"Оптиміст"

«Оптиміст»

 

Не всіх людей доля наділила здоров’ям в рівній мірі. Серед нас живуть прекрасні люди, здібні і талановиті, але з обмеженими фізичними можливостями. Суспільство по різному ставиться до них, але вони такі ж як і всі, просто по-іншому дивляться на світ, у них інша шкала духовних цінностей, вони вміють радіти кожному сонячному дню, ранковій росі і нічному зорепаду – дрібничкам, які більшість з нас не помічає.

 Люди з обмеженими можливостями, інколи маючи серйозні фізичні вади, вимушені більшість часу проводити вдома, в чотирьох стінах власної оселі. Звичайно ці обмеження накладають свій відбиток на характер таких людей. Проте, їхньою найяскравішою рисою є бажання бути потрібними та корисними, спілкуватися, жити повноцінним життям.

 Як правило,  діти  та молодь з фізичними обмеженнями не адаптовані до самостійного існування у соціумі. Відсутність різноманітного комунікативного досвіду та досвіду поведінки життя не дозволяє згодом безболісно  адаптуватися до нестандартних життєвих ситуацій. Відсутність досвіду спілкування з однолітками іншої статі інколи заважає створенню власної гармонійної сім'ї. Діти та молодь з вадами фізичного або психічного розвитку гостро відчувають свою відмінність від інших, реагують на кожне вразливе слово або погляд, тому часто вони обирають самотність. Нажаль, навіть родини, в яких є діти з вадами здоров'я, мало що знають про організації, які займаються такими питаннями, досить важко йдуть на будь-який контакт. Люди замикаються у своєму горі, а потім скаржаться, що їм ніхто не допомагає. Тому, варто говорити, щоб тебе почули, діяти, щоб тебе побачили. Ми повинні виявляти розуміння, повагу, захоплення обдарованістю дітей та молоді з фізичними вадами, допомагати їм у подоланні страху бути відштовхнутими і не почутими, навчати сміливо заявляти про себе, своє життя і особливість, свята і будні, радощі й переживання. Саме тому створено клуб спілкування дітей та молоді з вадами здоров’я «Оптиміст» при Дніпродзержинському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей  та молоді.

 Засідання клубу проводяться щоквартально, є різноманітними і цікавими, а саме головне, що вони відповідають побажанням його учасників. Впродовж 2011 року «оптимісти» мали змогу відвідати розарій  ПАТ «Дніпро Азот»; за участю міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» відбулася зустріч інвалідів у лісному масиві лівобережної частини міста, проведено ігри та культурно - розважальну програму, членами клубу відвідано музей історії міста та оглянуто виставку «Живий світ тропіків». Під час проведення зустрічей обговорюється маса питань, які є важливими для учасників клубу, а саме профілактика негативних явищ, в тому числі торгівля людьми, збереження здоров’я, поведінка в різних життєвих ситуаціях.

Молодь з вадами здоров’я має можливість безкоштовно відвідувати вистави Дніпродзержинського музично-драматичного театру  ім. Лесі Українки. Щороку, з початку театрального сезону дирекція театру люб’язно надає запрошення для цих людей. За що ми їм щиро дякуємо!

 Традиційно, з нагоди відзначення 3 грудня Міжнародного дня інвалідів, міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді проводиться акція «Милосердя», під час якої сім’ям, у яких виховуються та проживають діти і молодь з вадами здоров’я, надаються продуктові набори.

В невимушеній обстановці діти та молодь з вадами здоров’я відчувають себе вільно, стають більш впевненими у собі, більш розкутими, позбуваються комплексів меншовартості (адже і вони можуть самостійно, власними руками творити), навчаються вільно спілкуватись з однолітками, а в подальшому – більш впевнено почуваються  у суспільстві, знаходять однодумців, формують свої інтереси і місце у суспільстві.

Робота клубу дає змогу дітям та молоді зазначеної категорії поширити коло знайомств, покращити навички спілкування та рівень усного мовлення, зробити своє життя насиченим подіями, цікавим і захоплюючим.

Дніпродзержинський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді запрошує бажаючих стати членами клубу «Оптиміст».

 

Дніпродзержинський міський центр соціальних служб

для сім’ї, дітей та молоді

вул. Москворецька, 19

тел. 3-04-13