Проект рішення Карнаухівської селищної ради від 19.03.2012 "Про затвердження Правил благоустрою селища Карнаухівка"
  
                                                         У К Р А Ї Н А                                                          
КАРНАУХІВСЬКА   СЕЛИЩНА   РАДА
м. Дніпродзержинськ Дніпропетровської області
Чергова одинадцята сесія VІ скликання
 
                                                    РІШЕННЯ                                           ПРОЕКТ
19.03.2012 № - ____11/УІ
 
Про затвердження Правил 
благоустрою селища Карнаухівка
 
     З метою реалізації напрямів, спрямованих на забезпечення належного технічного, санітарного та екологічного стану об’єктів благоустрою, їх збереження та створення сприятливих умов життєдіяльності в селищі Карнаухівка, керуючись п. 44 ст. 26, п. 1 ст. 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Законом України „Про благоустрій населених пунктів” селищна рада

ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Правила благоустрою селища Карнаухівка (додаються).
2. Через органи самоорганізації населення донести до мешканців селища Правила по благоустрою селища Карнаухівка.         
3.  Організацію виконання цього рішення покласти на виконавчий комітет селищної ради (Курєнкова Т. В.) та органи самоорганізації населення.
Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, земельних ресурсів та екології (Ясюк В. А.).
 
 
Селищний голова                                                     Т. В. ФРІСКЕ
 
 
Додаток
до рішення селищної ради
від _____________№________
 
ПРАВИЛА
благоустрою території селища Карнаухівка
 
Розділ 1. Загальні положення
 
1.1. Правила благоустрою території селища Карнаухівка (далі – Правила) є нормативно-правовим актом, яким установлюється порядок благоустрою та утримання об'єктів благоустрою селища Карнаухівка, визначаються правові, економічні, екологічні, соціальні та організаційні основи благоустрою.
1.2. Правила спрямовані на створення умов, сприятливих для життєдіяльності  людини, є обов’язковими для виконання на території селища Карнаухівка громадянами, у тому числі іноземцями та особами без громадянства.
1.3. Організацію благоустрою селища Карнаухівка забезпечують Карнаухівська селищна рада та органы самоорганізації населення відповідно до повноважень, установлених законодавством.  Благоустрій здійснюється в обов'язковому порядку на всій території селища Карнаухівка.
1.4. Повноваження Карнаухівської селищної ради та органів самоорганізації населення у сфері благоустрою визначені Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій населених пунктів», «Про органи самоорганізації населення», іншими нормативно-правовими актами.  
1.5. Карнаухівська селищна рада забезпечує вільний доступ населення, підприємств, установ, організацій всіх форм власності до цих Правил. Правила є відкритими та доступними.
1.6. Правила забезпечують державні, громадські та приватні інтереси.
1.7. Правила містять загальнообов'язкові на території селища Карнаухівка норми, за порушення яких винні особи притягуються до відповідальності, встановленої законодавством України.                        
1.8. Карнаухівська селищна рада забезпечує оприлюднення цих Правил у засобах масової інформації. Правила є відкритими та доступними для населення, підприємств, установ, організацій всіх форм власності.
 
 
Розділ 2. Законодавчі та нормативно-правові акти на основі яких діють Правила.
            Правовою підставою Правил є:
Закон України „Про благоустрій населених пунктів“;
Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні”;
Закон України “Про органи самоорганізації населення”;
Закон України „Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”;
Закон України “Про відходи”;
Закон України „Про планування і забудову територій”;
Закон України „Про охорону навколишнього природного середовища”;
Закон України „Про охорону атмосферного повітря”;
Закон України „Про охорону культурної спадщини”;
Закон України „Про рекламу”;
Закон України „Про дорожній рух”;
Земельний Кодекс України,
Кодекс України про адміністративні правопорушення та інші нормативно-правові акти.
 Розділ 3. Права та обов'язки підприємств, установ та організацій,
фізичних осіб – підприємців, громадян у сфері благоустрою селища
 
3.1.Підприємства, установи, організації, підприємці, громадяни  у сфері благоустрою селища мають право:
4.1.1. Користуватись об'єктами благоустрою селища (території загального користування, парки культури та відпочинку, спортивні, дитячі та інші).
3.1.2. Брати участь в обговоренні правил та проектів благоустрою території міста. 
3.1.3. Вносити на розгляд органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій пропозиції з питань благоустрою міста.
3.1.4. Отримувати в установленому законом порядку повну та достовірну інформацію про   затвердження правил благоустрою території та внесення до них змін, а також роз'яснення їх змісту.
3.1.5. Брати участь у здійсненні заходів з благоустрою селища, озелененні та утриманні в належному стані садиб, дворів, парків, площ, вулиць, кладовищ, обладнанні дитячих і спортивних майданчиків, ремонтів шляхів і тротуарів, інших об'єктів благоустрою.  3.1.6. Брати участь у розробленні планів соціально-економічного розвитку селища в тій частині, що стосується заходів з благоустрою території селища.
3.1.7. Брати участь в обговоренні проектів нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері благоустрою.
3.1.8. Вносити на розгляд органу місцевого самоврядування пропозиції щодо поліпшення благоустрою селища. 
3.1.9. Брати участь у фінансуванні заходів, спрямованих на благоустрій, виконання робіт з ремонту і реконструкції доріг внутрішньогосподарського користування, озеленення, утримання в належному стані території, яка їм належить на праві власності або праві користування.
3.1.10. Повідомляти Карнаухівську селищну раду про виявлення випадків порушення зазначених Правил.
3.2. Підприємства, установи, організації, фізичні особи - підприємці, громадяни   у   сфері   благоустрою  селища зобов'язані:
3.2.1. Утримувати в належному стані закріплені за ними в установленому порядку території.
3.2.2. Не порушувати права і законні інтереси інших суб'єктів у сфері благоустрою селища.
3.2.3. Відшкодовувати в установленому порядку збитки, завдані порушенням законодавства з питань благоустрою населених пунктів.
3.2.4. Укладати договори на вивезення твердих побутових відходів згідно з вимогами діючих санітарних норм.
3.2.5. Дотримуватись правил утримання та поводження з домашніми та іншими тваринами.  
3.2.6. Виконувати інші обов’язки у сфері благоустрою, передбачені Законом України «Про благоустрій населених пунктів», цими Правилами, рішеннями Карнаухівської селищної ради, іншими нормативно-правовими актами в сфері благоустрою. 
         
3.2.7. Утримувати в належному  стані  території,  надані  їм  в установленому порядку, у тому числі утримувати в належному стані закріплені за ними на умовах договору забудови.
3.2.8. Здійснювати благоустрій території житлової та громадської забудови з урахуванням вимог до використання цієї території відповідно до місцевих правил забудови, а також встановлених державних стандартів, норм і правил.
3.2.9. Постійно утримувати в належному стані фасади будівель і споруд.
3.2.10. Усувати на закріплених за ними об'єктах  та елементах благоустрою або їх частинах за власний рахунок та в установлені строки пошкодження інженерних мереж або наслідки аварій, що сталися з їх вини.
3.2.11. Усувати на закріплених за ними об'єктах благоустрою або їх частинах наслідки надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.
3.2.12. Проводити згідно з планами, затвердженими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, інвентаризацію та паспортизацію закріплених за ними об'єктів благоустрою або їх частин.
3.2.13. Відшкодовувати збитки та іншу шкоду, завдані ними внаслідок порушення законодавства з питань благоустрою та охорони навколишнього природного середовища, відповідно до чинного законодавства.
 3.2.14. На підставі укладених договорів із спеціалізованими підприємствами забезпечувати вивезення сміття, відходів (у тому числі твердих побутових, негабаритних, будівельних, харчових та інших), вторинної сировини згідно з вимогами діючих санітарних норм.
3.2.15. Забезпечувати розміщення та функціонування сміттєзбірників (урн, контейнерів) для роздільного збору сміття та твердих побутових відходів на закріплених об’єктах благоустрою, утримувати їх в належному санітарно-технічному стані згідно з санітарними нормами та цими Правилами.
 3.2.16. Проводити своєчасне відновлення зовнішнього вигляду малих архітектурних форм згідно з паспортами, забезпечувати утримання та збереження зелених насаджень.
 3.2.17. Розповсюджувати інформаційно-роздатковий матеріал виключно у місцях, погоджених з Карнаухівською селищною радою. У разі, якщо цей матеріал стає у випадковим сміттям, розповсюджувач повинен прибрати це місце.
3.2.18. Виконувати інші обов’язки у сфері благоустрою, передбачені Законом України «Про благоустрій населених пунктів», рішеннями органу місцевого самоврядування, цими Правилами, іншими нормативно-правовими актами.
3.3. Підприємствам, установам, організаціям, фізичним особам - підприємцям, громадянам у сфері благоустрою забороняється:
3.3.1. Виконувати земляні, будівельні та інші роботи без дозволу, виданого в установленому законодавством порядку.
3.3.2. Вивозити і звалювати в не відведених для цього місцях відходи, траву, гілки, деревину, листя, сніг.
3.3.3. Наносити шкоду, руйнувати чи псувати об’єкти та елементи благоустрою селища.

 

3.3.4. Забруднювати (засмічувати) територію селища випадковим сміттям, а саме: інформаційними листівками, використаними проїзними квитками, фантиками, пляшками і т. ін. Кидати сміття виключно в місцях, облаштованих спеціальними елементами благоустрою (урна, контейнер тощо).

3.3.5. Здійснювати ремонт, обслуговування та миття транспортних засобів, машин, механізмів у не відведених для цього місцях (крім випадків проведення негайного ремонту при аварійній зупинці).
3.3.6. Складувати будівельні матеріали, конструкції, обладнання за межами домоволодінь. 
3.3.7. Порушувати встановлені законодавством екологічні, санітарно-гігієнічні вимоги та санітарні норми під час проектування, розміщення, будівництва та експлуатації об'єктів благоустрою.

Розділ 4. Порядок здійснення благоустрою та утримання територій об’єктів благоустрою

4.1. Порядок здійснення благоустрою та утримання територій загального користування:
4.1.1. Парків (парків культури і відпочинку, спортивних, дитячих, меморіальних та інших (надалі - парків), рекреаційних зон, садів, зон зелених насаджень, скверів і майданчиків для дозвілля та відпочинку.
Пошкодження зелених насаджень в межах рекреаційних зон, садів, зон зелених насаджень, парків, скверів, майданчиків для дозвілля та відпочинку, а також збір квітів, насіння рослин тощо на газонах, квітниках, штучних галявинах забороняється.
На територіях парків, скверів, зелених зон забороняється будь-яка діяльність, що загрожує збереженню цих територій, а саме:
- невжиття заходів з попередження або ліквідації негативних наслідків господарської і рекреаційної діяльності, аварій, несприятливих природних явищ та іншого шкідливого впливу на збереження природних комплексів і ландшафтів парку;
- застосування пестицидів, псування та забруднення земель хімічними і радіоактивними речовинами, паливно-мастильними матеріалами, неочищеними стічними водами та іншими відходами, влаштування сміттєзвалищ, а також складування ґрунту, листя та інших будь-яких матеріалів;
- розміщення на деревах рекламних щитів.
 
4.2. Порядок здійснення благоустрою та утримання прибудинкової території, територій житлової та громадської забудови
4.2.1. Благоустрій присадибної ділянки проводиться її власником або користувачем цієї ділянки. Власник або користувач присадибної ділянки зобов’язані на умовах договору забудови забезпечувати належне утримання території загального користування, прилеглої до його присадибної ділянки. А саме:
- прибирати випадкове сміття, яке знаходиться на території, прилеглій до присадибної ділянки;
- забороняється висаджування зелені  насадження за червоною лінією на узбіччі доріг, які можуть заважати автотранспорту, лінії електромереж та видимості знаків дорожнього руху.
            4.2.2. Всі суб’єкти господарювання, незалежно від форм власності, повинні заключити договір на вивезення твердих побутових відходів.
            4.2.3. Підприємствам, установам, організаціям всіх форм власності, фізичним особам-підприємцям, громадянам суворо забороняється скидати сміття за межами відведених для цього місць.
            4.2.4. Забороняється розміщення та/або залишення будівельних матеріалів (піску, щебеню, мішків із матеріалами та ін.), будівельного сміття та відходів на прибудинкових територіях понад один тиждень.
            4.2.5. Забороняється складати та/або спалювати опале листя на прибудинкових територіях.
4.2.6. Власники приватних, користувачі орендованих будинків повинні самостійно прибирати прилеглу територію від стіни домоволодіння до краю проїзної частини дороги та утримувати в належному стані елементи благоустрою.
4.2.7. При облаштуванні колодязів всіх типів на проїжджій частині висота кришки люків колодязів, які належать громадянам, не може перевищувати 10 мм від рівня проїжджої частини.   
4.3. Вимоги до санітарного очищення території селища
4.3.1. Санітарне очищення території селища включає механізоване та ручне прибирання об’єктів благоустрою, збір та видалення у встановлені місця відходів, сміття, знешкодження та інші дії, що забезпечують утримання території селища відповідно до вимог чинного законодавства, цих Правил, санітарних норм та правил, рішень селищної ради, її виконавчого комітету, розпоряджень селищного голови.
4.3.2 Обов’язок по механізованому та ручному прибиранню, утриманню територій покладається:
-  охоронних зон залізничної колії, ліній електропередач – покладається на відповідні підприємства, що їх експлуатують;
- кінцевих зупинок і стоянок (місць відстою) маршрутних автобусних транспортних засобів – покладається на відповідні підприємства, що експлуатують вказані кінцеві зупинки у радіусі 15 метрів від облаштування зупинки, стоянки.
4.4. Вимоги щодо дотримання тиші в громадських місцях
 4.4.1. Підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров'я населення шуму та інших фізичних факторів зобов'язані:
- здійснювати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи з попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормами;
- при проведенні концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів тощо рівень шуму звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих майданчиках, близько прилеглих жилих будинків не перевищував рівнів, установлених нормами для відповідного часу доби;
            - вживати заходи з недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об'єкти):
            - жилих будинках і прибудинкових територіях;
            - інших будівлях і спорудах, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;
            - парках, скверах, зонах відпочинку, розташованих на території селища.
4.4.2. Забороняється:
            - гучний спів, викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою, створювання шуму при використанні виробничого обладнання та інструментів, вибухових матеріалів та піротехнічних виробів та інших гучномовних установок, в будинках, на прибудинкових територіях, у зонах відпочинку та інших захищених об'єктах з 22.00 до 8.00;
4.5. З метою дотримання належного екологічного стану об’єктів благоустрою забороняється:
            - самовільно займати земельні ділянки і використовувати їх при відсутності документа, що засвідчує право на користування, володіння земельною ділянкою;
            - використовувати земельні ділянки не за цільовим призначенням;
            - здійснювати діяльність, яка негативно впливає на довкілля при відсутності позитивного висновку державної екологічної експертизи,  проектної документації об’єктів будівництва, реконструкції;
            - здійснювати викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря без відповідного на те дозволу;
            - засмічувати водні об’єкти та забруднювати водні ресурси;
            - перевищувати норми забруднення атмосферного повітря та рівня шуму, у тому числі від транспортних засобів;
            - вчиняти дії, які можуть призвести до підтоплення територій та спровокувати зсувні процеси;
            - вчиняти дії, що тягнуть порушення умов благоустрою, пошкодження (руйнування чи псування) вулично-дорожньої мережі, інших об'єктів та елементів благоустрою, ускладнення умов руху пішоходів та транспорту, та інші дії, заборонені цими Правилами, чинним законодавством України.
4.6. Обмеження щодо куріння тютюнових виробів
4.6.1. Забороняється куріння тютюнових виробів в громадських місцях (за винятком місць, спеціально для цього відведених), а саме:
            - в будівлях, спорудах (їх частинах), доступних або відкритих для відвідування вільно чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу;
            - на територіях закладів освіти, у тому числі дитячого навчального закладу, школи;
            - на територіях та безпосередньо поряд з територіями дитячих майданчиків, майданчиків для відпочинку та дозвілля;
            - у приміщеннях місцевого самоврядування, інших державних установ.
Розділ 5. Вимоги до утримання зелених насаджень на об’єктах благоустрою загального користування
 5.1. Утримання зелених насаджень здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 10.04.2006 р. № 105, цих Правил, інших нормативно-правових актів.
5.2. Утримання зелених насаджень включає їх охорону, створення нових зелених насаджень, догляд за існуючими, захист від шкідників і хвороб, огляд, облік, розвиток зелених зон.
5.3. Охороні та відновленню підлягають усі зелені насадження на об’єктах благоустрою загального користування, крім висаджених зелених насаджень, які виросли самосівом в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв.
            Охорона, утримання та відновлення зелених насаджень на об'єктах благоустрою, а також видалення дерев, які виросли самосівом, здійснюються за рахунок коштів селищного бюджету, а на земельних ділянках, переданих у власність, наданих у постійне користування або в оренду, – за рахунок коштів їх власників або користувачів.
5.4. Утримання парків та інших об'єктів зеленого господарства загального користування покладається на орган місцевого самоврядування. Утримання дерев, клумб, тротуарних газонів, покладається на громадян – власників будинків на територіях, прилеглих до їх споруд та будинків. 
5.6. Процедура знесення зелених насаджень визначена Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників в населених пунктах України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006  № 1045.
5.7. Відповідальність за збереження зелених насаджень, догляд за ними, видалення сухостійних, пошкоджених хворобами та шкідниками зелених насаджень, знищення бур’янів покладається на:
- на приватних садибах та прилеглих ділянках – на їх власників.
 
            Розділ 6.  Вимоги до утримання об’єктів благоустрою дитячих, спортивних та інших майданчиків для дозвілля та відпочинку
 6.1. Утримання в належному стані об’єктів благоустрою дитячих, спортивних та інших майданчиків для дозвілля та відпочинку покладається на балансоутримувачів вказаного майна або осіб, на території яких розміщені вказані майданчики.
 6.2. Утримання дитячих, спортивних та інших майданчиків для дозвілля та відпочинку повинно здійснюватися з додержанням санітарних, екологічних та технічних норм, забезпечувати безпечне користування ними.
 6.3. Обладнання майданчиків для дозвілля та відпочинку необхідно підтримувати у справному стані, регулярно обстежувати, своєчасно ремонтувати, фарбувати, при необхідності здійснювати їх ремонт.
            Розділ 7 Утримання малих архітектурних форм
 7.1. Утримання в належному стані малих архітектурних форм комерційного та некомерційного призначення здійснюють їх балансоутримувачі або особи, на об’єктах яких розміщені малі архітектурні форми.
 7.2. Біля кожної малої архітектурної форми комерційного призначення повинно бути зовнішнє штучне освітлення.
 7.3. У разі розміщення малої архітектурної форми комерційного призначення повинні бути встановлені дві урни для сміття об’ємом не менш 40 літрів. 
7.4. Підключення малих архітектурних форм комерційного призначення до інженерних мереж здійснюється з дотриманням умов і правил технічної експлуатації відповідних мереж, цих Правил і має гарантувати безпеку користувачам дорожніх об'єктів.  
7.5. Забороняється користуватися малими архітектурними формами комерційного призначення, якщо їх власниками не укладено договорів на вивезення відходів.
7.6. У зимовий період обов’язкова очистка від снігу та посипання піском території від малої архітектурної форми до проїжджої частини.
 
Розділ 8. Вимоги до розміщення та утримання зовнішньої реклами
 8.1. Забороняється розміщення друкованої реклами безпосередньо на зовнішній поверхні будинків, будівель, споруд, на парканах, огорожах, стовпах та деревах, електричних та телефонних шафах, трансформаторних підстанціях.
 8.2. Друкована реклама розміщується безпосередньо у спеціально відведених місцях. Недодержання Порядку розміщення зовнішньої реклами в селищі Карнаухівка та вимог цих Правил вважаються незаконними і тягнуть за собою відповідальність згідно з законодавством.
 8.3. Місця розміщення засобів зовнішньої реклами повинні утримуватися в належному санітарно-технічному стані, з забезпеченням їх своєчасного прибирання та впорядкування.
Розділ 9. Порядок здійснення благоустрою в сфері торгівельної діяльності та діяльність з надання побутових послуг
 9.1. Суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівельну діяльність та/або діяльність з надання побутових послуг, зобов’язані забезпечити зовнішнє освітлення підприємства, зовнішню вивіску на державній мові, задовільний естетичний вигляд фасаду. Утримувати у належному стані місця розміщення роздрібної торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг через обов’язкове укладання договору про вивіз твердих побутових відходів, із обов’язковим встановленням стаціонарних урн для сміття по обидві сторони кожного входу/виходу об’ємом не менш ніж 40 літрів.
 9.2. Приватні підприємці, керівники і власники підприємств торгівлі і ресторанного господарства, сфери послуг зобов'язані забезпечити своєчасне прибирання, збір сміття та снігу, вивезення сміття, не допускати їх накопичення, забезпечити прибирання територій, „зелених зон”, утримання та збереження зелених насаджень, прилеглих до об’єктів торгівлі та побутового обслуговування.
 9.3. Забороняється зберігати товари і тару на прилеглих до об’єктів торговельної діяльності та/або сфери послуг територіях, проїзній частині доріг, тротуарах, „зелених зонах”, інших територіях загального користування.
 9.4. Забороняється самовільно встановлювати об’єкти торгівлі у не відведених для цього місцях та без наявності відповідного дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою будівель і споруд соціально-культурного, побутового, торгівельного та іншого призначення, виданого у встановленому порядку.
Розділ 10. Вимоги з благоустрою при виконанні земляних робіт.
10.1 Земляні роботи поблизу існуючих комунікацій і при їхньому перетинанні виконувати відповідно до вимог діючого нормативного документа.
10.2. При виконанні земляних робіт необхідно забезпечити заїзд у двори, для чого організація, що робить розкопування, зобов'язана побудувати через траншею мости і пішохідні містки з поручнями відповідно до проекту.
10.3. При завданні шкоди об’єкту або його елементу підземної комунікації, елементу благоустрою, будинку, споруді тощо під час проведення робіт, виконавець робіт зобов'язаний негайно сповістити про це Інспекцію та балансоутримувача. Виконання робіт у безпосередній близькості від місця ушкодження повинне бути припинене до прибуття представника балансоустримувача.
            Усунення ушкоджень  виконується балансоутримувачами за рахунок організації, що завдала шкоди.
            Усунення ушкоджень, що сталися не з вини організації, що проводить роботи, здійснюється за рахунок, балансоустримувача.
            Роботи з усунення ушкоджень розпочинаються негайно після їх виявлення та проводяться у найкоротші строки.
Строки початку та закінчення робіт з усунення ушкоджень погоджуються з Карнаухівською селищною радою.
10.4. Засипання траншей (котлованів) повинно виконуватись з дотриманням технічних умов, будівельних норм і правил, проектно-кошторисної документації і необхідних запобіжних заходів із збереження конструкцій і їхньої ізоляції.
 10.5. Організація, що виконує роботи в межах проїзної частини, після засипання траншеї, повинна скласти акт про ступінь ущільнення ґрунту (піску) у траншеї (котловані) та затвердити його у встановленому порядку. 
            Розділ 11. Здійснення контролю за виконанням Правил
 11.1. Контроль за виконанням Правил спрямований на забезпечення дотримання органами місцевого самоврядування, всіма підприємствами, установами, організаціями, незалежно від форм власності та підпорядкування, фізичними особами-підприємцями, громадянами, у тому числі іноземцями та особами без громадянства, вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів», цих Правил та інших нормативно-правових актів.
 11.2. Контроль у сфері благоустрою селища Карнаухівка здійснюється Карнаухівською селищною радою в межах своїх повноважень, а саме:
            - санітарне утримання територій, прилеглих до приватних домоволодінь, – покладається на власників домоволодінь, комітети самоорганізації населення, а контроль за виконанням цього обов’язку на виконком Карнаухівської селищної ради;
            - санітарне утримання доріг та ліквідація стихійних звалищ – на виконком Карнаухівської селищної ради;
            - за станом благоустрою місць відстою громадського транспорту – на управління транспорту та зв’язку міської ради;
            - за станом благоустрою медичних закладів – на управління з охорони здоров’я міської ради;
            - територій навчальних закладів – на управління науки та освіти міської ради
 11.3. Контроль за станом благоустрою селища Карнаухівка здійснюється шляхом:
            - проведення перевірок територій зі складанням протоколів відносно порушників у сфері благоустрою,
            - розгляду звернень підприємств, установ, організацій та громадян з питань благоустрою селища;
            - участі в обговоренні проектів благоустрою території селища Карнаухівка, іншої технічної документації з благоустрою і внесення відповідних пропозицій на розгляд органу місцевого самоврядування селищної ради, підприємств, установ, організацій;
            - подання протоколів про порушення у сфері благоустрою на розгляд адміністративних комісій при виконкомі селищної ради.
             Розділ 12. Відповідальність громадян та юридичних осіб
за порушення Правил благоустрою території селища
12.1. Під правопорушенням в сфері благоустрою селища розуміється недотримання норм та правил, встановлених органами законодавчої та виконавчої влади, Кодексом України про адміністративні правопорушення, Законом України «Про благоустрій населених пунктів», цими Правилами, іншими нормативно-правовими актами та рішеннями Карнаухівської селищної ради із забезпечення чистоти та санітарного утримання територій селища, в тому числі і внутрішніх промислових, їх зовнішнього благоустрою, виконання земляних, будівельних та дорожніх робіт, ремонту, реконструкції, утриманні будинків та споруд, доріг, засобів зовнішнього освітлення, зелених насаджень та інших об’єктів селищної інфраструктури.
12.2. За порушення норм та правил зазначених в п.12.1. цих Правил несуть відповідальність юридичні особи, незалежно від форм власності, що здійснюють діяльність на території селища, а також громадяни, зареєстровані як підприємці, громадяни селища та особи без громадянства.
12.3. За порушення у сфері благоустрою винні притягуються до адміністративної відповідальності а саме:
12.3.1. Порушення правил прибирання територій.
Несвоєчасне прибирання прилеглих та закріплених територій
           
12.3.2. Самовільне скидання та спалювання сміття.
            Самовільне скидання сміття, листя, гілок на території селища, прилеглій території до домоволодіння та його спалювання, а також невивезення самовільно скиданого сміття
12.3.3. Порушення правил підготовки та проведення земляних, будівельних та дорожніх робіт.
            Порушення правил підготовки і проведення земляних, будівельних та дорожніх робіт, в тому числі порушення строків їх виконання, невідновлення благоустрою території після їх завершення, несвоєчасна ліквідація провалювання асфальту, що пов’язана з виконанням розриття, відсутність затвердженої технічної і проектно-кошторисної документації при будівництві, капітальному ремонті, реконструкції доріг, будівель, а також відсутність ліцензії на право виконання будівельних, ремонтних та інших видів робіт.
            Проведення земляних, будівельних та дорожніх робіт без відповідного дозволу або після закінчення строку його дії, самовільне будівництво, знесення, при виконанні земляних робіт.
12.3.4. Порушення правил утримання зелених насаджень
            Порушення правил утримання зелених насаджень загального користування.
12.3.5. Пошкодження або знищення зелених насаджень
            Пошкодження дерев, кущів, газонів, квітників. Самовільна вирубка дерев, кущів.
 12.3.6.  Пошкодження технічних засобів організації дорожнього руху.
            Пошкодження дорожніх знаків.
 12.3.7. Порушення правил благоустрою на територіях кладовищ.
            Порушення правил впорядкування території кладовищ, недотримання правил по забезпеченню чистоти і порядку на селищних кладовищах, вивезення побутового сміття на кладовища, захаращення території кладовищ демонтованими бетонними пам’ятниками, вивішування, загромадження місць загального користування на території кладовищ якими-небудь предметами, знищення або пошкодження дерев, чагарників, квітів, вирубування дерев на території прилеглій до кладовища без дозволу, отриманому в установленому порядку, привід на діючі селищні кладовища собак без повіддя і намордника та їх вигул тягне за собою накладання штрафу в розмірі від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
            Самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків на територіях діючих кладовищ, пошкодження діючого водопроводу, вентилів, кранів, тягне за собою накладання штрафу в розмірі від трьох до семи неоподаткованих мінімумів громадян.
            Торгівля з рук на кладовищах або біля них сільськогосподарськими продуктами та виробами кустарно-ремісничих промислів тягне за собою накладання штрафу в розмірі від одного до семи неоподаткованих мінімумів громадян.
Розкрадання або навмисне пошкодження майна громадян на діючих кладовищах тягне відповідальність згідно Карного Кодексу України.
 12.4. У разі порушення Правил благоустрою особи, винні у їх порушенні, зобов’язані вчинити всі необхідні дії для усунення наслідків такого порушення. Усунення наслідків порушення здійснюється негайно. 
            Розділ 13. Порядок внесення змін та доповнень до Правил благоустрою території селища
13.1. Зміни та доповнення до Правил вносяться шляхом прийняття відповідного рішення Карнаухівської селищної ради.
 
 
СЕЛИЩНИЙ ГОЛОВА                                    Т. В. ФРІСКЕ