Проект рішення Карнаухівської селищної ради від 30.11.2011 "Про роботу органів самоорганізації населення у селищі"
У К Р А Ї Н А
КАРНАУХІВСЬКА     СЕЛИЩНА     РАДА
м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровської області
Чергова дев’ята сесія УІ скликання
                                                                                                       
Р І Ш Е Н Н Я
30.11.2011     №   - 9 /УІ                                                                 Проект
          
Про роботу органів самоорганізації населення у селищі
          
         Заслухавши і обговоривши інформацію керуючого справами виконавчого комітету селищної ради Іванюженко Н.В., керуючись ст.ст.14, 26, 46, 59 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Карнаухівська селищна рада
 
В И Р І Ш И Л А :

 1. Інформацію керуючого справами виконавчого комітету селищної ради Іванюженко Н.В. про роботу органів самоорганізації населення селища Карнаухівка прийняти до відома (додається).

 
2. Роботу квартальних комітетів селища вважати задовільною.
 
3. Зобов’язати голів квартальних комітетів посилити роботу з населенням     по утриманню садиб та місць загального користування у належному санітарному стані.
 
4. Організацію виконання даного рішення покласти на керуючого справами виконкому селищної ради (Іванюженко Н.В.), контроль – на постійну комісію з питань зв’язків з політичними партіями, громадськими організаціями, засобами масової інформації, правової політики, законності, правопорядку, розвитку місцевого самоврядування, мандатну та депутатської етики (Мірзоєв Я.Г.).
         
 
 
Селищний голова                                         Т. В. ФРІСКЕ
 
 
Доповідна записка
«Про роботу органів самоорганізації
населення   селища Карнаухівка»
 
       У відповідності з Законом України «Про органи самоорганізації населення» у селищі Карнаухівка діє 11 квартальних комітетів. На основі закону розроблене Типове положення про орган самоорганізації населення    у селищі Карнаухівка, в якому детально регламентовані всі аспекти діяльності квартальних комітетів, зокрема:
основні завдання і напрямки їх діяльності;
власні та делеговані повноваження;
порядок створення квартальних комітетів;
фінансова основа, діловодство та відповідальність.
       Згідно з Положенням про порядок обрання органу самоорганізації населення селища Карнаухівка, затвердженого рішенням виконавчого комітету селищної ради від 24.09.2002 №48, весною поточного року пройшли перевибори на всіх кварталах селища. Виборам передували сходи мешканців, на яких були присутні селищний голова, секретар селищної ради, керуючий справами виконкому, технік з благоустрою, депутати селищної та міської рад. Всього було проведено 12 сходів (більше від кількості кварталів, оскільки деякі квартали, наприклад, №2, має значну протяжність). На сходах керівники селища звітували про виконану роботу за піврічний період, тобто з моменту обрання у листопаді 2010 року. На кожному кварталі були розглянуті нагальні питання та проблеми відповідних територій, деякі були вирішені зразу ж на місці, а деякі – згодом. Кожний житель мав змогу виступити із зауваженням, питанням, надати пропозицію.
         За підсумками виборів органів самоорганізації населення на двох кварталах (5-му і 6-му) були обрані нові голови квартальних комітетів, а на інших  9–ти кварталах  – люди повторно обрали попередніх голів.
            З кожним обраним головою квартального комітету був укладений трудовий договір, в якому оговорені права та обов’язки кожної з сторін: виконкому селищної ради (в особі селищного голови) та працівника (в особі голови квартального комітету), в тому числі і оплата праці, яка зараз складає 400 грн. на місяць, а на 3-х кварталах, де є кладовища – 550 грн.. Слід відзначити, що за останні роки оплата праці підвищилася в 3 рази і складала по роках:
- 2006 рік – 120 грн (240);
- 2007 рік – 150 грн (270);
- 2008 рік – 180 грн (300);
- 2009 рік – 200 грн (320);
- 2010-2011 роки – 400 грн (550).
             Робота квартальних оплачується на основі актів виконаних робіт, які заповнюються головою квартального комітету та здаються до виконкому щомісяця. За неналежне виконання обов’язків або порушення трудового договору передбачена відповідальність, зокрема зменшення оплати праці.
 
        Слід відмітити, що квартальні комітети, будучи складовою частиною місцевого самоврядування в селищі, надають значну допомогу виконкому селищної ради у вирішенні питань благоустрою, утриманню в належному стані садиб, вулиць, цвинтарів, Братської могили, проведенні суботників, допомагають жителям в оформленні різного роду документів, приймають участь у розгляді звернень та вирішенні конфліктів між мешканцями.
         Так, у поточному році за звітний період квартальними комітетами було зроблено:
надано довідок про склад сім’ї у водоканал, міськгаз, енергозбут, органи соцзахисту, тощо - 3529 шт;
видано актів обстеження домоволодінь – 107,
характеристик – 266,
доручень – 1044
проведено рейдів з правоохоронними органами по забезпеченню громадського порядку та профілактики правопорушень – 12;
розглянуто звернень громадян – 265;
надано інформації у військкомат щодо призовників – 6;
здійснено 107 поховань на трьох кладовищах селища;
організовували мешканців на суботники і самі приймали в них активну участь (результати у всіх на виду).
        Квартальні комітети є зв’язуючою ланкою між владою та населенням,   і ми постійно залучаємо їх для виконання функцій держави та місцевого самоврядування. Тому на наради з головами квартальних комітетів запрошуються представники відділу субсидій, податкової інспекції, паспортного столу, статистики тощо.
       Важливу роль відіграють квартальні комітети у наповненні селищного бюджету, який є фінансовою основою місцевого самоврядування. Адже основне джерело доходів селищного бюджету – це земельний податок, який становить майже 95% усіх податкових надходжень. При цьому збір плати за землю в значній мірі залежить від того, як попрацюють з кожним платником податку квартальні комітети, які розносять платіжні повідомлення, проводять роз’яснювальну роботу. Але, на жаль, наші жителі, як і скрізь, стають все менш законослухняними, тому недоїмка по земельному податку звичайно існує.
       Ще один напрямок діяльності – вивезення ТПВ. Ця робота почалася      у 2008 році спочатку як експеримент на 2-х кварталах, а потім розповсюдилася на всі квартали. Селище стало набагато чистішим, сміттєзвалища поменшали. На сьогоднішній день  на території селища встановлено 118 контейнерів для збору ТПВ (твердих побутових відходів),    з яких 50 штук закуплено у цьому році. У планах селищної ради – закупити до кінця року ще 10 контейнерів та розмістити їх за пропозиціями голів квартальних комітетів, які добре знають потреби на своїх кварталах.
         Зараз задача квартальних полягає у продовженні заключення договорів на вивезення сміття, покращенні платіжної дисципліни та роз’яснювальній роботі серед населення.
На завершення треба сказати, що є і недоліки в роботі квартальних комітетів. Не кожний забезпечує масову участь своїх мешканців      у суботниках, не скрізь налагоджений належний санітарний стан, ще  є недоїмка по земельному податку, трапляються випадки неякісного оформлення документів, помилок в довідках  чи невирішення спірних питань між сусідами на місці. Але не помиляється той, хто не працює.
Ми врахуємо недоліки роботи квартальних комітетів у попередні періоди і спрямуємо її на покращення життя в нашому селищі.
 
 
 
Керуючий справами виконкому                                         Н.В.Іванюженко