Рішення селищної ради від 29.09.2011 № 84-8/УІ "Про спостережну комісію при виконавчому комітеті Карнаухівської селищної ради"
У К Р А Ї Н А
КАРНАУХІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м. Дніпродзержинськ Дніпропетровської області
Чергова восьма сесія VІ скликання
 
Р І Ш Е Н Н Я
29.09.2011 № 84 - 8/УІ
 
 
Про спостережну комісію
при виконавчому комітеті
Карнаухівської селищної ради
 
        Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2004 № 429 «Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах», керуючись ст. ст. 46, 42, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», селищна рада:
 
ВИРІШИЛА:
1. Затвердити:
Склад спостережної комісії при виконавчому комітеті Карнаухівської селищної ради (додаток 1).
Положення про спостережну комісію при виконавчому комітеті Карнаухівської селищної ради (додаток 2).
2. Доручити голові селищної ради Фріске Т. В. своїм розпорядженням вносити подальші зміни до складу комісії.
3. Організацію виконання цього рішення покласти на секретаря селищної ради Бабія А. І., контроль на постійну комісію з питань зв’язків з політичними партіями, громадськими організаціями, засобами масової інформації, правової політики, законності, правопорядку, розвитку місцевого самоврядування, мандатна та депутатської етики (Мірзоєва Я. Г.)
 
 
Селищний голова                                                                   Т. В. ФРІСКЕ
 
 

 

Додаток 1 до рішення
селищної ради
від 29.09.2001 № 84-8/УІ
 
 
СКЛАД
спостережної комісії при виконавчому комітеті
Карнаухівської селищної ради
 
 
ФРІСКЕ Тетяна Василівна             –   селищний голова, голова комісії,
 
ЛАСТІВКА Ольга Володимирівна – спеціаліст ІІ категорії, секретар комісії,
 
ЧЛЕНИ КОМІСІЇ:
 
БАБІЙ Анатолій Іванович              –   секретар селищної ради, 
                                                              
ПЕРЕКІПСЬКИЙ
Віталій Олександрович                     – дільничний інспектор,
 
ПОРОЗОВА Наталія Іванівна          – головний спеціаліст відділу активної 
                                                                підтримки безробітних міського центру
                                                                зайнятості (за згодою),
 
ПРИЩЕПА Ольга Володимирівна – депутат селищної ради,
 
КОТЛЯР Володимир Васильович – заступник голови адміністративної 
                                                                комісії.
 
 
 
Селищний голова                                                             Т. В. ФРІСКЕ
 
 
Додаток 2 до рішення
Карнаухівської селищної ради
від 29.09.2011 № 84-8/УІ
 
ПОЛОЖЕННЯ
про спостережну комісію при виконавчому
комітеті Карнаухівської селищної ради
 
1.         Спостережна комісія при виконкомі Карнаухівської селищної ради (далі - спостережна комісія) утворюється селищною радоюстроком на три роки.
2.         У своїй діяльності спостережна комісія керується Конституцією України, Кримінально-виконавчим кодексом України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Постановою Кабінету Міністрів України від 01.04.2004   № 429 «Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах», іншими актами законодавства, а також цим Положенням.
Діяльність спостережної комісії базується на принципах гласності, демократичності, добровільності, відкритості та прозорості.
3.         Основними завданнями спостережної комісії є:
3.1.     Сприяння органам і установам виконання покарань у виправленні і ресоціалізації засуджених та створенні належних умов для їх утримання, залучення громадськості до надання допомоги органам і установам виконання покарань.
Організація громадського контролю за дотриманням прав, законних інтересів засуджених осіб та осіб, звільнених від відбування покарання.
Організація виховної роботи з особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання та громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання.
3.4.     Надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.
4. Функції спостережної комісії:
4.1.     Разом з органами і установами виконання покарань вносить до суду за місцем відбування покарання засудженими подання щодо:
-           умовно-дострокового звільнення від відбування покарання або заміни невідбутої частини покарання більш м'яким;
-           звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3-х років;
4.2.     Погоджувати постанови та подання, які приймаються і вносяться установами виконання покарань, щодо:
-           зміни умов тримання засуджених у межах однієї кримінально-виконавчої установи закритого типу (далі - виправна колонія) або у зв'язку      з переведенням їх до виправної колонії іншого рівня безпеки;
-           надання дозволу на проживання за межами виправної колонії;
-           засудженим жінкам на час звільнення від роботи у зв'язку з вагітністю і пологами, а також до досягнення дитиною трирічного віку та скасування цього дозволу;
4.3.     Сприяти адміністрації установ виконання покарань:
у проведенні соціально-виховної роботи з засудженими, організації їх загальноосвітнього та професійно-технічного навчання;
у залученні громадськості до надання допомоги у створенні належних умов для утримання засуджених, їх матеріально - побутового та медико-санітарного забезпечення, здійснення оздоровчо-профілактичних заходів;
у створенні додаткових робочих місць для залучення засуджених в суспільно корисній праці;
4.4.     Вести на підставі інформації органів і установ виконання покарань облік осіб умовно-достроково звільнених від відбування покарання, організувати громадський контроль за поведінкою цих осіб та проведення виховних заходів за місцем їх роботи (навчання) і проживання протягом невідбутої частини покарання.
4.5.     Виконувати інші функції відповідно до законодавства.
5. Комісія має право:
5.1.     Доручати членам комісії:
-           відвідувати установи виконання покарань, вивчати стан матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення засуджених, умови їх праці та навчання, стан організації соціально-виховної роботи;
-           брати участь у засіданнях комісій установ виконання покарань під час розгляду питань про внесення до суду подань щодо умовно-дострокового звільнення засуджених від відбування покарання, зміни невідбутої частини покарання більш м'яким, звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років та брати участь у судових засіданнях під час розгляду таких подань.
5.2.     Подавати клопотання про помилування засуджених та висловлювати свою думку по суті клопотання про помилування, що подає засуджений через орган або установу виконання покарань.
5.3. Одержувати від громадських організацій, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, органів і установ виконання покарань, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності інформацію і документи, необхідні для виконання покладені на спостережні комісії завдань.
5.4. Проводити особистий прийом засуджених, розглядати їх звернення та приймати за ними рішення.
 
5.5. Заслуховувати на своїх засіданнях з питань, що належать до компетенції спостережних комісій, інформацію посадових осіб органів і установ виконання покарань, підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, які беруть участь у виправленні і ресоціалізації засуджених, вносити пропозиції щодо вдосконалення їх діяльності з питань дотримання прав і законних інтересів засуджених.
5.6. Доручати представникам громадських організацій і трудових колективів (за їх згодою) проводити виховну роботу та здійснювати контроль
за   поведінкою   осіб,   звільнених   від   відбування   покарання,   протягом невідбутої частини покарання, координувати проведення цієї роботи.
5.7. Заслуховувати на своїх засіданнях інформацію представників громадських організацій і трудових колективів, що здійснюють громадський контроль за особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання, про їх роботу (навчання) та поведінку в побуті, у разі потреби запрошувати та заслуховувати інформацію цих осіб.
5.8. Вносити на розгляд сесії районної у місті ради та виконкому районної у місті ради пропозиції щодо:
- удосконалення діяльності органів і установ виконання покарань з питань дотримання прав і законних інтересів засуджених;
- поліпшення на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форми власності індивідуально-профілактичної та виховної роботи із засудженими до громадських або виправних робіт та особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання;
- організації трудового та побутового влаштування осіб, звільнених від відбування покарання, сприяння їх соціальної адаптації;
-  забезпечення правового і соціального захисту персоналу органів і установ виконання покарань.
6. Комісія під час здійснення своїх повноважень не вправі втручатися в оперативно-службову діяльність органів і установ виконання покарань.
6.1.     Роботу комісії організовує та спрямовує голова комісії. Організаційною формою роботи спостережної комісії є засідання, які проводяться в міру потреби, але не рідше ніж один раз на місяць.
6.2.     Засідання спостережної комісії вважається правомочним, якщо на ньому присутні не менш як половина її складу.
6.3.     На засідання спостережної комісії можуть бути запрошені представники громадських організацій, органів виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, прокуратури, інших правоохоронних органів та громадян. Не можуть бути членами спостережної комісії судді, представники органів прокуратури, юстиції, органів внутрішніх справ, служби безпеки, кримінально-виконавчої системи, адвокати, а також особи, яким не погашена чи не знята в установленому законом порядку судимість.
      Члени спостережних комісій не мають права здійснювати громадський контроль щодо засуджених осіб, які тримаються в установах виконання покарань, якщо вони є близькими родичами таких осіб, а також потерпілими, свідками, захисниками або іншими особами, які беруть або брали участь у провадженні за кримінальними справами щодо засуджених осіб.
      Голова і секретар спостережної комісії призначаються органом, який її утворив. Заступник голови комісії обирається на засіданні.
6.4. Під час розгляду на засіданнях спостережної комісії матеріалів стосовно засуджених, присутність представника відповідного органу або установи виконання покарань є обов'язковою.
7. Голова спостережної комісії:
7.1. Організовує роботу комісії, розподіляє обов'язки між її членами, контролює та перевіряє їх виконання.
7.2. Забезпечує підготовку та затверджує план роботи комісії на півріччя (рік), визначає коло питань, які підлягають розгляду на черговому засіданні.
Бере участь у засіданнях комісій установ виконання покарання, які розглядають питання щодо зміни умов тримання засуджених, умовно-достроково звільнення їх від відбування покарання, заміни невідбутої частини покарання, заміни невідбутої частини покарання більш м'яким, які звільнені від відбування покарання, вагітних жінок, які мають дітей віком до трьох років, та інформує про результати членів спостережної комісії.
Представляє комісію з питань, що належать до її компетенції, в органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності.
7.5. Щороку інформує громадськість через засоби масової інформації про результати діяльності комісії та надає відповідний звіт органу, який її утворив.
8. Засідання комісії оформляється протоколом і підписується головою та секретарем комісії.
9. Спостережна комісія з питань, що належать до її компетенції, приймає рішення відкритим голосуванням, більшістю голосів присутніх на засіданні членів комісії. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови комісії.
Прийняте рішення підлягає обов'язковому виконанню.
Рішення комісії може біти оскаржено до селищної ради, її виконавчого комітету або суду.
 
 

Селищний голова                                                                  Т. В. ФРІСКЕ