БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ НА ВОДІ!
            За 5 місяців 2012 року на водних об’єктах області сталося 19 нещасних випадків з людьми, загинуло 18 осіб, з них 3 дитини.
За аналогічний період 2011 року на водних об’єктах Дніпропетровської області загинуло 22 особи, з них 1 дитина.
             
Основні причини загибелі людей на воді – порушення елементарних правил поведінки на воді, купання у нетверезому стані, купання у не відведених для цієї мети місцях, запливання на далекі дистанції, залишення дітей без нагляду дорослих.
Більша частина людей гине у сільській місцевості -70% від загальної кількості загиблих. Пояснюється це дуже просто – у більшості міст та селищ є хоч якісь впорядковані місця відпочинку (пляжі, рятувальні станції чи пости). У сільській же місцевості нічого такого майже повсюди немає зовсім. Слід додати, що 45% трагедій сталися через нехтування відпочиваючими правил поведінки на воді, 15% - через особисту необережність та стільки ж – через вживання спиртних напоїв.
Найбільше людей (70%) гине у квітучому віці - від 16 до 50 років, і що особливо прикро, 7-8% загиблих становлять діти. Жінки набагато обережніші за чоловіків, але гинуть у співвідношенні 1 до 10. Сумна статистика свідчить, що кількість загиблих на воді невпинно зростає і посідає в Україні третє місце після дорожньо-транспортних пригод та пожеж.
 Тонуть діти, молодь, дорослі. Необачні, вони втратили найдорожче у світі – своє життя. А цього б могло і не статися, якби люди пам'ятали і дотримувалися простих правил:
● Купання в заборонених місцях небезпечне для життя.
● Користуйтеся пляжами та місцями спеціально відведеними для цього.
● Не заходьте у воду там, де глибше, якщо не вмієте плавати.
● На незнайомому водоймищі, передусім, необхідно перевірити дно, визначити глибину та швидкість течії.
● В жодному разі не дозволяйте дітям купатися без нагляду дорослих, навіть якщо діти вміють плавати.
● Не дозволяйте дітям кататися на човнах без дорослих.
● Не пірнайте в незнайомому місці з плотів, човнів, пристаней, дерев тощо.
● Не зловживайте тривалим перебуванням у воді.
● Не допускайте грубих пустощів у воді, які пов'язані з обмеженням руху ніг та рук.
● Не підпливайте близько до моторних човнів, катерів, скутерів які пропливають поблизу.
● Не подавайте фальшивих сигналів тривоги.
● У випадку якихось складнощів на воді голосно кличте на допомогу, не соромтесь. Якщо погано плаваєте, користуйтеся рятувальними засобами – надувними жилетами, колами.    
Запам'ятайте! Вода не любить зухвалих і необережних. Кожен із нас повинен відповідально ставитися до збереження власного здоров'я і життя, адже вода помилок не вибачає.
 
 
Головний спеціаліст управління з питань
НС та ЦЗН Дніпродзержинської міської ради
Покора С.А.