ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС КАТАСТРОФІЧНОГО ЗАТОПЛЕННЯ
Наше місто розташоване на р.Дніпро біля Дніпродзержинського водосховища. Існує реальна загроза можливості руйнування греблі Дніпродзержинської ГЕС та часткового катастрофічного затоплення міста. Таке явище можливо також внаслідок руйнування греблі Кременчуцької ГЕС.
При отриманні попередження про загрозу затоплення внаслідок виходу з русла р.Дніпро або внаслідок руйнування гребель водосховищ і виникнення катастрофічного затоплення, слід дотримуватися встановленого порядку, без зволікання вийти у безпечні та підвищені місця. При рятувальних роботах необхідно проявляти витримку і самовладання, суворо дотримуватись вимог рятувальників.
Потрапивши у воду, слід скинути із себе важкий одяг і взуття, відшукати поблизу плаваючі чи підвищені над водою предмети, скористатися ними до отримання допомоги.
Якщо є час, то необхідно вжити заходи щодо рятування майна і матеріальних цінностей: перенести їх у безпечні місця, а самим зайняти верхні поверхи (горища, дахи будинків). Не можна переповнювати рятувальні засоби (катери, човни, плоти і т. д.), оскільки це загрожує безпеці рятувальників і тих, хто підлягає врятуванню.
При достатньому часі попередження паводку здійснюються заходи щодо підготовки і проведення завчасної евакуації населення і сільськогосподарських тварин з приватного сектору, щодо вивозу матеріальних цінностей з об’єктів, які знаходяться в районах можливого затоплення, про що оголошується спеціальним розпорядженням міського голови. Рішення про евакуацію майна підприємств приймають керівники цих підприємств. Про початок і порядок евакуації населення оповіщається з використанням міських радіотрансляційних мереж і телебачення, через адміністрацію суб'єктів господарювання, повідомляються місця розгортання збірних евакуаційних пунктів, строки прибуття на ці пункти, маршрути руху під час евакуації пішим порядком, а також інші відомості, що співвідноситься з наявною обстановкою, очікуваним масштабом лиха, часом його упередження.
За наявності достатнього часу, населення із небезпечних районів евакуюються разом з майном. З цією метою кожній родині надається автомобільний чи інший транспорт із зазначенням часу його подачі.
У випадку раптових паводків попередження населення проводиться всіма наявними технічними засобами оповіщення, з поміж яких – гучномовці, пересувні установки та автомобілі з гучномовними установками.
 
 
Управління з питань НС та ЦЗН
Дніпродзержинської міської ради