Петриківські барви в палітрі Європи
«Відомості» № 21 від 23.05.2012
 
 
19 травня у Дніпропетровську відбувся V обласний фестиваль-ярмарок «Петриківський дивоцвіт».  В цьому році цей захід проходив в рамках святкування Дня Європи, що забезпечило йому безпрецедентний масштаб – у етнофестивалі взяли участь понад 4,5 тисяч учасників і гостей з різних областей України та інших держав. На імпровізованих сценах фестивалю, в парку культури та відпочинку імені Т. Шевченка свої таланти демонстрували творчі колективи усіх міст і районів області.
Губернатор Олександр Вілкул, голова обласної ради Євген Удод, Генеральний Консул Республіки Польща в  Харкові Ян Гранат та численні гості свята відвідали павільйони територіальних громад 22 районів та 13 міст Дніпропетровщини, які презентували свої кращі надбання. На цьому яскравому тлі не загубилась і експозиція Дніпродзержинська…                                                             
На «Петриківський дивоцвіт» наше місто представляло кращі твори своїх митців та майстрів народних промислів. Експозицію Дніпродзержинська відкрила наукова пересувна виставка «Європейське Кам`янське», підготовлена колективом музею історії міста.
Участь у фестивалі взяли також майстри різьблення по дереву, вишивки, соломоплетіння, писанкарства, художнього ковальства. Нові роботи з металу презентував відомий скульптор Гарнік Хачатрян. Творчі доробки представили колективи дитячої художньої школи ім. Першудчева, професійного ліцею, Центру підготовки і перепідготовки робочих кадрів, музичного училища, школи мистецтв. Оригінальні вироби з кришталю представили майстри-склодуви Дніпровського металургійного комбінату. Експозиція викликала інтерес керівників області, була високо оцінена організаторами фестивалю,  всі учасники нагороджені почесними дипломами.
– Сьогодні Дніпропетровщина святкує День Європи. Участь у цьому святі означає нашу підтримку європейських цінностей. В цьому році ми вперше об'єднали святкування Дня Європи з нашим традиційним народним фестивалем «Петриківський дивоцвіт». У ньому беруть участь майстри народних ремесел та артисти не лише з Дніпропетровської області, а й з багатьох областей України, а також з Польщі. Тому що діалог культур, прямий діалог між людьми – це і є той шлях євроінтеграції, об'єднання наших регіонів і країн, завдяки якому ми стаємо ближче, – сказав Олександр Вілкул.
Хочу висловити слова вдячності за запрошення на це чудове свято. Дуже радий відсвяткувати з Вами день толерантності, прав людини і інтеграції в цій дружній атмосфері. Хочу відзначити високі досягнення Дніпропетровської області на шляху євроінтеграції. Особливо теплі стосунки склалися між Дніпропетровщиною і Польщею. Польська сторона високо цінує шлях інтеграції України і Дніпропетровської області та підтримує Вас на цьому шляху, – зазначив Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат.
У рамках «Петриківського Дивоцвіту» по всій території парку до пізнього вечора проходили змістовні та цікаві заходи. Серед них – фестиваль польських фольклорних колективів, майстер-класи з прикладного мистецтва, фестиваль брейк-дансу та хіп-хопу за участю представників спортивних шкіл Дніпропетровщини та інших міст України; обласна виставка ноу-хау «Новатори Дніпропетровщини».  Завершив святкову концертну програму джазовий фестиваль за участі відомих українських виконавців та колективів.