Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Дніпродзержинський міський голова Ярослав Корчевський: «Сьогодні йти вперед - це крок за кроком вирішувати всі накопичені за довгі роки проблеми»
Кор. 
- Ярославе Сільвестровичу, на сайт міської ради надходить багато електронних листів. Наприклад, пан Андрій пише: «Объясните мне, обычному жителю города Днепродзержинска, к какому типу собственности относится коммунальное предприятие ДДТЭЦ, которое нам даёт тепло в дома. Если это частное предприятие, тогда объясните мне такую вещь: оно не может выполнять свои условия по договору, потому что нет денег, значит, пусть объявляет себя банкротом. Выставляет предприятие на аукцион или продаёт свои акции. В общем, действует по законодательству в случае банкротства. Если это государственное предприятие, тогда есть правительство, пусть обратятся в Киев, должны быть специальные фонды… Я маленький человек, может быть, во многом не разбираюсь, помогите мне разобраться.»


Ярослав Корчевський:
- Цікаве питання і дуже слушне. На позачерговій сесії міської ради кілька днів тому ми прийняли офіційне звернення до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко – сказали, що нам відомо, які є проблеми зі сплатою за газ між Україною та Росією, але ми виступаємо з проханням не відключати газ і не переривати теплопостачання у Дніпродзержинську. В свою чергу, ми будемо сплачувати за спожитий поточний газ. 
Що ж до того, до якого типу власності належить ВАТ «ДДТЕЦ», відповідаю: це державне підприємство, і саме держава опікується його виробничою діяльністю та вчасними виплатами заробітної плати його працівникам. Для Дніпродзержинська ВАТ «ДДТЕЦ» — стратегічно важливе підприємство, адже значна частина міста опалюється саме за його допомогою: це і житлові будинки, і школи, і дитячі садки, і лікарні. Підприємство потрібне нам, місто зацікавлене в його стабільній роботі.

Кор.
- Якщо ВАТ «ДДТЕЦ» — це державне підприємство, тобто заробітну плату його працівникам повинна сплачувати держава, то чому у невчасних виплатах заробітної плати ВАТ «ДДТЕЦ» звинуватило комунальне підприємство «Дніпродзержинськтепломережа», яке заборгувало ВАТ «ДДТЕЦ» значну суму?


 Ярослав Корчевський:
- Питання взаєморозрахунків між КП «Дніпродзержинськтепломережа» і ВАТ «ДДТЕЦ», через яке виникла заборгованість по заробітній платні перед працівниками ТЕЦ, наразі вирішується. Є домовленість з колективом цього підприємства, з яким я двічі зустрічався , про те, що борги за опалювальний сезон 2007-2008 років будуть погашені. Ми встановимо контроль і простежимо, щоб КП «Дніпродзержинськтепломережа» і ВАТ «ДДТЕЦ» виконували свої договірні зобов’язання. Але повинен підкреслити: все цілком залежить від платіжної дисципліни споживачів, тобто від того, як населення міста буде сплачувати за послуги теплопостачання. У КП «Дніпродзержинськтепломережа» немає ніяких інших коштів для розрахунків з ТЕЦ.

Кор.
- Хочу процитувати ще один лист, який надійшов до веб-сайту міської ради. Він від пана Віталія: «Почему жители города, на территории которого расположены 2 электростанции, должны платить за электроэнергию так дорого, почему у нас проблемы с освещением?»


Ярослав Корчевський:
- Ви знаєте, пане Віталію, я сам дивуюся тому, що в цілому Україна на експорт поставляє електроенергію дешевше, ніж у межах власної території. У нашому місті одна гідроелектростанція — ГЕС, яка підпорядковується ВАТ «Укргідроенерго» Міністерства палива та енергетики України. 
Ще у нас є ВАТ «ДДТЕЦ» - знов згадуємо це підприємство. Воно теж належить Мінпаливенерго, працює 5-6 місяців у році, виробляє електроенергію, яка подається у централізовані системи енергетики України і яку використовують підприємства Дніпродзержинська. Було б краще, якби ВАТ «ДДТЕЦ» працювало повний рік, а не тільки в опалювальний період.

Кор. 
- Я знаю, що нещодавно до міської ради надійшло розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану першочергових заходів на період до 2009 року з поліпшення екологічного стану Дніпродзержинська». Хочу привітати Вас із цією радісною звісткою, адже Ви прагнете надання місту особливого статусу. Як Ви ставитесь до цієї невеличкої перемоги? 


Ярослав Корчевський:
- Не я один переможець, це — перемога всіх мешканців Дніпродзержинська. Зараз про міські проблеми знають в уряді, знають нашу екологічну ситуацію і розуміють, наскільки гостро стоїть це питання. Наша спільна праця з народним депутатом України Євгеном Шаго принесла свої результати: Дніпродзержинськом зацікавились. У розпорядженні Кабміну, про яке було сказано вище, є 35 пунктів — чітка програма дій. За програмою будуть закріплені відповідальні особи, які контролюватимуть її виконання. З 35 пунктів програми 18 мають безпосереднє відношення до території Дніпродзержинська. Інші будуть виконуватися на території колишнього виробничого об`єднання «Придніпровський хімічний завод» - тобто це теж стосується усього міста. Програма передбачає розчищення річки Коноплянки та лівобережного дренажного каналу, відновлення очисних споруд правобережної частини міста, реконструкцію резервуарів питної води, вирішення проблеми хвостосховищ, придбання обладнання для медико-санітарної частини № 61, за допомогою якого можна буде виявляти захворювання, пов’язані з екологічним станом Дніпродзержинська. Буде закуплене обладнання для проведення екологічного моніторингу. Це, звичайно, потребує чимало матеріальних ресурсів і часу, але спільними зусиллями, працюючи в команді, міська влада обов`язково виконає цю програму. А наша наступна мета — домогтися в уряді розпорядження про вихід Дніпродзержинська з екологічної кризи.

Кор. 
-А коли Ви в своїй передвиборчий програмі говорили про допомогу уряду у вирішенні екологічних проблем Дніпродзержинська, самі вірили, що це відбудеться?


Ярослав Корчевський:
- Мене дуже часто критикували за цю програму і зараз критикують. Кажуть, що дію якось не так, треба інакше. Але ніхто з цих людей не прийшов до міської ради з якимись конкретними пропозиціями. Прийдіть, я запрошую. Ми разом розробимо план дій, винесемо його на сесію міської ради, на обговорення громади міста. А критика заради критики ні до чого доброго не призведе. 
Те, що про Дніпродзержинськ заговорили високі посадовці, Верховна Рада, уряд - це важливий крок, який став результатом копіткої роботи міської влади, територіальної громади, нашої співпраці з урядовцями, народними депутатами.

Кор.
- 20 листопада відбулася позачергова сесія міської ради, де розглядалися кадрові питання. Чи задоволені Ви результатом?


Ярослав Корчевський:
- Сесія була визначальною в житті міста. Депутати нарешті обрали і затвердили секретаря міської ради — Марину Гурську. Внесено зміни і до складу міськвиконкому. Членами виконкому затверджено директора СШ №25 Тетяну Онищенко, заступника міського голови Михайла Астапенка, заступника міського голови, начальника управління охорони здоров’я міськради Сергія Логінова, генерального директора ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського» Іллю Буга, директора АТЗТ «Завод Метиз», голову ради роботодавців міста Анатолія Овсієнка, помічника народного депутата України (Євгена Шаго) Івана Старкова, директора КП «Міська інформаційна служба» Галину Куропятникову. Кількісний склад виконавчого комітету залишився незмінним: 17 чоловік. Я думаю, у такому складі виконком працюватиме ще більш ефективно на благо дніпродзержинців. 

Кор.
-Дехто з опонентів звинувачував Вас у тому, що у Вас немає команди. Тепер можете сказати, що у така команда у Вас є?


Ярослав Корчевський:
- Завжди казав і зараз хочу сказати ще раз: моя команда — це мешканці Дніпродзержинська. В цій команді є особистості, що несуть відповідальність за певні сфери життя міста. Тож я вважаю, що виконком сьогодні працює ефективно і плідно.
 Мене надзвичайно хвилює економічна криза, яка наразі є і в Україні, і у Дніпродзержинську. Криза має особливу загрозу для нашого міста, адже його економіка базується на важкій промисловості. Тим не менше, я задоволений тим, що ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського» нещодавно отримав замовлення і працює майже на 90%, а це, в свою чергу, забезпечить надходження до бюджету, своєчасну виплату заробітної плати в бюджетних організаціях, позитивно вплине і на роботу інших підприємств. 
24 листопада відбулася нарада активу міста, де обговорені заходи щодо запобіганню економічній кризі у Дніпродзержинську. На черговій сесії міської ради — 28 листопада — ці заходи плануємо затвердити. Переконаний, що буде забезпечена нормальна робота промислових підприємств.
  Під час кризи найбільше значення набуває питання платежів. Тому ще раз хотів би сказати дніпродзержинцям: ми отримали ліміти газу на КП «Дніпродзержинськтепломережа» і ВАТ «ДДТЕЦ», почалося опалювання будинків правого берега. Але газ подається до міста подекадно, і саме від проплат населення залежить, чи будуть нам його виділяти й надалі. Тому звертаюсь у черговий раз до мешканців Дніпродзержинська з проханням без затримок та в повному обсязі сплачувати за опалення. У борг газу ніхто виділяти не буде!
  Шановні мої земляки, час сьогодні нелегкий, але ж ми хочемо жити краще, щоб Дніпродзержинськ наш процвітав, щоб всім жилося комфортно у своєму місті. Для нас сьогодні головне - не втрачати віри в себе і йти вперед. Крок за кроком вирішувати всі накопичені за довгі роки проблеми, і пам’ятати, що вихід з будь-якої, навіть з найскрутнішої ситуації, завжди є.