Про управління у справах сім’ї та молоді міської ради
Рішенням виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради від 25.06.2008 № 501 затверджено положення про управління у справах сім’ї та молоді Дніпродзержинської міської ради.
 
ПОЛОЖЕННЯ
про управління у справах сім’ї та молоді 
Дніпродзержинської міської ради
І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
        1.1. Управління у справах сім’ї та молоді Дніпродзержинської міської ради (далі – управління), є виконавчим органом Дніпродзержинської міської ради,   що утворюється міською радою. Управління є підзвітним та підконтрольним міській раді, підпорядкованим міському голові, виконавчому комітету міської ради.  
        1.2. Управління у справах сім’ї та молоді Дніпродзержинської міської ради є правонаступником управління спорту та молоді міської ради в частині прав та обов’язків, а також його повноважень відповідно до розподільчого балансу.       
        1.3. Управління має у складі сектор у справах молодіжної політики та сектор у справах сімейної та жіночої політики. 
        1.4. Управління у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, рішеннями міської ради, розпорядженнями міського голови, рішеннями виконкому міської ради, актами відповідних органів, а також цим положенням.
ІІ. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ 
Основними завданнями управління є:
        2.1. Забезпечення реалізації на місцевому рівні державної політики з питань сім'ї, дітей та молоді.
        2.2. Виконання програм і здійснення заходів, спрямованих на забезпечення соціального та правового захисту сім'ї, дітей і молоді, рівних прав і можливостей для участі жінок та   чоловіків   у   політичному, економічному і культурному житті, сприяння соціальному становленню та розвитку дітей і молоді, запобігання насильству в сім'ї, сприяння реалізації прав та інтересів сім’ї, жінок, молоді.
        2.3. Координація діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань реалізації державної політики стосовно сім’ї, дітей та молоді.
        2.4. Сприяння  молодіжним і дитячим та іншим  громадським організаціям, у проведенні ними роботи з питань сім'ї, дітей і молоді.
        2.5. Сприяння міжнародному співробітництву з питань сім’ї, дітей та молоді.
ІІІ. ОБОВ’ЯЗКИ
        Управління відповідно до покладених на нього завдань:
        3.1. Готує пропозиції до проектів регіональних програм і планів щодо поліпшення становища сім'ї, дітей і молоді, протидії торгівлі людьми, охорони дитинства, оздоровлення, відпочинку та дозвілля дітей і молоді та забезпечує їх виконання.
        3.2. Розробляє і подає на розгляд міської ради пропозиції до проектів фінансування та матеріально-технічного забезпечення виконання програм і здійснення заходів, спрямованих на поліпшення становища сім'ї, дітей та молоді.
        3.3. Готує пропозиції стосовно вдосконалення нормативно-правової бази з питань, що належать до його компетенції, та вносить їх у встановленому порядку на розгляд  міської ради.
        3.4. Готує та подає у встановленому порядку аналітичні  матеріали і статистичну звітність з питань, що належать до його компетенції.
        3.5. Сприяє в межах повноважень виконанню   програм (проектів), розроблених молодіжними, дитячими та іншими громадськими організаціями.
        3.6. Сприяє створенню дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.
        3.7. Координує  в межах повноважень здійснення заходів, спрямованих на організацію оздоровлення, відпочинку та дозвілля дітей і молоді, самостійно виконує відповідні програми, сприяє збереженню та розвитку мережі  дитячих оздоровчих закладів.
        3.8. Здійснює  координацію  діяльності  і контроль за організацією виїзду груп дітей на відпочинок та оздоровлення за кордон.
        3.9. Удосконалює  в межах   повноважень   систему   пошуку   і  відбору талановитих та обдарованих дітей і молоді, сприяє їх підтримці.
        3.10. Організовує та бере участь у   проведенні     конкурсів,   виставок, фестивалів творчості,  форумів, інших заходів, спрямованих на підвищення культурно-освітнього рівня дітей і молоді.
        3.11. Координує діяльність відділів у справах сім'ї та молоді  районних у місті рад,   міського центру соціальних  служб для  сім'ї, дітей і молоді, визначає пріоритетні напрями проведення соціальної роботи.
        3.12. Сприяє працевлаштуванню та зайнятості молоді, розвитку молодіжної підприємницької діяльності.
        3.13. Здійснює заходи, спрямовані на пропагування сімейних цінностей, підвищення рівня правової обізнаності батьків і дітей, забезпечення соціального і правового захисту сімей.
        3.14. Надає в межах повноважень багатодітним сім'ям та сім'ям, що опинилися у складних життєвих обставинах, підприємствам установам та   організаціям, об'єднанням громадян та окремим громадянам методичну допомогу з питань запобігання насильству в сім'ї.
        3.15. Уживає в межах повноважень заходів щодо утвердження здорового способу життя у дитячому та молодіжному середовищі.
        3.16. Сприяє залученню коштів  підприємств, установ та організацій для соціальної підтримки сім'ї, дітей і молоді.
       3.17. Сприяє в межах повноважень здійсненню заходів, спрямованих на вирішення житлово-побутових та інших соціальних проблем молоді і молодих сімей.
        3.18. Забезпечує в межах своїх повноважень здійснення заходів щодо активізації   міжнародного співробітництва з питань, що належать до його компетенції.
        3.19. Проводить серед населення інформаційну, роз'яснювальну та пропагандистську роботу, зокрема через друковані та аудіовізуальні засоби масової інформації, з питань, що належать до його компетенції, здійснює у встановленому порядку рекламну та видавничу діяльність.
        3.20. Здійснює заходи щодо протидії корупції та контроль за дотриманням посадовими особами управління вимог антикорупційного законодавства.
        3.21. Розглядає пропозиції, заяви, скарги громадян, надає роз’яснення, веде прийом громадян з питань, що належать до компетенції управління.
        3.22. Виконує інші функції, пов’язані з реалізацією наданих повноважень.
ІV. ПРАВА
       Управління має право:
        4.1. Залучати до розгляду питань, що належать до його компетенції, спеціалістів інших структурних підрозділів міської ради, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, а також об'єднань громадян (за погодженням з їх керівниками).
        4.2. Отримувати  у  встановленому порядку від інших структурних підрозділів міської ради, підприємств, установ та організацій інформацію, документи й інші матеріали, необхідні для виконання покладених на управління завдань.
        4.3. Скликати у встановленому порядку наради, конференції і семінари з питань, що належать до його компетенції.
        4.4. Взаємодіяти з іншими структурними підрозділами міської ради, підприємствами, установами, організаціями, об’єднаннями громадян та окремими громадянами під час здійснення повноважень.
V. ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ
        5.1. Управління очолює начальник, який призначається на посаду міським головою у встановленому порядку.
        5.2   Начальник управління:
        5.2.1. Здійснює  керівництво діяльністю управління, несе  персональну   відповідальність  за  виконання покладених   на   управління завдань, визначає ступінь відповідальності працівників управління.
        5.2.2. Розпоряджається коштами, передбаченими для виконання покладених на управління завдань і його  утримання, у межах затвердженого кошторису.  
        5.2.3. Розглядає у встановленому порядку питання щодо заохочення
працівників управління чи притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.
       5.2.4. Видає в межах наданих повноважень накази, організовує і контролює їх виконання.  
       5.3. Управління утримується за рахунок коштів міського бюджету.
       5.4. Граничну чисельність і фонд оплати праці працівників управління визначає міський голова  у межах виділених коштів.
        5.5. Кошторис і штатний розпис управління затверджує міський  голова  за погодженням з головним  фінансовим управлінням міської ради.
        5.6. Управління є юридичною особою, має самостійний баланс, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, реєстраційні рахунки в органах Державного казначейства.
        5.7. Управління забезпечується приміщенням, телефонним зв’язком, засобами оргтехніки, відповідно обладнаними місцями для зберігання документів, а також законодавчими та іншими нормативними актами і довідковими матеріалами з питань реалізації державної політики стосовно сім’ї, дітей та молоді.
 
Н А П Р Я М И    Д І Я Л Ь Н О С Т І
 
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради здійснює свою діяльність за основними напрямами спрямованими на створення соціальних та економічних умов для становлення, розвитку, життєвого самовизначення й самореалізації молоді, розв’язання її нагальних проблем, для належного функціонування та розвитку сім’ї, поліпшення системи соціальної підтримки сімей та молоді:
-  надання соціальної допомоги різним категоріям сімей, молоді, жінок та дітей;
- оздоровлення дітей та молоді пільгових категорій;
- відродження національних традицій родини, підвищення авторитету української сім’ї;
- підвищення статусу жінок в місті та розвиток гендерних ініціатив;
- попередження різних форм насильства в сім’ї та торгівлі людьми;
- сприяння зайнятості молоді;
- попередження негативних явищ, пропаганда здорового способу життя у молодіжному середовищі;
- підтримка творчих ініціатив молоді, талановитих та обдарованих молодих людей;

- підвищення культурно-освітнього рівня молоді шляхом проведення     конкурсів,  виставок та фестивалів творчості.

 

С Т Р У К Т У Р А  Т А  К О Н Т А К Т И

 

УПРАВЛІННЯ У СПРАВАХ СІМ'Ї ТА МОЛОДІ
Дніпродзержинської міської ради
 
Начальник управління
ВАСИЛЬЄВА Надія Юріївна
Тел.: 3-81-55 (05692)
Сектор у справах
 сімейної та жіночої політики
 
Завідувач сектору
ЯВТУШЕНКО
Наталія Сергіївна
 
Головний спеціаліст сектору
ХОРСУН
Тетяна Степанівна
Тел./факс: 3-13-45 (05692) 
 
 
Сектор у справах
молодіжної політики
 
Завідувач сектору
КУЗЬМЕНКО 
Наталія Вікторівна
 
Головний спеціаліст сектору
КОВТУН 
Алла Вячеславівна
Тел./факс: 3-13-45 (05692) 
 

 

 

 

ПЕРЕЛІК НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ
 
Закони України:
- «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»;
- «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю»;
- «Про попередження насильства в сім’ї»;
- «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».
Укази Президента України             
- від 03.07.2008 №616/2008 «Про проведення у 2009 році в Україні Року молоді»;
- від 02.08.2000 №945 «Про гранти Президента України для обдарованої молоді».
Постанови Кабінету Міністрів України:
- від 19.02.2007 №244 «Про затвердження Державної програми підтримки сім’ї на період до 2010 року»;
- від 07.03.2007 №410 «Про затвердження Державної програми протидії торгівлі людьми на період до 2010 року»;
- від 08.08.2007 №1016 «Про затвердження Державної цільової програми роботи з обдарованою молоддю на 2007–2010 роки»;
- від 24.06.2007 №410 «Про затвердження Стратегії демографічного розвитку в період до 2015 року»;
- від 21.11.2007 №1333 «Про Премію Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України».
Розпорядження Кабінету Міністрів України:
- від 11.05.2006 №259 «Про схвалення концепції Державної програми підтримки сім’ї у 2006–2010 роках».
Накази:
- Міністерств у справах сім’ї, молоді та спорту, охорони здоров’я, освіти і науки, праці та соціальної політики, транспорту та зв’язку, внутрішніх справ та Державного департаменту з питань виконання покарань від 14.06.2006 №1983/3888/452/221/556/569/106 «Про затвердження порядку взаємодії суб’єкті соціальної роботи із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах»;
- Мінсім’ямолодьспроту від 13.08.2008 №3337 «Про єдиний облік багатодітних сімей в Україні».