Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Дніпродзержинський міський голова Ярослав Корчевський: «Я особисто зацікавлений, щоб будь-яке підвищення тарифу було обговорено з мешканцями міста»
Кор.:
-Ярославе Сільвестровичу, у вас відбулася зустріч з працівниками ВАТ «ДДТЕЦ». Яка там зараз ситуація? Чи не загострить вона проблему теплопостачання центральної частини міста?


Ярослав Корчевський:
- Під час моєї останньої поїздки до Києва вирішувалось питання про надання місту та ВАТ «ДДТЕЦ» лімітів газу, було укладено кілька угод на початок постачання блакитного палива до Дніпродзержинська.
Але існує ще одне проблемне питання, яке дійсно загострює ситуацію на ДДТЕЦ. Моя поїздка на підприємство була присвячена саме цьому питанню.
Комунальне підприємство «Дніпродзержинськтепломережа» заборгувало ВАТ «ДДТЕЦ» кілька мільйонів гривень за минулий опалювальний сезон. Зрозуміло, що борги треба сплачувати. Гроші, які поступали на КП «Дніпродзержинськтепломережа» в рахунок оплати за тепло, перераховувались ВАТ «ДДТЕЦ». На жаль, цих коштів не вистачило, щоб повністю погасити борг. Тому взято під особистий контроль перерахування коштів від одного підприємства до іншого.
Перебуваючи в Києві, я домовився про поворотну фінансову допомогу, яка буде надана Дніпродзержинську. Ці кошти ми використаємо для розрахунку з ВАТ «ДДТЕЦ» за минулий опалювальний сезон.
ВАТ «ДДТЕЦ» буде переведено на рахунок підприємства спочатку 500 тис. грн., а згодом, на цьому тижні, перерахуємо ще 1,5 млн. грн. 14 листопада знов зустрінусь з керівництвом ВАТ «ДДТЕЦ», профспілковою організацією та ініціативною групою по поверненню боргів, щоб сказати людям, скільки ще коштів ми перерахуємо на оплату боргів. Запевняю, що міська влада, я особисто, докладемо всіх зусиль, аби якомога швидше повернути всі гроші, заборговані ВАТ «ДДТЕЦ».
Приємно, що працівники підприємства з розумінням поставились до необхідності терміново вирішити питання теплозабезпечення центральної частини міста і згодні негайно почати наповнення теплоносієм опалювальної системи правого берега Дніпродзержинська.
Наразі головне завдання для керівництва ВАТ «ДДТЕЦ» - укладання угод з Торговим домом «Газ України» НАК «Нафтогаз України» на поставку газу до міста. З боку НАК «Нафтогаз України» висунута одна умова: щоб населення міста стовідсотково сплачувало за газ, який буде виділятись Дніпродзержинську, як і всім містам України, подекадно. Так само подекадно будуть нараховуватись і платежі. Хочу підкреслити, що міська влада прагне співпрацювати з ВАТ «ДДТЕЦ», і зустріч з колективом впевнила мене, що підприємство, в свою чергу, прагне співпрацювати з міською владою.

Кор.:
- Того газу, про який ви домовились з Нафтогазом, місту вистачить тільки на декілька днів. А що потім?


Ярослав Корчевський:
- Я вже сказав, що оплата за наданий газ буде проводитись подекадно. Тому знову хочу звернутися до мешканців Дніпродзержинська з проханням не піддаватись ні на які провокаційні популістські заяви місцевих «правозахисників», а регулярно сплачувати за теплопостачання. Тільки це може реально забезпечити місто газом, а домівки теплом. Без оплати населення ніхто, ніякі «вундеркінди», щоб вони вам не розповідали по телебаченню і в листівках, скільки б не вказували винних, - не в змозі забезпечити місто теплом. Ще раз наголошую: ми всі, городяни, повинні своєчасно сплачувати за газ, тепло та інші комунальні послуги.
Щодо того, що газ дають місту лише на декілька днів – газ завжди виділявся містам подекадно, це звичайна практика, і в цьому році він також буде виділятися подекадно. Обіцяю, що влада неодмінно буде інформувати населення про будь-які проблеми з постачанням газу, якщо вони виникнуть.

Кор.:
- Ярославе Сільвестровичу, мешканці міста цікавляться, чому тарифи на водопостачання у Дніпропетровську на 50 копійок нижче за дніпродзержинські?


Ярослав Корчевський:
-Так, останнім часом у місті поширилися такі чутки. Але я хочу звернути вашу увагу на реальні цифри. В Дніпродзержинську тарифи на теплопостачання та комунальні послуги не набагато вище, ніж у інших містах. Наприклад, нещодавно я зустрічався з міським головою Нікополя, який повідомив, що в їхньому місті оплата за теплопостачання на квадратний метр значно вище, ніж у нас.

Кор.:
- До речі, наведу вам деякі цифри. У Дніпродзержинську населення сплачувало за холодну воду по 1,48 грн, а у Дніпропетровську— по 1,85грн. А ось найбільша вартість у місті Жовті Води—4,36 грн.


Ярослав Корчевський:
- Я надав доручення провести моніторинг тарифів на комунальні послуги в містах Дніпропетровської області, і ми оприлюднимо результати. Щодо плати за водопостачання: в Дніпропетровську, крім Аульського водоводу, існує ще своє міське джерело водопостачання – Кайдацький водозабір, послуги якого значно дешевші. В середньому виходить зменшення плати за воду для міста. Тому я і наполягаю на необхідності будування в Дніпродзержинську міського водозабору.
Хочу зазначити, що, за моїми спостереженнями, у Дніпродзержинську тарифи на комунальні послуги не вище, ніж у інших містах. Так, вони останнім часом були підвищені, і це привернуло увагу, дало деяким критикам підставу обвинувачувати міську владу. Але справа в тому, що протягом двох років тарифами в місті серйозно не займалися, їх не розраховували, через це різниця в тарифах на ресурси і послуги накопичувалась, створювала місту борги і проблеми, які ми зараз всі маємо, – наприклад, перебої водопостачання. Тепер, коли ми урахували в тарифах реальну вартість води, газу – тобто їх відпускну ціну, - виходить, що для населення це дуже дорого. Але зрозумійте, безпідставно жоден тариф не був і не буде підвищений. Навпаки, по деяким видам послуг ми побачили можливість дещо знизити тариф – наприклад, за вивезення сміття.
Наразі я дав завдання упорядкувати тарифи на житло. Ми плануємо ввести тарифну мережу – плату буде розраховано для кожного будинку окремо, тому що є будинки, побудовані 70 років тому, а є більш нові та благоустроєні, є будинки панельні і цегляні. Це обов’язково буде враховуватись у новому тарифі.
Міська влада буде інформувати дніпродзержинців про можливе підвищення тарифів і розповідати, чому виникла необхідність в цьому. На жаль, не до всіх жителів Дніпродзержинська доходить достовірна інформація. Я особисто зацікавлений в тому, щоб будь-яке підвищення тарифів було обговорено з мешканцями міста.

Кор.
- До речі, на засіданні «круглого столу», що транслювалось на 51 каналі, один з учасників відповів журналісту, що тарифи встановлює не міський голова, а вони залежать від багатьох умов. Чи справді це так?


Ярослав Корчевський:
- Звичайно, це так. Є чимало обставин, які не залежать від міського голови і від міської громади. І для того, щоб прийняття тарифів відбувалось більш публічно, всі тарифи ми будемо затверджувати на сесії міської ради. Щоб кожен депутат знав, які тарифи на комунальні послуги в окрузі, і міг донести цю інформацію до людей.
Сьогодні багато моїх опонентів критикують мене, стверджуючи, що необхідно реформувати житлове господарство. А я вважаю, що його необхідно рятувати, заново створювати, тому що протягом останніх років воно повністю розпалося.
Хай маленькими кроками, але ми йдемо до нашої мети — а це покращення якості життя у місті Дніпродзержинськ. Впевнений, що незабаром місто відчує зміни на краще, не дивлячись на світову кризу та всі перешкоди.

Кор.
- Якщо б ще міській владі давали змогу нормально працювати…


Ярослав Корчевський:
- Як сказав поет: «Каждый мнит себя стратегом, видя бой со стороны»… Критикувати завжди легше. Сьогодні і в Дніпродзержинську, і у всій Україні склалася скрутна економічна ситуація, пов’язана зі світовою кризою. Наше місто особливо потерпає від кризи, адже економіка Дніпродзержинська повністю базується на промисловості. А промислові підприємства нашого міста пов’язані із зарубіжжям. Тому головне завдання міської влади сьогодні — знайти вихід з цієї непростої ситуації. Ми повинні знайти кошти, щоб виплачувати заробітну плату вчителям, лікарям, іншим працівникам державних установ, тим, хто обслуговує населення.

Кор.
- Ярославе Сільвестровичу, ми вже кілька разів розмовляли про проблему з підприємством «Дніпродзержинськводоканал». Я знаю, що з цього питання була створена депутатська комісія, але представники влади і досі не можуть попасти на підприємство. Як ви збираєтесь розв’язати цю проблему?


Ярослав Корчевський:
- Це справжній парадокс: засновником «Дніпродзержинськводоканалу» є міська рада, але представники влади навіть не можуть потрапити на підприємство. Щоб місто зрозуміло, що ж насправді там коїться, ми створили спеціальну депутатську комісію із завданням розібратись в ситуації на підприємстві. До мене поступають колективні скарги працівників міськводоканалу, які я зачитував на минулій сесії міської ради. Одночасно з ними приходять інші скарги, що заперечують попередні. Підприємство повинно працювати в нормальному режимі, забезпечуючи водою населення міста – за це відповідає перед людьми міський голова. Кого звинувачують в перебоях з водопостачанням? Мене, міську владу, а не Сидорук, яка виставила навколо себе приватних охоронців, не допускає на підприємство представників влади і не виконує судового рішення.
Що мене здивувало ще — так це люди, які прийшли до приміщення міськвиконкому з плакатами, де написано, що міський голова Корчевський збирається захопити підприємство «Дніпродзержинськводоканал». Я офіційно заявляю: я нічого не збираюся приватизувати. Навпаки, я хочу зберегти в Дніпродзержинську комунальні підприємства, які б були власністю територіальної громади, підпорядковувались міській раді, і на які міська влада мала б певний вплив. Впевнений, що насправді приватизувати «Дніпродзержинськводоканал» хочуть ті, хто сьогодні заявляє про купівлю підприємства міським головою. І я заявляю, що разом з виконкомом і депутатським корпусом ми не дозволимо нікому приватизувати «Дніпродзержинськводоканал». Якщо на такому підприємстві керівник не справляється зі своїми обов’язками, він повинен залишити цю посаду. А що зараз коїться на «Дніпродзержинськводоканалі»? Керівництво підприємства на початку року обіцяло, що розробляється документація на резервуари холодної води, що вирішується проблема з каналізаційною станцією, і таке інше. Коли ми почали виділяти кошти, виявилося, що відповідної документації взагалі немає, і освоювати кошти неможливо.
Попри всі звинувачення я хочу запевнити всіх дніпродзержинців: ніякого рейдерського захоплення міською владою підприємства «Дніпродзержинськводоканал» не буде. Ми працюємо в законодавчому полі, і я переконаний, що закон буде на боці міської громади.

Кор.
- Ще одне звинувачення пролунало на вашу адресу. Начебто місто отримує кредити, а ви їх просто присвоюєте собі. Як ви прокоментуєте дану ситуацію?


Ярослав Корчевський:
- Шановні дніпродзержинці! Багато хто з вас користується кредитною підтримкою банків, і ви знаєте, що установа, яка надає кредит, обов’язково перевіряє його цільове використання. Ми в Дніпродзержинську оформили кредити на отримання грошей на опалювальний сезон під заставу міського майна. Угоди підписували з «Промінвестбанком». В силу ситуації, що там склалася, банк не зміг надати нам відповідні кошти, і ми звернулися до іншої банківської установи. Під час моєї поїздки до Києва було вирішено, що кредит Дніпродзержинську обов’язково буде наданий. Зрозумійте, кожна копійка з цього кредиту використовується виключно цільово. Банк не направляє кошти до міської ради, він направляє кошти комунальному підприємству, яке ці кошти буде використовувати.
Для мене дорога кожна копійка, яка надходить до міста. Ми могли оформити цей кредит вже давно, але постає питання: хто буде платити кредитні відсотки? А я поясню: ці відсотки будуть нараховуватися з комунальних платежів, податків населення тощо. Враховуючи складну ситуацію в країні, ми не можемо так легко розтрачувати ці гроші. Тому ми повинні діяти дуже виважено. Тож не вірте чуткам про те, що міська влада нібито якось забирає гроші з кредиту собі. Це нісенітниця. Неможливо залишити собі кошти, які йдуть транзитом до комунального підприємства.

Кор.
- А місто вже отримало кредит?


Ярослав Корчевський:
- Зараз завершується оформлення документів. Я думаю, наступного тижня ми його отримаємо, і я розповім дніпродзержинцям через засоби масової інформації, куди направлені кредитні кошти.

Кор.
- Ви плануєте спрямувати ці гроші на погашення боргів за газ?


Ярослав Корчевський:
- Ми плануємо по-перше, погасити борг за газ, а по-друге, розрахуватись з поточними боргами, які будуть вже в цьому році, тому що ми не можемо і далі заборговувати підприємствам. Знову повторюю, щоб уникнути такої заборгованості, населення повинно регулярно сплачувати за теплопостачання. Ви знаєте, зараз нам дуже важко, але я впевнений, що ми на вірному шляху. Тим, хто критикує владу, набагато легше. Запрошую своїх опонентів до співпраці: очольте, будь ласка, пару комунальних підприємств, наведіть там лад з платежами, покажіть людям, що вмієте робити не лише язиком. Бо чим іншим, а критикою люди ситі. В кому не було недоліку останніми роками, так це в критиках діючої влади. І до чого це привело, ми всі бачимо.
Критика — це завжди найкращий засіб уникнути відповідальності.
Мене звинувачують і в тому, що, мовляв, уникаю прозорих дій. Це неправда. Зайдіть на сайт міськради: він працює майже в режимі інформаційного агентства, про всі прийняті рішення городяни мають можливість узнавати дуже оперативно. З’явилася сторінка «Думка» на сайті – всі бажаючи можуть написати мені, і я всю цю інформацію бачу, використовую в роботі, по більшості електронних звернень надаю доручення заступникам. Регулярно проводяться брифінги, інші види спілкування з пресою. До того ж я готовий спілкуватися з мешканцями міста будь-де: у громадській приймальні, на ринку, в магазині, просто на вулиці… Я готовий пояснити всі незрозумілі питання, а головне, я хочу, щоб люди нас почули, зрозуміли. Тому заклики до ще якогось «діалогу» мені нагадують булгаковського Швондера, коли він зі свитою прийшов до професора Преображенського. Пам’ятаєте, там професору теж запропонували негайно почати диспут, і що професор відповів? Отож.
Ми робимо все для того, щоб люди бачили результат нашої праці. І я переконаний, що обов’язково прийде час, коли місто Дніпродзержинськ стане процвітаючим промисловим та культурним центром, яким будуть пишатися не тільки його мешканці, а й вся Україна.