Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Дніпродзержинський міський голова Ярослав Корчевський: «Ми не зможемо вирішити всі міські проблеми одразу, але поступово неодмінно їх розв’яжемо»

Кор.:
- Ярославе Сільвестровичу, яка на сьогоднішній день склалася ситуація з теплопостачанням у Дніпродзержинську?


Ярослав Корчевський:
- За дорученням голови обласної державної адміністрації Віктора Бондаря було організовано робочу групу, до складу якої включено і мене. Робоча група працювала в Києві декілька днів і займалася вирішенням проблеми теплопостачання області. В результаті Дніпропетровщина, яка нещодавно була у списку областей України, де заборгованість за газ найбільша, а розрахунки найпроблематичніші, змогла розв’язати всі проблемні питання і заключає договори з газопостачальними компаніями на отримання лімітів блакитного палива.
Дніпродзержинськ отримав по ліміту 3,2 млн. кубометрів газу, цього вистачить на першу декаду. На лівобережних масивах вже подається тепло. Котельні на вулицях Дальній, Народній, на 56-му кварталі теж включені. Частково підключені до подачі тепла дома, які опалюються від котелень на вулицях Колеусівська, Богдана Хмельницького. Завершується наладка обладнання топочні на проспекті Ювілейний.
Залишається проблема забезпечення газом ВАТ «ДДТЕЦ». Щоб якнайшвидше вирішити це питання, я знов їду до Києва. Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко обіцяє місту підтримку, але за умови наших своєчасних розрахунків.
Дніпродзержинську заважають старі борги за газ, які необхідно заплатити. Сьогодні це головна перешкода. Борги – 8,5 мільйони гривень - залишилися з минулого опалювального сезону. Але вирішувати проблему необхідно, і ми це робимо. Тому ще раз хочу звернутись до мешканців: дорогі дніпродзержинці, прошу вас, закликаю, благаю: платіть за тепло, шановні! Ви вже переконалися, що безкоштовного газу в природі не існує!
Технічно місто цілком підготовлене до прийому теплоносія. Всі кошти, які були передбачені на підготовку до осінньо-зимового періоду, використані майже повністю. Ми почали працювати над цим питанням з квітня і працюємо до сих пір - ще залишаються невиконаними деякі ремонтні роботи по внутрішньобудинковим мережам.
Чимало питань сьогодні виникає з встановленням лічильників теплової енергії. Я цілком за те, щоб в кожному домі стояли такі лічильники. Але поки що ми, на жаль, не маємо достатніх коштів, щоб забезпечити лічильниками всі будинки.
Місту виділена субвенція з державного бюджету на встановлення 73 лічильників. Наскільки це можливо, ми постараємось збільшити їх кількість до 85. В першу чергу завершимо встановлення лічильників в тих будинках, де ця робота була розпочата ще в минулі роки. Все спирається на виділені субвенції з бюджету держави.

Кор.:
- А ці субвенції лише на папері, чи є вже реальні кошти?

Ярослав Корчевський:

- Реальні кошти також вже надходять. Щодо вигадок, нібито їх хтось витрачає, скажімо так, не за призначенням, хочу сказати людям: всі документи, які надходять до міської ради, ретельно перевіряються і завіряються нотаріусом, а витрачання кожної копійки бюджетних коштів жорстко контролюється. Тому не вірте вигадкам, всі кошти будуть спрямовані на установку лічильників.

Кор.:
- І знов про ситуацію з комунальним підприємством «Дніпродзержинськміськводоканал». Вона і досі лишається невирішеною?

Ярослав Корчевський:

- З червня продовжуються судові засідання, причому одні судові рішення відміняють інші. Чомусь всі чекали від міської влади захоплення підприємства, але це просто неможливо. Дніпродзержинська влада працює тільки в законодавчому полі. «Дніпродзержинськводоканал» — це міське комунальне підприємство, яке сьогодні продовжує працювати в звичайному режимі, і якщо є якісь проблеми, ми їх вирішуємо. Хочу запевнити всіх мешканців Дніпродзержинська: ніякого відношення до покупки підприємства «Дніпродзержинськводоканал» і навіть таких думок міський голова Корчевський не має. Я хочу, щоб це було міське підприємство, власність територіальної громади, щоб воно працювало, передусім, на мешканців міста. Для мене важливо тільки одне: щоб дніпродзержинцям у рідному місті жилося комфортно.

Кор.:
- Якщо не помиляюсь, гостра ситуація склалася і тоді, коли керівником «Дніпродзержинськводоканалу» працював Віктор Судак, і було рішення суду відносно поновлення на цій посаді Наталії Сидорук.

Ярослав Корчевський:

- Там все було по-іншому. Там люди просто прийшли і рейдерським методом захопили «Дніпродзержинськводоканал», а директорський кабінет зайняла Сидорук. Ми ж діємо згідно до норм чинного законодавства. Я не можу дозволити аналогічні дії - силою захопити підприємство. Це було б абсурдом, адже його засновником є міська рада. І все-таки хочу переконати мешканців Дніпродзержинська, що порядок на «Дніпродзержинськводоканалі» ми наведемо, і діяти будемо лише в законодавчому полі.

Кор.:
- Ярославе Сільвестровичу, а як буде розв’язане питання з тими, хто під час сесії міської ради прийшов до будівлі міськвиконкому з акцією протесту?

Ярослав Корчевський:

- По всім міським телеканалам показали людей, що прийшли на засідання сесії міськради з протестом. Перш за все потрібно зазначити, що це була акція, організована політичними силами – професійними гравцями на протестних настроях населення. В тому числі - колишнім моїм суперником на виборах міського голови Віталієм Купрієм, який називає себе правозахисником. Так звані «акції протесту» щедро сплачені бізнес-структурами, які намагаються таким чином, з допомогою «народного гніву», прибрати з дороги своїх конкурентів. Люди, що прийняли участь у акції, мали змогу прийти до громадської приймальні – я проводжу прийоми громадян кожен місяць, а пільговиків приймаю в першу чергу. До того ж, ніколи не відмовляю у спілкуванні людям, якщо вони звертаються до мене будь де: на вулиці, на ринку або в магазині, під час проведення громадських заходів. Тож демонстративна поява протестуючих у сесійній залі – це не шлях до вирішення існуючих питань, які, з цим я цілком згодний, дуже нелегкі, гострі і потребують уваги влади. Люди роздратовані тим, що на скарги, які вони надсилали міській владі, ніхто роками по-справжньому не реагував.
Ми прийняли скарги від усіх, хто прийшов до сесійної зали міської ради. Звичайно, не можемо обіцяти, що всі проблеми цих городян ми вирішимо одразу. Щось ми зробимо вже сьогодні, а щось — через рік. Але це неодмінно буде зроблено, я запевняю.
Зрозумійте, щоб задовольнити скарги лише цих людей, необхідно близько п’яти мільйонів гривень! А існує ще безліч гострих питань у інших наших городян, які не ходять пікетувати раду, і ці питання теж необхідно вирішувати.
Багато років проблеми у місті лише накопичувалися, і сьогодні влада при всьому бажанні не може зробити все одразу. Ми намагаємося працювати з максимальною ефективністю, але додалося проблем, пов’язаних із економічною кризою: людей звільнюють з підприємств, відправляють у відпустки за свій рахунок, не вистачає коштів, щоб платити пенсії.
Цього тижня я проведу нараду керівників всіх підприємств продовольчої сфери для того, щоб забезпечити місто найнеобхіднішим у тяжку кризову хвилину.
Хоча невирішених питань дуже багато, всі вони контролюються владою і обов’язково будуть вирішені з часом. Сьогодні настав саме той момент, коли ми повинні всі діяти як один організм – територіальна громада. А це сила, повірте. Тож будемо дивитись у майбутнє і діяти із впевненістю в собі!