Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Ярослав Корчевський, Дніпродзержинський міський голова: «Не можна забувати про перспективу»
Минулий тиждень був позначений тим, що ми отримали субвенцію із державного бюджету на виконання робіт по підготовці міського господарства до осінньо-зимового періоду 2008-2009 рр. Найближчими днями роботи розпочнуться, всі кошти, виділені місту, обов’язково будуть освоєні в повному обсязі. Це так би мовити, позитивний підсумок тижня.
Сумним підсумком стало зниження тиску води з боку Аульського водозабору, якому у свою чергу, через борги обмежило енергопостачання ВАТ «Дніпрообленерго». В результаті жителі деяких районів, зокрема мешканці верхніх поверхів лівобережних будинків залишились на кілька днів без води. Звичайно, цей прикрий випадок має під собою об’єктивне економічне підґрунтя. Проте, стосовно Дніпродзержинська – міста металургів і хіміків із складною екологічною ситуацією, такі дії є неприпустимими. Свій рішучий протест з цього приводу ми направили на адресу обласних і центральних органів влади.
Але проблема ця не є новою, борги населення за воду накопичувались роками. Ще більше проблема загострилася після того, як Аули у травні минулого року затвердили новий тариф, за яким нараховували плату за воду, міські ж споживачі продовжували платити по старих тарифах. На сьогоднішній день всі тарифні невідповідності, нарешті, узгоджені. Це допоможе місту у розв’язанні проблеми боргів за водопостачання, але жителі міста повинні чітко розуміти, що від їх ставлення до виконання своїх зобов’язань перед постачальниками послуг, залежатимуть їх власні комфорт і благополуччя.
Разом з тим, ми не маємо права не думати про перспективу, і я докладу всіх зусиль, щоб у місті був побудований власний водозабір. Будь-яка монополія означає залежність від одного постачальника. По відношенню до такого стратегічного ресурсу, як питна вода, Дніпродзержинськ має бути незалежним. Добиваючись стовідсоткової оплати за воду, треба знати, куди ці кошти йдуть, наскільки ефективно витрачаються. Поки що ми повної картини не бачимо. Я обговорював можливість будівництва власного водозабору з керівництвом облдержадміністрації і обласної ради, з народними депутатами - і скрізь зустрічав розуміння і підтримку. Сподіваюсь на допомогу і співпрацю із боку керівників підприємств, організацій, комерційних структур.
Реалізація такого масштабного проекту потребує повної консолідації зусиль, а в цьому – безперебійному забезпеченні водою, до того ж, належної якості - зацікавлені абсолютно всі. Тим більше, що тариф на воду при наявності власного джерела водопостачання буде значно нижчим від діючого. На підприємствах, які сьогодні постачають воду, стоїть старе, зношене, енерговитратне обладнання. Перейти на нові технології вони не мають ні технічної, ні економічної можливості. Сподіваюсь, протягом найближчих місяців ми вийдемо на певний результат щодо початку позитивного вирішення цього питання, а повну реалізацію проекту нового водозабору цілком реально здійснити за декілька років.
Звичайно, крім проблеми води, усіх сьогодні непокоять перспективи забезпечення міста газом. Адже від цього залежить вчасний початок опалювального сезону, його подальша стабільність. На милість природи цього року сподіватись не доводиться. Синоптики обіцяють ранню і холодну зиму. Разом з директором КП «Дніпродзержинськтепломережа» В.І.Фортуною я неодноразово зустрічався у Києві з керівництвом НАК «Нафтогаз України», інших урядових структур і відомств. Звичайно, давати газ безкоштовно вже ніхто не буде. Головне завдання на сьогоднішній день – погасити 9,3 млн. грн.. боргів за газ, спожитий протягом минулого опалювального сезону. Ми повинні впоратись з цим завданням і ввійти у новий сезон без боргів. Природно, мова йде про борги поточні. Адже загальна сума боргів минулих років за житлово-комунальні послуги перевищує 200 млн.грн. Половина – це борги за тепло. Тому я використовую будь-яку можливість, щоб знов і знов звертатись до городян: будь ласка, проаналізуйте стан своїх розрахунків і фінансові можливості, та до 15 жовтня постарайтесь максимально розрахуватись за отримані послуги. Інакше початок опалювального сезону може опинитись під загрозою. Тепло у бутелі або ванну не набереш…
Крім забезпечення своєчасних розрахунків, і в цьому питанні ми теж працюємо на перспективу. Розроблена концепція реорганізації системи теплозабезпечення міста, мета якої позбавитись залежності від кількох крупних виробників теплової енергії. А також від необхідності транспортувати від них теплоносій на десятки кілометрів, втрачаючи при цьому його значну частину через зношені мережі. Це також важливий крок у напрямку енергозбереження, адже квартальні котельні, які планується побудувати, будуть оснащені сучасним, економічним імпортним обладнанням. Враховуючи плани керівництва Дніпровського меткомбінату побудувати власну електростанцію, яка працюватиме на металургійних і коксохімічних газах, і крім електричної вироблятиме у великих обсягах теплову енергію, ситуація з теплозабезпеченням міста кардинально зміниться у кращий бік вже найближчими роками.
Крім опалення, зимовий період ставить перед нами чимало інших проблем. Це забезпечення безперебійного функціонування транспорту, прибирання й посипання вулиць, надійної, ефективної діяльності аварійних служб. Робота, що ведеться в цьому напрямі, дозволяє розраховувати, що місто впорається з цими проблемами. Але зима – це не тільки додаткові труднощі і завдання. Це також улюблена пора року для багатьох мешканців міста, дорослих і дітей. І ми теж не забуваємо про це у своїй діяльності. За прикладом багатьох українських і зарубіжних міст цієї зими плануємо побудувати відкриту ковзанку для всіх бажаючих у самісінькому центрі – у сквері від площі Леніна до Прометея. І це не буде просто залита водою із шланги територія. Там будуть облаштовані всі зручності, створена відповідна інфраструктура, щоб городяни могли на свіжому повітрі проводити дозвілля, набираючись здоров’я і позитивних емоцій.
Крім того, на сесії міської ради вирішуватиметься питання погодження виділення ділянки державному підприємству «Мінмолодьспорт України» для будівництва у Дніпродзержинську сучасного льодового палацу в районі Дніпробуду. У льодовому палаці можна буде займатись зимовими видами спорту цілий рік, а за необхідністю – проводити будь-які масові заходи, від змагань і показових виступів спортсменів, до концертів вітчизняних та міжнародних зірок.
Тобто у місті з’явиться новий спортивно-культурний центр, і це дуже важливо. Незважаючи на всі труднощі сьогодення, впевнений, прийде час, коли городян більше хвилюватимуть не побутові негаразди, а проблеми якісного, змістовного дозвілля, виховання молоді, відродження у місті духовності і культури. Повернувшись додому після трудового дня, людина повинна відпочивати, а не думати про житлово-комунальні негаразди. Стабільне забезпечення і своєчасність послуг – повинні стати нормою, яка сама собою розуміється. Але таким же, доводиться повторюватись, та від цього нікуди не дінешся, – має стати відношення людей до оплати наданих послуг.