконавчого комітету від 23.02.2011 №70 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 24.09.2008 №741 (зі змінами)» внесено зміни до Положення про Молодіжну раду та оновлено її склад.

Сьогодні до складу Молодіжної ради входить 19 представників громадських організацій міста, навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів міста та середніх загальноосвітніх закладів міста. Очолює Молодіжну раду Малий Дмитро ­– голова Дніпродзержинської молодіжної громадської організації «Данаприс», студент IV курсу Дніпродзержинського державного технічного університету.

З моменту реорганізації Молодіжна рада почала приймати активну участь у суспільному житті міста.

Так за участю Молодіжної ради було організовано та проведено ряд заходів, зокрема:

-                     члени Молодіжної ради приймали  участь у проведенні в місті Всеукраїнського суботника з благоустрою територій міста, під час якого молодь разом із міським головою Сафроновим С.О. висаджувала молоді дерева на пр. Аношкіна;

-                     за участю Молодіжної ради в місті протягом лютого – квітня 2012 року організовано та проведено фестиваль художньої самодіяльності «Студентська весна – 2012»;

-                     представники Молодіжної ради постійно приймали участь у міських урочистих заходах з нагоди відзначення: 26-ї річниці Чорнобильської катастрофи, 67-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, 16-ї річниці Конституції України, Дня Державного Прапора України, 21-ї річниці незалежності України, Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні тощо.

В рамках відзначення в місті Всесвітнього Дня здоровья 07 квітня 2012 року членами Молодіжної ради організовано проведення благодійної акції "Запусти ліхтарик - подаруй дитині життя". Всього в акції прийняло участь близько 500 осіб.

З метою попередження негативних явищ, пропаганди здорового способу життя у молодіжному середовищі у міському парку культури та відпочинку організовано та проведено профілактичну акцію «Цигарка – на цукерку», присвячену Всесвітньому дню без тютюну, за участю членів Молодіжної ради, волонтерів благодійної громадської організації «Новий час», спеціалістів міського центру здоров’я та медицини спорту. Під час заходу серед учасників акції розповсюджувались листівки, буклети та пам’ятки профілактичного спрямування, надавались індивідуальні консультації, було проведено обмін цигарок на цукерки. Всього в заході прийняло участь близько 100 осіб.

Всього протягом 2012 року було проведено 10 засідань, під час яких розглянуто ряд питань: обговорено питання активізації волонтерського руху у навчальних закладах міста; прийнято рішення провести серед учнівської та студентської молоді міста низку благодійних заходів; розглянуто основні засади демократії, обговорено план роботи Молодіжної ради у 2011-2012 навчальному році, розглянуто питання щодо проведення у навчальних закладах міста роботи спрямованої на попереження насильства в сімьї, питання щодо проведення заходів присвячених Дню зихисту дітей та Дню молоді, обговорено питання євроінтеграційних процесів та відзначення Дня Європи - 2012 також обговорено питання щодо участі членів Молодіжної ради у роботах з благоустрою міста, тощо.