Положення про Молодіжну раду

 


З метою забезпечення активної участі молоді у формуванні та реалізації державної політики з питань соціального становлення та розвитку молоді, сприяння більш ефективному вирішенню соціальних проблем студентської молоді, зміцнення демократичних засад українського суспільства в місті утворено Молодіжну раду, яка затверджена рішенням виконавчого комітету міської ради від 24.09.2008 № 741 «Про Молодіжну раду».

З метою активізації та вдосконалення роботи Молодіжної ради рішенням виконавчого комітету від 23.02.2011 №70 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 24.09.2008 №741 (зі змінами)» внесено зміни до Положення про Молодіжну раду.

 
 

ПОЛОЖЕННЯ

про Молодіжну раду  

1. Загальні положення

 

1.1. Молодіжна рада є консультативно-дорадчим органом при виконавчому комітеті Дніпродзержинської міської ради, утвореним з метою залучення молоді до розв’язання та реалізації молодіжної політики в місті, сприяння демократизації суспільства, розвитку молодіжного руху, зокрема учнівського та студентського самоврядування.

1.2. У своїй діяльності Молодіжна рада керується Конституцією                     та  законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, цим положенням, а також своїми рішеннями.

1.3.  Молодіжна рада здійснює свою діяльність відкрито та публічно,                її рішення та заходи висвітлюються у засобах масової інформації.

1.4. Молодіжна рада може залучати до співпраці представників громадських організацій та об’єднань громадян, окремих громадян з активною життєвою позицією.

1.5. Молодіжна рада є незалежною від впливів політичних, релігійних            та громадських об'єднань.

 

2. Основні завдання 

Завданнями Молодіжної ради є:

2.1. Залучення молоді до участі у реалізації державної молодіжної політики на місцевому рівні.

2.2. Забезпечення постійного зв’язку та взаємодії між органами місцевої влади, з одного боку, і лідерами та активістами органів студентського                     та учнівського самоврядування, студентами вищих навчальних закладів, представниками молодіжних громадських організацій, з іншого боку.    

2.3. Підготовка та залучення активної частини молоді до служби                      в органах місцевого самоврядування.

2.4. Аналіз, прогнозування та визначення сучасних актуальних проблем розвитку молоді, участь у розробленні заходів культурно-просвітницького та виховного характеру, формування патріотичних, моральних якостей та активної життєвої позиції молоді.

2.5. Сприяння розвитку молодіжного руху, зокрема студентського                 та учнівського самоврядування на місцевому рівні, демократизації                           та автономізації  навчальних закладів.

2.6. Участь у розвитку міжрегіональних та міжнародних зв’язків між органами студентського та учнівського самоврядування.  

 

3. Права 

Для виконання своїх завдань Молодіжна рада має право:

3.1. Брати участь в організації та проведенні нарад, семінарів, конференцій, засідань консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів, що діють при міському голові та виконавчих органах міської ради,               за напрямом діяльності.

3.2. Бути присутніми на сесіях міської ради та засіданнях виконавчого комітету міської ради.

3.3.  Вирішувати з керівниками виконавчих органів міської ради питання, необхідні для виконання завдань, одержувати від них у встановленому порядку інформацію, що стосується напрямів діяльності Молодіжної ради.

3.4. Залучати у встановленому порядку студентів та учнів навчальних закладів, працівників установ, підприємств та організацій до розгляду                      та реалізації питань, що належать до її компетенції.

3.5. Утворювати комісії, експертні та робочі групи для виконання окремих завдань.

3.6. Розробляти, організовувати та проводити у встановленому порядку заходи, спрямовані на виконання своїх завдань.

 

4. Структура та склад  

         4.1.  Молодіжна рада складається з членів Молодіжної ради.

4.2.  Склад Молодіжної ради формується з представників навчальних закладів міста та представників молодіжних громадських організацій міста та затверджується  заступником міського голови  за напрямом діяльності.

         4.3. Кількісний склад Молодіжної ради рекомендований не більше  двадцяти п’яти представників від органів учнівського та студентського самоврядування навчальних закладів та міських молодіжних громадських організацій.

         4.4.  Увійти до складу Молодіжної ради може молода людина – член територіальної громади м. Дніпродзержинська віком від 14 до 35 років, що навчається на момент обрання у навчальних закладах IIV рівнів акредитації, професійно-технічних навчальних закладах, середніх загальноосвітніх навчальних закладах міста та делегована до складу Молодіжної ради навчальним закладом, члени зареєстрованих у м. Дніпродзержинську молодіжних громадських організацій, висунуті вищим органом громадської організації.

         4.5. До керівного складу Молодіжної ради входять голова Молодіжної ради та два заступники голови  Молодіжної ради, які обираються шляхом прямого голосування членів Молодіжної ради.

         4.6. Голова Молодіжної ради:

         4.6.1. Організовує діяльність Молодіжної ради, виконання нею взятих на себе зобов’язань та розроблених нею заходів.

         4.6.2. Здійснює розподіл обов’язків між членами  Молодіжної ради.

         4.6.3 Взаємодіє з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, громадськістю та засобами масової інформації.

         4.6.4. Затверджує функціональні обов’язки заступника голови та членів  Молодіжної ради.

 4.7. Заступник голови Молодіжної ради:

 4.7.1. Організовує діяльність Молодіжної ради, виконання нею взятих на себе зобов’язань та розроблених нею заходів у разі відсутності голови Молодіжної ради.  

 4.7.2. За дорученням голови Молодіжної ради представляє її у взаємодії                     з органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, громадськістю та засобами масової інформації.

 4.8.  Члени Молодіжної ради:

 4.8.1. Виконують свої обов’язки та повноваження відповідно до напрямів діяльності Молодіжної ради.

 4.8.2.  Подають голові Молодіжної ради пропозиції щодо діяльності Молодіжної ради.

 4.8.3.  Проводять на рівні навчального закладу роботу щодо реалізації в місті державної молодіжної політики, виконання розроблених Молодіжною радою заходів.

  4.9. Членам Молодіжної ради видається посвідчення встановленого зразка.

                  

5. Організація роботи 

5.1. Основними формами роботи Молодіжної ради є участь її членів               у реалізації міських програм та заходів, стажування молоді у структурних підрозділах міської ради, проведення (здійснення) заходів Молодіжної ради тощо.

5.2. Керівництво діяльністю Молодіжної ради здійснює її голова або за його дорученням та в межах наданих повноважень заступник голови.

5.3. Засідання Молодіжної ради проводяться у разі необхідності, але              не рідше, ніж один раз на квартал. Засідання Молодіжної ради веде голова або за його дорученням заступник голови.

5.4. Повноваження Молодіжної ради визначаються строком на чотири роки.    

   5.5. Координацію діяльності Молодіжної ради здійснює управління у справах сім’ї та молоді міської ради.

   5.6. Контроль за діяльністю Молодіжної ради здійснює заступник міського голови  за напрямом діяльності.

   5.7. Молодіжна рада припиняє свою діяльність у разі:

   5.7.1.   Завершення визначеного строку повноважень Молодіжної ради.

   5.7.2.   Відкликання більше, ніж 2/3 членів Молодіжної ради.