Міські програми, рішення міської ради та виконавчого комітету міської ради, розпорядження міського голови з реалізації у місті державної молодіжної політики

 

З метою сприяння ініціативі та активності молоді в усіх сферах життєдіяльності суспільства, створення сприятливих політичних, соціальних, економічних, законодавчих, фінансових та організаційних передумов для життєвого самовизначення молоді, розв’язання її нагальних проблем рішенням сесії міської ради від 29.02.2012 371-20/VІ затверджено програму “Молодь Дніпродзержинська на 2012–2021 роки” та перелік заходів і завдань реалізації програми. 

 

                           ПРОГРАМА 

«Молодь Дніпродзержинська на 2012–2021 роки»         

  Розділ 1. Проблеми та обґрунтування необхідності їх розв’язання програмним методом

 Сучасна молодь – є не тільки суб’єктом та спадкоємцем матеріальних і духовних багатств суспільства, а й творцем нових, прогресивних політико-демократичних суспільних відносин. Неможливо собі уявити не лише політичного, але й економічного і культурного життя поза молодіжним ракурсом. Молодь завжди гостро реагувала на соціальні та політичні процеси держави.

В місті Дніпродзержинськ проживає понад 80 тис. молодих громадян віком від 14 до 35 років. Це становить 30% від загальної кількості населення, з яких, 18% становить учнівська та студентська молодь, яка здобуває освіту в 10 навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації та 4 професійно-технічних навчальних закладах.

Сучасному молодому поколінню випало жити в непростий, але дуже цікавий період, коли наша держава пробуджується, міцніє і саме молодь, має стати незамінною опорою, тим фундаментом на шляху розквіту й процвітання України. Але, на жаль, проблем на теперішній час у молоді вистачає, зокрема:   погіршуються показники здоров’я молодих громадян, не подолана   демографічна криза, спостерігається тенденція щодо поширення в молодіжному  середовищі негативних явищ, наркоманії та захворюваності на ВІЛ/СНІД, значна частка молодих громадян зайнята в тіньовому секторі економіки. Збільшуються обсяги нелегальної трудової міграції. Зменшується інтерес молоді до літератури, мистецтва, духовної та культурної спадщини тощо.

Молодь є органічною частиною територіальної громади міста, а соціальні проблеми молоді є невід’ємною частиною соціальних проблем міста, які мають вирішуватись у відповідних цільових та комплексних міських програмах виконавчими органами місцевого самоврядування, міськими організаціями, установами міста тощо. 

Ураховуючи вищезазначене, виникла необхідність прийняття програми «Молодь Дніпродзержинська на 2012 – 2021 роки» (далі – Програма).

Замовником Програми є управління у справах сім’ї та молоді міської ради.

Розділ 2. Мета Програми

 Головною метою Програми є створення сприятливих політичних, соціальних, економічних, законодавчих, фінансових та організаційних передумов для життєвого самовизначення молоді, розв’язання її нагальних проблем, просування прав молоді, зокрема прав молодих людей на освіту, зайнятість, здоров'я, участь у прийнятті рішень щодо питань, які належать до їх інтересів, а також різних груп молоді, як-от: учнівської та студентської молоді, молоді що працює, молоді з обмеженими можливостями та ін.

 

Розділ 3. Шляхи розв’язання проблем Програми

 

Шляхами розв’язання проблем Програми є:

- здійснення заходів, спрямованих на реалізацію державної молодіжної політики в місті;

         - виділення в міському бюджеті коштів  на фінансування державної молодіжної політики в місті;

         - забезпечення кваліфікованими кадрами структурних підрозділів, які реалізують молодіжну та сімейну політику в районах міста, міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та поліпшення їх професійного рівня;

         - залучення до співпраці молодіжних громадських організацій міста, органів учнівського та студентського самоврядування, благодійних та інші установ, які причетні до роботи з молоддю.

Розділ 4. Строк та етапи виконання Програми

 

Строк виконання Програми – до 31 грудня 2021 року.

 Етапи виконання Програми:

                                 І-ий етап – з 1 січня 2012 р. по 31 грудня 2016 р.;

                                        ІІ-ий етап – з 1січня 2017 р. по 31 грудня 2021 р.

  

Розділ 5. Організація управління та контролю

    за ходом виконання Програми

 

Координацію виконання Програми здійснює замовник Програми – управління у справах сім’ї та молоді міської ради. Замовник Програми узагальнює інформацію та щороку до 15 січня інформує міського голову та постійну комісію міської ради з питань освіти, культури, молоді та спорту, а також, щокварталу до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом, інформує управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації.

Контроль за виконанням Програми здійснює постійна комісія міської ради  з питань освіти, культури, молоді та спорту.

 

Розділ 6. Очікувані кінцеві результати виконання Програми

 

         За результатами виконання Програми очікується:

          -  підвищення ефективності реалізації державної молодіжної політики в місті Дніпродзержинськ, забезпечення необхідних умов для соціального становлення й розвитку молоді;

          -  підвищення зацікавленості молоді у здобутті освіти, поліпшення рівня навчальної та виховної роботи, створення більш ефективної системи пошуку, навчання, виховання  та самовдосконалення обдарованих дітей та молоді, залучення учнів та студентів до наукової та науково-технічної діяльності, розширення співпраці закладів освіти з молодіжними та дитячими громадськими організаціями щодо реалізації освітньо-виховних програм, активізація діяльності органів учнівського та студентського самоврядування;

- позитивні зрушення у розв’язанні проблем зайнятості молоді, збільшення кількості працевлаштованої молоді, забезпечення бажаючих тимчасовою роботою у вільний від навчання час, залучення учнів, студентів та безробітної молоді до громадських робіт, створення умов для підприємницької діяльності молоді;

         -  поліпшення соціальної роботи з молоддю, зокрема з молодими сім’ями, молодими інвалідами, сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, з особами, що повернулись з місць позбавлення волі, залучення до цієї роботи молодіжних громадських організацій, волонтерів;

         -  підвищення рівня обізнаності молоді та формування активної життєвої позиції щодо невживання алкоголю, тютюну, наркотичних речовин, розповсюдження ВІЛ/СНІДу;

         -  формування у молоді  основ гуманістичного  світогляду, пріоритетності високих моральних, культурних, загальнолюдських цінностей, утвердження почуття патріотизму та національної свідомості.

 

Розділ 7. Фінансове забезпечення виконання Програми

 

      Фінансування Програми здійснюється за рахунок місцевого бюджету та з інших джерел, не заборонених чинним законодавством.