Комплексна програма правової освіти населення міста Дніпродзержинська на 2012-2015 роки

РІШЕННЯ

міської ради

від  27/04/2012   437-22/VI

м. Дніпродзержинськ

 

Про затвердження Комплексної

програми правової освіти населення

міста Дніпродзержинськ на 20122015 роки

 

З метою підвищення загального рівня правової освіти населення міста Дніпродзержинськ, поширення необхідних правових знань, формування у громадян поваги до права, ураховуючи Указ Президента України від 18.10.2001 року 992/2001 «Про Національну програму правової освіти населення», рекомендації Міжвідомчої координаційно-методичної ради з питань правової освіти населення при Дніпропетровській обласній державній адміністрації, регіональну комплексну  програму правової освіти в Дніпропетровській області на 2011–2015рр., керуючись п.22 ч.1 ст.26, п.1 ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

ВИРІШИЛА:

            1. Затвердити:

1.1. Комплексну програму правової освіти населення міста Дніпродзержинськ на 2012–2015 роки (додаток 1).

1.2. Основні заходи щодо забезпечення виконання Комплексної програми правової освіти населення міста Дніпродзержинськ на 20122015 роки (додаток 2).

2. Відділу з координації роботи правоохоронних органів міської ради (Пелипас), управлінню освіти і науки міської ради (Баштаненко), управлінню культури та туризму міської ради (Стрілець), управлінню у справах сім’ї та молоді міської ради (Васильєва), службі у справах дітей міської ради (Гончар) та рекомендувати Дніпродзержинському міському управлінню юстиції (Кошовий) надавати інформацію про виконання Комплексної програми правової освіти населення міста Дніпродзержинськ на 20122015 роки до відділу з державно-правової роботи міської ради (Білий) щороку  до 25 грудня.

3. Відділу з державно-правової роботи міської ради (Білий) про хід виконання Комплексної програми правової освіти населення міста Дніпродзержинськ на 20122015 роки  інформувати постійну комісію міської ради з питань правової політики, законності та правопорядку (Полякова) щороку до 15 січня.

4. Організацію виконання цього рішення покласти на відділ з державно-правової роботи міської ради (Білий), управління освіти і науки міської ради (Баштаненко), координацію – на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Гузенка К.О., заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Павлюка С.М., контроль – на постійну комісію міської ради з питань правової політики, законності та правопорядку (Полякова) та постійну комісію міської ради з питань освіти, культури, молоді та спорту (Коробочка).

Додаток 1

до рішення міської ради

від 27.04.2012437-22/VI

 

Комплексна програма

правової освіти населення міста Дніпродзержинська

на 2012 – 2015 роки

I. Загальні положення

Становлення України як демократичної, правової держави, формування засад громадянського суспільства зумовлюють необхідність підвищення рівня правової освіти населення, що, у свою чергу, сприятиме зменшенню рівня злочинності, утвердженню гуманістичних правових ідей, загальнолюдських та національних правових цінностей, високих моральних засад у суспільному житті.

Державна політика у сфері забезпечення профілактики злочинності, у тому числі підвищення правової освіти населення, є пріоритетним напрямом діяльності всіх органів влади. Вона здійснюється в інтересах суспільства з урахуванням можливостей регіону, його економічного, соціального, історичного, культурного розвитку та позитивного світового досвіду.

Відсутність належної правової освіти у населення не завжди дозволяє вийти на належний рівень ефективного протистояння злочинності та її попередження. Забезпечення виховання належного рівня правової освіти у населення на території міста потребує певних матеріальних затрат.

Комплексна програма правової освіти населення міста Дніпродзержинська на  2012−2015 роки (далі – Програма) розроблена з метою визначення комплексу організаційно-методичних та інших заходів, спрямованих на підвищення рівня правової освіти населення міста Дніпродзержинська.

Програма передбачає подальше створення необхідних умов для набуття широкими верствами населення правових знань і навичок у їх застосуванні, забезпечення доступу громадян до джерел правової інформації, а також визначає основні напрями правоосвітньої діяльності та першочергові заходи щодо їх реалізації.

II. Мета Програми

Метою Програми є підвищення загального рівня правової освіти населення міста Дніпродзержинськ, поширення необхідних правових знань, формування у громадян поваги до права.

IІI. Основні шляхи і засоби реалізації Програми

Основними шляхами і напрямами реалізації Програми в місті є:

- утвердження гуманістичних правових ідей, загальнолюдських та національних правових цінностей, високих моральних засад у суспільному житті;

- визнання правової освіти населення одним із основних чинників формування  високої  правосвідомості і правової культури окремих громадян та суспільства;

- активна участь в організації та здійсненні заходів із правової освіти населення органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування,  об’єднань громадян, навчальних та культурних закладів, наукових установ, міжвідомчих координаційно-методичних  рад з правової освіти населення, видавництв і видавничих організацій, засобів масової інформації та поєднання  комплексу заходів у сфері  правової  освіти,  що здійснюються цими органами, організаціями, закладами і установами;

- забезпечення відкритості правової інформації, доступу всіх верств населення до її джерел, систематичного і безперервного поширення серед населення знань про право і державу, в тому числі шляхом оприлюднення в офіційних виданнях, інших засобах масової інформації нормативно-правових актів, розповсюдження правової літератури;

- безпосередня участь юристів у поширенні правових знань.

IV. Строки виконання Програми

Програма реалізується в один етап.

Початок дії Програми – березень 2012 року, закінчення – грудень
2015 року.

V. Перелік завдань і заходів Програми

Основними завданнями Програми є:

- підвищення рівня правової підготовки та освіти населення міста;

- всебічне й широке інформування населення міста про правову політику держави, стан законності та правопорядку;

- формування у населення міста схильності до правосвідомого життя, насамперед у студентської та учнівської молоді.

Перелік заходів Програми додається.

VI. Ресурсне забезпечення Програми

Виконання заходів Програми забезпечується за рахунок міського бюджету в межах бюджетних асигнувань на бюджетний рік та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Міська рада щорічно встановлює обсяг коштів, що можуть бути виділені з місцевого бюджету для здійснення заходів, визначених у            додатку 2 Програми відповідно до вимоги статті 85 Бюджетного кодексу України. 

VII. Очікувані кінцеві результати виконання Програми

            Реалізація Програми сприятиме:

- формуванню правосвідомості суспільства й окремих громадян;

- поліпшенню якості підготовки викладачів правових дисциплін, підвищенню ефективності викладання цих дисциплін у загальноосвітніх, професійно-технічних,  вищих навчальних закладах міста;

- правовій поінформованості населення міста;    

- підвищенню загального рівня правової освіти, вдосконаленню системи правової освіти населення, набуттю громадянами необхідного рівня правових знань, формуванню у них поваги до права, гуманістичних правових ідей, загальнолюдських та національно-правових цінностей, а також подоланню правового нігілізму.