Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Ярослав Корчевський, Дніпродзержинський міський голова: «Те, що коїться навколо міськводоканалу, - злочин проти міста»

Шановні дніпродзержинці!


Звертаюсь до вас як до територіальної громади Дніпродзержинська, щоб з усією відповідальністю заявити: сьогодні коїться злочин проти міста і проти кожного з вас. Територіальну громаду Дніпродзержинська – первинну ланку місцевого самоврядування будь-якої демократичної країни – сьогодні відверто, як то кажуть, грабують. Декому дуже сподобався наш міський водоканал – настільки, що вони вже кілька років намагаються заволодіти ним, незважаючи на те, що це наше міське підприємство – майно територіальної громади, спадщина, яка залишилася нам від батьків, що збудували водоканал ще у 1932 році.
Ще у 2006 році, коли я виконував обов’язки міського голови, довелося відбивати атаки претендентів на наш водоканал. З того часу минуло два роки, і ситуація дуже змінилася: ці «дехто» отримали владу, купили тих, хто повинен стояти на сторожі законних інтересів територіальної громади міста, стали набагато агресивніше та нахабніше. У серпні цього року вони рейдерським засобом захопили приміщення комунального виробничого підприємства Дніпродзержинської міської ради «Дніпродзержинськводоканал». Колишній директор підприємства Наталія Сидорук, яка, по-перше, напередодні подала заяву про звільнення за особистим бажанням, а по-друге, закінчився термін контракту з нею, - так от, Сидорук передумала звільняти директорське крісло, наняла приватну охорону, і з того часу водоканал перейшов на якесь сепаратистське існування. 
Хочу пояснити вам, що силове захоплення приміщення – це кримінальне діяння. Перше кримінальне діяння, тому що незабаром було скоєне друге: представників влади, законних господарів водоканалу, в тому числі заступника міського голови, депутатів міської ради, законного директора підприємства Віктора Судака - не допустили на водоканал приватні охоронці, про походження яких невідомо, але звісно, що зарплатню вони отримують неабияку – за рахунок тарифів на воду, тобто за ваш рахунок, шановні жителі міста. 
Згодом почалися події, зовсім незрозумілі, як у поганому детективі. 27 листопада більшість депутатів Дніпропетровської обласної ради проголосувала за те, щоб відібрати у територіальної громади Дніпродзержинська комунальне виробниче підприємство Дніпродзержинської міської ради “Дніпродзержинськводоканал” в обласну власність. Тим самим грубо порушений Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», стаття 60 якого чітко визначає, що «територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на… підприємства, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності… Доцільність, порядок та умови відчуження об'єктів права комунальної власності визначаються відповідною радою». 
Облрада порушила разом з тим ще ряд законодавчих актів, наприклад, Закон України «Про прокуратуру». Але той факт, що орган місцевого самоврядування області розтоптав права територіальної громади міста, ще й напередодні Дня місцевого самоврядування, - не можна розглядати інакше, як відверте, цинічне знущання над законом, над демократією, над здоровим глуздом, нарешті. 
Зрозуміло, що ми оскаржимо незаконне рішення облради, нема ніякого сумніву, що воно приречене на відміну, це зрозуміло усім. В тому числі й тим, хто спить і бачить себе новим власником водоканалу. 
А сьогодні ми стали свідками чергового знущання над нашими правами, шановна громада. Без будь-яких документів, без щонайменших необхідних процедур на нашому міському водоканалі вже змінили вивіску.
Ми підготували звернення до Генпрокуратури, профільного комітету Верховної Ради, до Віктора Януковича та Петра Симоненка, які повинні знати, що депутати обласної ради від Партії Регіонів та КПУ проголосували (за невеликим винятком) за пограбування нашого міста.
Ми будемо говорити голосно на всіх рівнях про те, що у Дніпродзержинську коїться беззаконня. Обіцяю вам, шановні дніпродзержинці, що міська рада, її виконком, я особисто як міський голова – будемо відстоювати законні права територіальної громади і не дамо безкарно грабувати місто.


Ярослав Корчевський,
Дніпродзержинський міський голова