Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Дніпродзержинський міський голова Ярослав Корчевський: «Якщо міська влада не буде дотримуватись законів, то хто буде?»
Кор.:
- Доброго дня, Ярославе Сільвестровичу. За останній час багато чого відбулося у місті, про що хотілося б поговорити з вами. Цікава ситуація склалася зараз на комунальному підприємстві «Дніпродзержинськводоканал» з його колишнім керівником Наталією Сидорук, яка не кидає посади і продовжує виконувати свої обов’язки. На кожне рішення міськради суд виносить чергове рішення, і так може продовжуватись дуже довго. Чи є якісь шляхи вирішення цієї проблеми ?
Ярослав Корчевський:
- Комунальне підприємство «Дніпродзержинськводоканал» наразі працює стабільно і повноцінно. Аульський водогін постачає у місто воду, і проблем з цим сьогодні немає. Нещодавно до міста надійшли субвенції на покриття різниці у тарифах за воду, і ми сплатимо Аульському водогону 4,5 млн. грн. Тобто свої борги ми незабаром погасимо. Що стосується колишнього керівника «Дніпродзержинськводоканалу», то ця проблема вирішується у відповідності з діючим законодавством. І вона буде вирішена саме за законодавством, подобається це комусь, чи ні. Для нас важливо, щоб підприємство працювало у нормальному режимі і забезпечувало місто водою.
Мені приємно відзначити, що населення міста відгукнулося на наші заклики щодо своєчасної оплати за воду, почало більш ретельно виконувати свої зобов’язання платників за водопостачання. Завдяки цьому ми своєчасно розраховуємось з Аульським водогоном, а він, в свою чергу, своєчасно розраховується з ВАТ «Дніпрообленерго».Ще раз повторюю: ситуація на підприємстві «Дніпродзержинськводоканал» контролюється владою, і своє функціонування підприємство не припинить.
Кор.:
- Ви дали доручення надіслати листа до Президента України, до Вищої ради юстиції та до Верховної Ради з проханням розібратися з роботою суддів Заводського районного суду. Зараз, коли в країні ускладнилася політична ситуація, чи буде хтось взагалі опікуватись локальними проблемами Дніпродзержинська?

Ярослав Корчевський:

- Наша основна мета—не покарати когось, а привести все у відповідність до закону. Є стаття 20 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», яку треба виконувати всім судам і всім державним органам, що знаходяться на території міста Дніпродзержинська. Ми нічого більше не вимагаємо, крім виконання цієї статті. Листи ми доправили до Президента, як до гаранта Конституції. А те, що в країні будуть позачергові вибори, ніяк не впливає на дотримання законів. Все повинно відбуватись тільки в законодавчому полі. Дестабілізувати ситуацію у Дніпродзержинську міська влада не дозволить.
Кор.:
- На останній сесії депутати прийняли рішення, що самозабудову по вулиці Мурахтова необхідно демонтувати. Чи виконано це рішення? Якщо ні, то чому?

Ярослав Корчевський:
- Ви знаєте, це питання залишається конфліктним і невирішеним ще з зими 2008 року. Зважаючи на скарги мешканців будинків по проспекту Леніна, 59 та вулиці Муратова, 1-а, міська влада зверталася до багатьох інстанцій, вимагаючи припинити незаконне будівництво. Як бачите, ми – міська влада – працюємо виключно у законодавчому полі. А комусь закони не писані. Нажаль, ці «хтось» отримують рішення судів, які їм потрібні, - на свою користь, а місту та його мешканцям - на шкоду. Це не повинно так бути, але трапляється, на жаль… Згідно до законодавства, міський голова не може наказати знести самовільно збудований об`єкт. Це протизаконно. Так, на сесії міської ради 30 вересня ми прийняли рішення про знесення самочинно збудованого нерухомого майна по вулиці Мурахтова, 1-а. Депутати міськради одноголосно підтримали це рішення, вони всі також згодні, що потрібно раз і назавжди заборонити самовільну забудову у місті. Я особисто не проти підприємництва, навпаки, я виступаю за його розвиток. Але все необхідно робити, дотримуючись законів.
Кор.:
- Зрозуміло, адже, якщо міська влада не буде дотримуватись законів, то хто буде?
Ярослав Корчевський:

- Саме так. Необхідно, щоб мешканці міста зрозуміли, що міська влада дотримується законів. Що ж до вищезгаданої самозабудови, то ця проблема, впевнений в цьому, буде вирішена в інтересах міста. Вже вирішується. З нашого боку були звернення до суду, отримані судові рішення. Якби справа була на стадії, коли тільки закладався фундамент приміщення, ми б могли його знести. А зараз — ні. Тим не менше, міська влада працює у цьому напрямку. Ми підготуємо листи «Дніпрообленерго», «Дніпродзержинськводоканалу» із запитанням, на якій основі вони заключали угоду на постачання до будівлі води, електроенергії, надання інших послуг. Права на це вони не мали, адже дозволу на будівництво міська влада не давала. І я запевняю всіх мешканців Дніпродзержинська, що з усіма об`єктами, які будуються у місті самочинно, ми розберемося в рамках закону.
Кор.:
- Тепер питання щодо опалювального сезону у місті. Судячи зі звітності комунальників, Дніпродзержинськ вже готовий до нього. Залишаються тільки два питання: постачання газу та відносини між підприємством «Дніпродержинськтепломережа» та ВАТ «ДДТЕЦ». За словами директора підприємства Євгена Вітютіна, «Дніпродзержинськтепломережа» повинна була сплатити борг за минулий рік ще до 1 жовтня. Як вирішується це питання?

Ярослав Корчевський:
- Скажу більше: борг повинні були сплатити ще до 1 вересня. Були підписані відповідні угоди про надання КП «Дніпродзержинськтепломережа» поворотної фінансової допомоги у розмірі 12 млн. грн. Але через світову економічну кризу, яка не обійшла стороною і Україну, підприємства Дніпродзержинська, зокрема, металургійний комбінат ім. Дзержинського, працюють впівсили. І ті зобов’язання, які взяла на себе корпорація ІСД, не можуть бути виконані через нестачу грошей. 9 жовтня у міськвиконкомі були проведені відповідні наради і доручено в понеділок, 13 жовтня, вирішити це питання. Але якщо проблему з ВАТ «ДДТЕЦ» може розв’язати міська влада, то питання своєчасної сплати за опалення може вирішити тільки населення міста. Тому я звертаюся до всіх мешканців Дніпродзержинська з проханням: сплатіть за послуги опалення за минулий опалювальний сезон. Що ж до цьогорічного опалювального сезону, - я впевнений, всі проблеми ми вирішимо. Для мене, як для міського голови, який любить своє місто і його мешканців, головне—вчасно почати теплопостачання, щоб було тепло і в квартирах, і в душах людей.
Користуючись нагодою, я хотів би привітати всіх мешканців Дніпродзержинська зі святом Покрови Пресвятої Богородиці, яка є оберегом всієї України і нашого міста. Тож бажаю процвітання всьому Дніпродзержинську, а його мешканцям—добра і благополуччя!