Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Справа розуму і серця
1 вересня вся країна відзначила День знань. Саме в цей день ми з особливою теплотою згадуємо своїх вчителів й викладачів, їх неоціненну роботу. З чим прийшли до початку навчального року, чим живуть сьогодні школи естетичного виховання міста розповіла начальник управління культури і туризму міської ради Ніна СТРІЛЕЦЬ:
– Позашкільна освіта займає вагоме місце у системі освіти України, вона  спрямована на розвиток особистості, талантів, здібностей дитини. Особливу роль у системі позашкільної освіти посідають початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади системи Міністерства культури і туризму України.
В нашому місті існують 7 шкіл естетичного виховання: дитяча музична школа №1 (директор Волошук Л.Г.), Школа мистецтв (Роже А.Ю.), дитяча музична школа №3 (Рева Н.І.), Лівобережна школа мистецтв (Горбань Т.Ю.), дитяча музична школа №5 дир.(Федченко Т.П.), дитяча музична школа №6 (Швець Р.К.), дитяча художня школа ім. І.Г.Першудчева (Кіяшко С.В.).
 У школах естетичного виховання на трьох відділеннях: музичному, хореографічному та художньому у 2008-2009 навчальному році навчалось 1786 дітей, з них 100 належать до пільгових категорій. В травні 2009 року атестати про освіту в школах отримали 213 учнів. Працюють у школах 164 викладача.
– Ніно Миколаївно, як підготувалися школи до початку нового навчального року?
– Навчальний рік ми розпочали у світлих відремонтованих класах, вибірково відремонтовано покрівлі, вікна, двері, проведена ревізія систем опалення, водопостачання, пожежогасіння. І незважаючи на скрутне фінансове становище, адміністрація і працівники шкіл зробили все можливе, щоб діти побачили їх затишними та охайними. Насамперед вдячна керівникам лівобережної школи мистецтв, дитячої художньої школи, дитячих музичних шкіл №1,3 та №5.
Тішить і дає надію те, що 26 серпня на засіданні виконкому  було прийнято рішення про встановлення розміру щомісячної плати за навчання у школах естетичного виховання. Плата залишилась на рівні останніх 2-х років. Міський голова та члени виконкому з розумінням підійшли до цього питання, адже рівень художньо-естетичної культури, формування національної свідомості дитини розпочинається саме в таких закладах. І підтримка міської влади багато значить для нас. Цим же рішенням затверджено список дітей пільгових категорій, які будуть навчатися в школах безкоштовно, в цьому році їх 108 осіб.
Звичайно, не все так добре в нашій галузі, існують ті ж самі проблеми, що і скрізь. Але збереження мережі початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів вселяє надію на краще.
– Яким запам’ятався минулий 2008-2009 навчальний рік?
– Рік був досить насиченим та плідним для шкіл естетичного виховання. В березні 2009 року на базі державного музичного училища відбувся регіональний конкурс юних виконавців «Музичний калейдоскоп»,  переможцями стали учні шкіл Дніпродзержинська. Учні шкіл естетичного виховання брали участь у міжнародному фольклорному фестивалі в м. Венгожево, регіональному конкурсі вокальних ансамблів «Квітневий камертон», обласному конкурсі-фестивалі «Дніпрова пісня»,  обласному фестивалі-ярмарку «Петриківський дивоцвіт», міських конкурсах фортепіанних ансамблів, хореографічних та хорових колективів, всеукраїнських, обласних та міських конкурсах дитячого малюнку, виставках до знаменних дат та подій,  у святкових концертах. Проведено звітні концерти в школах та міський звітний концерт шкіл естетичного виховання «Грай, ровеснику!».
 З 2008 року у приміщенні ДДХШ ім. І.Г.Першудчева почала функціонувати виставкова зала, де пройшли персональні виставки вихованців та педагогів дитячої художньої школи: М.Слободяник, Н.Худіч, Д.Михайлика, С.Бабіча, виставка дипломних робіт випускників 2009 року.
 З метою підтримки культур національних меншин в листопаді на базі Школи мистецтв проведено фестиваль литовсько-української культури. В його рамках пройшов конкурс учнів шкіл естетичного виховання, виставка-конкурс робіт учнів ДДХШ ім. І. Першудчева «Слухаючи музику Чюрльоніса», концерт камерного хору Дніпропетровської державної філармонії, виставка репродукцій М. Чюрльоніса, гала-концерт лауреатів фестивалю.
Хочу відзначити, що директори, викладачі, працівники шкіл естетичного виховання – це наше найбільше багатство. Гордістю культури, талановитими викладачами-музикантами та художниками є Квак Микола Григорович, Татарцев Василь Олександрович, Волошук Леонід Григорович, Гурська Людмила Петрівна, Найда Наталія Олександрівна, Мельникова Людмила Яківна, Гончар Майя Петрівна, Овсяннікова Юлія Іванівна, Чабан Тамара Василівна, Луніченко Володимир Гаврилович, Дробот Вікторія Віталіївна, Тимофєєва Валентина Олександрівна, Самовар Віктор Васильович, Путильцева Лариса Максимівна, Сиволапов Олександр Григорович, Панько Олена Вікторівна, Крюкова Наталія Григорівна. На наставників-педагогів рівняється молодь: Ханішина Яна Володимирівна, Сокуренко Наталія Анатоліївна, Єрмолай Юлія Анатоліївна, Безцінна Катерина Леонідівна.
В наших школах ростуть майбутні видатні музиканти, співаки, художники. Ще навчаючись в школах молоді обдарування підкорюють сцену, перемагають у конкурсах і олімпіадах: Євгеній Цейтлін, Павло Гончар, Олександр Павлін, Катерина Кучер, Анна Корчевська, Віка Ухліна, Олександр Григоренко, Ірина Бабаян, Арман Мелян.
Новий навчальний рік буде не менш насиченим. 2010-й це рік 260-річчя заснування міста. І хто, як не творчі колективи повинні показати, з якими творчими успіхами зустрічають ювілей міста. А ще у 2010 році школи естетичного виховання мають пройти державну атестацію, метою якої є аналіз та оцінка рівня організації та результативності освітньої діяльності закладу, матеріально-технічне та кадрове забезпечення, управлінська діяльність. Одночасно з атестацією закладу проводиться атестація його керівників. Тож попрацювати доведеться багато.
І я бажаю всім трудовим колективам шкіл естетичного виховання та учням успіхів у навчанні та роботі, творчих здобутків і впевненості у завтрашньому дні.
                                                                           Підготував В.Буланов,
                                                                           газета «Відомості»