Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Ярослав Корчевський: в умовах кризи треба працювати з особливою віддачею і відповідальністю

Підсумки року, що минає, економічна криза та заходи щодо подолання її наслідків, бюджетна політика і ситуація із забезпеченням газом – ці та інші актуальні питання стали темою інтерв’ю, яке міський голова Я.Корчевський дав газеті «Відомості» напередодні новорічних свят.

– Ярослав Сільвестрович, здається, не менше, як святкові приготування, усіх сьогодні хвилює газова проблема...

– Ситуація з постачанням газу залишається дуже складною. Поки що невідомі ні умови контракту з Росією, ні ціна на газ у 2009 р. Міждержавні переговори з цього питання  тривають, і я впевнений що наш земляк О.Дубина, голова НАК «Нафтогаз України» зуміє відстояти національні інтереси і знайти вихід, який влаштує обидві сторони.  Сподіваюся також, що керівництво нашої країни не допустить, щоб на новорічні свята населенню України відключали газ. Україна має потужні підземні сховища, газу, що там зберігається, вистачить до кінця опалювального сезону для забезпечення потреб, як теплокомуненергетики, так і промислових підприємств. Але треба розуміти одне: платити за газ треба кожному з нас, як би тяжко не було. Без цього ніякі переговори, контракти, домовленості, навіть на найвищому рівні, діяти не будуть.

Останніми днями у Дніпродзержинську саме через низький рівень оплати знизили тиск газу, що йде на ТЕЦ, майже до критичної позначки. Для вирішення цієї проблеми ми вживаємо всі заходи, працюємо з населенням, залучаємо підприємства  та підприємців. Саме з їх допомогою вдалось вчасно здійснити оплату за газ і отримати ліміт на третю декаду грудня. Буквально за три дні підприємці зібрали 500 тис.грн., завдяки цьому вдалось знайти вихід у критичній ситуації.

– Нещодавно Ви брали участь у нараді, яку проводив Президент В.Ющенко. Про що йшла мова на цьому зібранні?

– 23 грудня Президент України проводив нараду з усіма керівниками обласних державних адміністрацій і міськими головами України. В ході тривалої і відвертої розмови розглядались такі важливі питання, як виконання міських бюджетів за 2008 рік, основні параметри формування місцевих бюджетів наступного року, заходи по виходу країни з економічної кризи. Глава держави відзначив, що ситуація в державі є дуже серйозною. Показовим є такий приклад: із 750 місцевих бюджетів в Україні 680 не будуть виконані. Спад виробництва, зупинка підприємств – ці негативні явища торкнулись всіх міст України. Бюджети переважної більшості населених пунктів недоотримують кошти.

Під час наради ми довідались, що Кабінет Міністрів направив до парламенту України проект бюджету 2009 р. Але якби навіть основний фінансовий документ був одразу прийнятий, міські бюджети згідно бюджетного кодексу і законодавчих норм повинні пройти ще досить тривалу процедуру. Запропонований урядом бюджет України  теж не вселяє оптимізму, зростання місцевих бюджетів передбачено в ньому всього на рівні 0,4%. Ті пропозиції, які надавали міські голови, Асоціація міст України, на жаль, майже не були враховані. Зокрема, це стосується пропозицій залишати 100% відрахувань до екологічного фонду, плати за землю, подоходного податку у місцевих бюджетах, а також 10% податку на прибуток суб’єктів господарювання. Така корекція дозволила б місцевим громадам ефективно вирішувати нагальні проблеми. У виступах міських голів, які звучали в ході обговорення, червоною лінією проходила вимога: дати реальні повноваження місцевому самоврядуванню, змінити, нарешті, хибну практику формування бюджету згори. В цьому учасники наради були одностайними. Залишається сподіватись, що відповідні рішення  таки будуть прийняті.

Сподіваюсь також, що антикризові заходи, які розробляються на рівні уряду, Верховної Ради і Президента зіграють дієву роль у подоланні наслідків фінансової кризи. На міському рівні відповідно викликом сьогодення нами теж розроблена програма антикризових заходів.

– Напередодні новорічних свят існує традиція підводити підсумки року, що минає...

– Події 2008 року зміцнили впевненість, що нами обраний правильний шлях щодо надання місту спеціального статусу. Перший реальний крок до цієї мети зроблено, маю на увазі розпорядження Кабінету Міністрів України щодо виходу Дніпродзержинська із екологічної кризи. Необхідно за кожним пунктом цього документа закріпити відповідальних осіб, ретельно контролювати виділення коштів і їх ефективне використання у 2009 р. Дуже важливо, що Дніпродзержинськ помітили на рівні уряду і Верховної Ради, визнавши, що місто потребує, і заслуговує, особливої уваги. В цьому, спільна заслуга і міської влади, і народних депутатів, і всіх жителів міста – молоді, робітників, ветеранів, кожен з яких робить свій внесок у розвиток міста.

 Якщо говорити про традиції, то у минулому році хотілося б залишити весь негатив, спрямований на дестабілізацію обстановки у місті. Всі це бачили по каналах телебачення, в пресі. А весь позитив, оптимізм і віру в майбутнє, обов’язково треба зберегти і розвивати у новому році. І цей багаж із знаком «плюс», значно більший, і головне – вагоміший. Адже в ньому – реальні здобутки, конкретні справи, а не пусті слова та декларації.

Нещодавно на базі  Дніпродзержинського технічного університету проводився день депутата. Представники депутатського корпусу мали можливість поспілкуватися зі студентами, викладачами, обговорити  проблеми, що їх хвилюють, окреслити напрями майбутньої співпраці. Мене дуже радує, що молодь міста налаштована конструктивно, вона бажає працювати на розвиток міста, місцевого самоврядування. І в наступному році молодіжна міська рада, на яку ми покладаємо великі надії, як на джерело нових ідей і майбутніх кадрів, обов’язково запрацює. Це я гарантую.

Серед позитиву хотілося б відзначити і те, що вперше за багато років у Дніпродзержинську вчителі і лікарі отримають від міста житло. Ми плануємо виділити їм квартири  за рахунок відрахувань до міської квоти з житла, що будується інвесторами. Нехай це буде не так багато, але дуже важливо зробити перший крок у вирішенні проблеми, що не вирішувалась роками. Реальною допомогою освітянській галузі стала благодійна акція «Подаруй вікно школі». Вона триватиме і в наступному році і я закликаю випускників різних років, усіх небайдужих людей долучитись до цієї корисної справи.

– Певно, це далеко не повний перелік позитивних зрушень?

– У цьому році була упорядкована структура управління міським господарством. Звичайно, якщо говорити про житлово-комунальне господарство, цього недостатньо. Ця галузь розвалена до основи, її треба не впорядковувати, а піднімати, налагоджувати роботу заново. Досить сказати, для того, щоб нормалізувати теплозабезпечення у Дніпродзержинську, треба замінити і відремонтувати 397 тис. погонних метрів труб. Це відстань до самого Києва! Все неможливо зробити відразу, але поступово, крок за кроком, ми будемо просуватись у цьому напрямі. На Колеусівській, де збудували нову котельну, в цьому році здійснили капітальний ремонт мереж. Такого тепла люди не бачили там десятки років! Такі ж сучасні котельні будуть на Черемушках, на Дніпробуді, в інших районах міста.

Чимало зроблено і в сфері благоустрою. До липня виконано поточний ремонт доріг, розпочато реконструкцію пр. Конституції, розробляється проект кардинального оновлення центрального скверу по проспекту Леніна, від Жовтневої площі до проспекту Аношкіна. Необхідно, щоб люди і гості бачили, що це справжня зона відпочинку, окраса Дніпродзержинська. Також вперше за десятки років у місті за допомогою промислових і комерційних підприємств влаштовано чудовий дитячий майданчик. Хорошу профілактику, практично капремонт із заміною вікон, зроблено у пологовому виділенні 9-ї лікарні. Там створені всі умови для  матерів і новонароджених, не відмовляємось ми і від планів побудови пологового будинку на лівобережжі. Це має бути оснащений за останніми стандартами техніки медичний комплекс.

Наостанок ще одна хороша новина, на яку жителі міста так довго чекали. Днями ми отримали офіційний лист керівництва Укрзалізниці з повідомленням, що починаючи з 02 лютого 2009 року, потяг «Столичний експрес» сполученням Дніпропетровськ-Київ у обох напрямках робитиме зупинку у Дніпродзержинську. Крім великої зручності для пасажирів це означає, що наше місто стає ще ближчим до центру нашої держави.

Загалом, на моє переконання, не варто нагнітати обстановку навколо кризи. Ми успішно пережили чимало масштабних криз – на початку 90-х років, в кінці минулого десятиліття. Головне для влади сьогодні – забезпечити виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, пенсію нашим ветеранам, оплату за енергоносії. Кожному треба працювати з максимальною віддачею і відповідальністю – керівникові чи підприємцю, робітнику, держслужбовцю. Тоді і результат обов’язково буде, якою несприятливою не була б загальна обстановка. Я оптиміст і вірю, що у найскладнішій ситуації спільними зусиллями ми знайдемо вихід!