ПОРЯДОК ДІЙ НАСЕЛЕННЯ У РАЗІ ВИНИКНЕННЯ АВАРІЙ З ВИКИДОМ НЕБЕЗПЕЧНИХ ХІМІЧНИХ РЕЧОВИН
Суб’єкти господарювання, що виробляють або використовують небезпечні хімічні речовини, такі як хлор, аміак, синильна та інші кислоти, фосген, сірчаний ангідрид, різні хімікати, пестициди, та інші хімічні сполуки, у випадку аварійних ситуацій становлять велику небез­пеку для населення.
Аварії (катастрофи) можуть супроводитися викидом (виливом) небезпечних хімічних речовин в атмосферу і на поверхню підстилки. Вдихання зараженого повітря може привести до ураження органів дихання, а також очей, шкірних покровів та інших органів, нерідко це може привести до загибелі людей внаслідок отруєння.
На підприємствах м.Дніпродзержинська широко використовують найнебезпечніші хімічні речовини – хлор та аміак.
• ХЛОР - це газ зеленувато-жовтого кольору з різким задушливим запахом. Важчий за повітря. При випаровуванні і з’єднанні з парою води в повітрі стелиться над землею у вигляді туману зеленувато-білого кольору, може проникати в нижчі і підвальні приміщення будинків і споруд. При виході в атмосферу з несправних ємностей димить. Пара сильно подразнює органи дихання, очі і шкіру.
Ознаки отруєння: різка біль у грудях, сухий кашель, блювання, порушення координації руху, задуха, різь в очах, сльозотеча. При вдиханні великих концентрацій можлива смерть.
Засоби індивідуального захисту: цивільні протигази усіх типів, камери захисні дитячі, а при їх відсутності — ватно-марлева пов’язка або рушник, попередньо змочені водою або 2-%-вим розчином питної соди.
• АМІАК - це безбарвний газ із різким задушливим запахом. Легший за повітря. Добре розчиняється у воді. При виході в атмосферу з несправних ємностей димить. Небезпечний при вдиханні. Пара сильно подразнює органи дихання, очі і шкіру.
Ознаки отруєння: прискорене серцебиття, порушення частоти пульсу, нежить, кашель, різь в очах і сльозотеча, важке дихання, а при тяжкому отруєнні - нудота і порушення координації руху, маревний стан. При високих температурах можлива смерть.
Засоби індивідуального захисту: на об’єктах, що використовують аміак - промислові марки КД і М, ізолюючі і киснево-ізолюючі протигази, для населення – цивільні протигази, камери дитячі захисні. При їх відсутності - ватно-марлева пов"язка або рушник, попередньо змочені водою або 5% розчином лимонної кислоти.
Дії населення при оповіщенні про хімічне зараження.
Отримавши інформацію про викид в атмосферу небезпечних хімічних речовин і про небезпеку хімічного зараження, необхідно надіти наявні засоби індивідуального захисту органів дихання, найпростіші засоби захисту шкіри (плащі, накидки) і покинути район аварії.
Якщо засоби індивідуального захисту відсутні і вийти з району аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні, включіть гучномовець місцевого радіомовлення (радіоприймач, телевізор), чекайте повідомлень управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення. Щільно закрийте вікна і двері, димоходи, вентиляційні люки. Вхідні двері завіште шторою, використовуючи ковдри і будь-які щільні тканини. Заклейте щілини у вікнах і стики рам плівкою, лейкопластирем або звичайним папером від проникнення у приміщення парів (аерозолів) небезпечних хімічних речовин.
Залишаючи квартиру (будинок), виключіть джерела електроенер­гії, газ, візьміть з собою особисті документи, гроші, необхідні речі, одягніть протигаз або ватно-марлеву пов’язку, накидку або плащ, гумові чоботи.
Виходьте із зони хімічного зараження у бік, перпендикулярний напрямку вітру. Обходьте переходи через тунелі, яри, лощини - у низьких місцях може бути висока концентрація небезпечних хімічних речовин.
Почувши розпорядження про евакуацію, будьте уважні до вказівок управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, штабу з ліквідації аварії і ретельно виконуйте їх.
При евакуації транспортом уточніть час і місце посадки. Не запізнюйтесь і не приходьте раніше призначеного строку. Попередьте про евакуацію і від’їзд сусідів.
Вийшовши із зони зараження, зніміть верхній одяг і провітріть його на вулиці, прийміть душ, умийтесь з милом, ретельно вимийте очі і прополощіть рот.
При підозрі на ураження сильнодіючими отруйними речовинами виключіть будь-які фізичні навантаження, прийміть велику кількість пиття (чай, молоко і т. д.) та зверніться до медичного працівника або в найближчий медичний заклад.
 
Управління з питань НС та ЦЗН міської ради