Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Газові балони є джерелом підвищеної небезпеки!
Управління з питань надзвичайних ситуацій
                                                 та цивільного захисту населення міської ради
 
 
 
Шановні громадяни Дніпродзержинська, пам’ятайте!
 
Газові балони є джерелом підвищеної небезпеки. Щоб запобігти жертв і руйнувань, користуючись ними, потрібно бути гранично уважним і вживати необхідних запобіжних заходів.
У зв’язку з вибухом балону з газом під час проведення робіт з монтажу натяжної стелі у будинку 91-а по вулиці Робочій у м. Дніпропетровську 16.03.2012 року, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради закликає мешканців міста дотримуватись правил поводження з газовими приладами та з небезпечними речовинами, які можуть входити до складу будівельних та оздоблювальних матеріалів.
Зараз багато людей роблять ремонти у своїх квартирах та будинках, при цьому використовують різноманітний інструмент та обладнання, у тому числі балони з газом, які можуть стати джерелом підвищеної небезпеки і замість затишку в оселі принести лихо в родину. Приступаючи до ремонтних робіт, варто ознайомитися з правилами безпеки при користуванні тим, чи іншим інструментом та обладнанням, які викладені виробником у технічній документації.
Наймаючи робітників, які виконуватимуть ремонтні роботи, необхідно поцікавитися їх кваліфікацією та документами, що її підтверджують. Краще, якщо це будуть працівники ремонтно-будівельних організацій, які можуть надати гарантії того, що їх робітники пройшли відповідну підготовку, у тому числі з техніки безпеки та мають необхідний досвід роботи, а все обладнання, яке використовується при проведенні робіт знаходиться у справному стані.
Газові балони є джерелом підвищеної небезпеки!
Трагічні події останніх років, пов’язані з вибухами побутового газу, примусили по-новому поглянути на проблему безпеки при користуванні балонами високого тиску, що містять різні гази. Уміння грамотно поводитися з ними в значній мірі понизить ризик і дозволить уникнути жертв і руйнувань.
                  Основні правила поводження з газовими балонами
Згідно правил експлуатації судин, що працюють під тиском, балони з різними газами забарвлюються в певні кольори. Щоб відрізнити однорідні гази, застосовуються відмітні смуги. На кожному балоні вибивають клеймом його паспортні дані: № балона, вагу в кілограмах, дату виготовлення і випробування, робочий і випробувальний тиск, що допускається.
Поводитися з балонами необхідно дуже обережно, точно дотримуючи встановлені з цього приводу правила. Падіння судин з газами, дія на них високої температури і т.д. можуть привести до вибуху з відповідними наслідками. Причому треба мати на увазі, що в ємкостях може транспортуватися отруйний (токсичний) газ. Його витік або вибух балона здатний викликати отруєння людей і згубно вплинути на оточуючу середовище. Небезпечні також ємкості, в яких зберігаються горючі гази.
Щоб виключити можливість яких-небудь інцидентів або вибухів судин, що знаходяться під тиском, встановлені відповідні заходи безпеки при їх експлуатації, зокрема:
- Періодичне проведення випробувань балонів під підвищеним тиском (проводяться один раз в 5 років спеціальними організаціями, що мають на цей дозвіл);
- Щоб не допустити руйнування вентиля балона (при транспортуванні або зберіганні), на нього має надягатися спеціальний ковпак;
- Перевозяться такі судини на спеціально обладнаних для цього автомобілях.
               Рекомендації громадянам в повсякденному житті.
Перш за все, без потреби не слід підходити до газових ємкостей, тим більше ударяти по них. Не допускати застосування відкритого вогню і куріння поблизу них. Якщо почуєте шиплячий звук, що свідчить про витік газу з балона, повідомте про це адміністрацію об’єкту. Здійснювати будь-які заходи самому не рекомендується - тут повинні діяти фахівці. Крім того, в балоні може знаходитися небезпечний для здоров’я токсичний газ.
Може трапитися так, що в місці витоку газу біля вентиля виник факел. Тоді слід віддалитися від нього на безпечну відстань, не ризикувати і дати можливість газу вигоряти до кінця. Якщо ж це відбулося в квартирі або на дачі, то спробуйте ліквідовувати вогонь, накинувши на балон, що горить, мокру ковдру, пальто і т.п. або щільно укутавши його, щоб обмежити доступ повітря. Коли горіння ліквідовано, балон, з якого витікає газ, треба видалити з приміщення в безпечне місце.
                                                     Пам’ятайте!
Газові балони відносяться до джерел підвищеної небезпеки. Працювати з ними можуть тільки спеціально підготовлені особи. А всі ті громадяни, яким доводиться мати справу з балонами, повинні бути гранично уважними і вживати необхідних запобіжних заходів.