Профілактика негативних явищ у молодіжному сердовищі

 

 

Здоров’я нації – це показник добробуту держави, тому його збереження є завданням державного рівня.

 Сьогодні молодь перебуває у складній ситуації, коли в умовах стрімкого розвитку  інформаційних технологій,  збільшення кількості життєвих проблем,             у представників молодого покоління формується  так  званий «комплекс незадоволеності», що в свою чергу  призводить до погіршення показників здоров’я молодих громадян, спостерігається тенденція щодо поширення в молодіжному середовищі наркоманії та захворюваності на ВІЛ/СНІД, збільшується кількість  померлих у молодому віці. Саме тому, молодіжна політика впродовж останніх років стала одним з пріоритетних та специфічних напрямів державної політики.

З метою проведення цілісної молодіжної політики у місті Дніпродзержинську,  рішенням міської ради затверджено програму «Молодь Дніпродзержинська на 2012 – 2021 роки», одним із пріоритетних завдань якої –   є відродження здорової нації, виховання у молоді справжніх людських цінностей, активної життєвої позиції, спрямованої на утвердження здорового способу життя, збереження репродуктивного здоров’я, профілактику негативних явищ у молодіжному середовищі тощо. 

 На виконання заходів зазначеної програми структурними підрозділами міської ради у взаємодії з благодійним та громадськими організаціями міста,             в навчальних та розважальних закладах, в місцях відпочинку проводяться різнопланові профілактичні заходи, до яких залучаються представники правоохоронних органів, міського управління юстиції, кваліфіковані медичні спеціалісти міста.

Постійно проводиться робота в напрямку пошуку шляхів модернізації системи профілактичної роботи серед неповнолітніх, визначаються засоби покращення її функціонування, зокрема: з вересня 2011 року в місті започатковано проведення профілактичних заходів щодо попередження правопорушень та злочинів серед молоді, вживання ними наркотичних та токсичних речовин для студентів та учнів І курсів вищих та професійно-технічних навчальних закладів міста; з травня 2012 року започатковано проведення на останньому уроці щоденних профілактичних бесід для школярів загальноосвітніх  навчальних закладів міста; з вересня 2011 року в місті скоординовано та  значно активізовано профілактичну роботу  серед учнівської та студентської молоді, розроблено та затверджено графік проведення міської профілактичної акції «Здоровим бути  – здорово!», розроблено, виготовлено та забезпечено розповсюдження  друкованої продукції у вигляді буклетів на тему: «Молодь і проблема вживання алкоголю та тютюну» та календариків щодо попередження про наслідки тютюнопаління. Завдяки таким підходам до  роботи в напрямку профілактики негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі  вдалось значно покращити якість проведення  заходів та збільшити кількість охоплених дітей та молоді такими заходами. 

 Крім роботи направленої  на  профілактику ранньої вагітності, попередження суїциду, правопорушень та їх наслідків, профілактики вживання наркотичних та токсичних речовин, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, яка проводиться безпосередньо в навчальних закладах міста, управлінням у справах сім’ї та молоді міської ради забезпечується проведення  міських вуличних масових профілактичних  заходів, зокрема протягом 2012 року організовано та проведено соціально-профілактичні акції: «Молодь міста – проти наркотиків», «Молодь міста – за здоровий спосіб життя»,  «Цигарка – на цукерку», «Палити – або жити», « Стоп – насильству!» тощо.

 Провідна роль у реалізації державної молодіжної політики в місті, зокрема в напрямку профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі, належить навчальним закладам тому, що саме вони є постійнодіючою основою й найголовнішою ланкою системи безперервного виховання всесторонньо розвинутої особистості, формуванні у неї високих духовних і моральних цінностей. На сьогодні в усіх навчальних закладах створено та діють «спеціалізовані ради профілактики» та «наркопости», до складу яких  входять представники адміністрації, педколективу та студентства. Для проведення профілактичної роботи  в навчальних закладах використовуються різні форми і методи: класні години, індивідуальні бесіди, проводяться місячники профілактичної роботи, вікторини, диспути, семінари тощо.

В 2012-2013 навчальному році, на базі навчально-виховних закладів міста, через факультативну роботу та навчальні предмети («Основи здоров’я», «Біологія») впроваджено освітні проекти: «Школа проти СНІДу»; «Рівний – рівному»; «Я – моє здоров’я – моє життя».

В місті забезпечено роботу закладів за місцем проживання – клубів школяра, різноманітних гуртків та секцій за спортивним та творчим напрямками.

На сьогодні найбільш вразливою категорією молоді щодо негативних проявів – є діти та молодь, яка виховується в сім’ях, які опинилися в складних життєвих обставинах. З метою комплексного вирішення проблемних питань даної категорії сімей та молоді, при управлінні у справах сім’ї та молоді міської ради  створено та діє дорадчий орган з питань взаємодії суб’єктів соціальної роботи з сім’ями, які опинились в складних життєвих обставинах. Станом на 25.11.2012 року проведено 11 засідань дорадчого органу з питань взаємодії суб’єктів соціальної роботи з сім’ями, які опинились в складних життєвих обставинах. Охоплено соціальним супроводом 263 сім’ї (502 дитини), з них: з приводу наркотичної залежність – 13 сімей  (25 дітей); проблеми ВІЛ/СНІДу – 6 сімей (12 дітей) тощо. Під час перебування на соціальному супроводі, сім’ї отримали різні види соціальної, психологічної, педагогічної, медичної допомоги.

З метою зменшення рецидивної злочинності серед молоді, Дніпродзержинським міським центром соціальних служб для сім’ї дітей та молоді постійно проводиться профілактична робота  з особами, яких засуджено до покарань, непов’язаних з позбавленням волі. З початку 2012 року на базі кримінально-виховних інспекцій міста проведено 31 профілактичний захід, охоплено 242 особи.  В місті функціонує  «Служба соціально-профілактичної роботи з ін’єкційними споживачами наркотиків». Станом на 01.11.2012 р. на обліку в службі перебуває 92 особи. Протягом звітного періоду зазначеній категорії молоді надано понад 1500 послуг, забезпечено обмін шприців у кількості 3970 од.

Одним із напрямів профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі є організація змістовного дозвілля молоді міста. Протягом звітного періоду  організовано та   проведено ряд міських заходів, які сприяють творчому та інтелектуальному розвиткові молоді, зокрема: міський конкурс «А ну-мо, дівчата!», фестиваль сімейної творчості «Дивограй»,   вибірковий тур обласного фестивалю сімейної творчості Придніпров’я «Душі криниця – 2012»,  виставка робіт художньо-прикладного мистецтва та національних художніх промислів «Сімейні скарби Дніпропетровщини», міський фестиваль художньої самодіяльності студентів вищих навчальних закладів «Студентська весна – 2012»,  відкритий чемпіонат КВН міста Дніпродзержинська, за участю команд  з різних міст України, вибірковий тур ХІ обласного фестивалю військово-патріотичної пісні «Світло вічного вогню», фестиваль для дітей з особливими потребами «Повір у себе і в тебе повірять інші» тощо. 

Вперше в історії міста, за ініціативи та підтримки керівництва міста, забезпечено участь творчої та танцювальної молоді  у телепроекті «МАЙДАН’S. Другий сезон» та  «МАЙДАН’S – 2012»;

 З метою формування активного, адаптивного, високофункціонального  життєвого стилю молоді, пропаганди здорового способу, життя протягом поточного року в місті значно активізовано роботу щодо організації та проведення   різнопланових спортивних  заходів.

 Дедалі більшої популярності серед молоді набуває неформальний спортивний напрям – стрітворкаут. Нещодавно, в нашому місті створилось об’єднання молоді – «Організація стрітворкаутів  м. Дніпродзержинська».                     У вересні 2012 року, за підтримки керівництва міста, на площі ім. Ф.Е.Дзержинського було організовано проведення міського чемпіонату зі стрітворкауту, а у жовтні поточного року міською організацією стрітворкаутів було виграно грант від міської організації «Молоді регіони» на будівництво спеціально-обладнаних майданчиків для занять стрітворкаутом (поблизу СЗШ №44 та міського парку культури та відпочинку).                  

Загалом  протягом 2012 року  різними видами профілактичної роботи охоплено понад 29 тис. дітей та молоді, що на 68% відсотків більше у порівнянні з 2011 роком .

 Наша молодь є, і завжди буде, найперспективнішою частиною суспільства. Відродження здорової нації, виховання у молоді справжніх людських цінностей, активної життєвої позиції, спрямованої на утвердження здорового способу життя, збереження репродуктивного здоров’я, попередження негативних явищ у молодіжному середовищі – це інвестиції в розвиток стратегічних ресурсів міста та держави.