Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Позитивний досвід . Черговий крок до Школи майбутнього
 
Л.Сбоєва,
директор ліцею НІТ № 2, заслужений учитель України,
«Відомості»
 
Вересень – це пора хвилювань, надій, сподівань для юних дніпродзержинців, їх батьків та педагогів міста. Адже починається він великим всенародним святом мудрості, доброти і людяності – Днем Знань. Вже стало доброю традицією, що в цей святковий день на нашому подвір’ї – не тільки ліцеїсти, їх батьки та педагоги. Не залишається ліцей і без уваги міської влади, відомих людей міста – до ліцеїстів завітали міський голова Ярослав Корчевський, керівники підприємств, депутати міської та районної рад. Та це й не дивно, адже загальноосвітній ліцей нових інформаційних технологій № 2 є навчальним закладом, в якому мистецтво й майстерність навчання і виховання полягають у тому, щоб розкривши сили і можливості кожної дитини, дати їй радість успіху в розумовій праці.
Особистісно-орієнтоване навчання, концепція життєтворчості, програма розвитку творчої особистості, збереження та зміцнення здоров’я учня – на таких засадах тримається навчання, виховання і розвиток учня у ліцеї. Учень тут – не пасивний об’єкт, а активний суб’єкт навчання – головна фігура навчально-виховного процесу. Ліцей – ініціатор багатьох новацій у навчально-виховній роботі освіти міста. Школа першою в Україні перейшла на п’ятиденну форму навчання з тим, щоб сконцентрувати навчально-виховну роботу в один із днів навчального тижня – суботу. Результат нововведення – надзвичайна згуртованість дітей, індивідуальний підхід до кожного учня, високий рівень естетичного і фізичного виховання, всебічний розвиток пізнавальних інтересів, трудових навичок, самостійності учнів.
У 1991 р. школа почала працювати в режимі роботи Пілотної школи, рекомендованому Міністерством освіти України. Сьогодні ліцей НІТ № 2 - це унікальний навчальний заклад, до структури входять дошкільне, початкове, підготовче і ліцейне відділення, лабораторія НІТ, оздоровчий центр (профілакторій), єдиний в області шкільний театр-студія «Десятий квартал», художня галерея. Ліцей став справжньою лабораторією апробації нового змісту освіти, глибокого осмислення інноваційних процесів у навчально-виховній роботі.  
Ліцей НІТ № 2 є членом Європейської мережі шкіл сприяння здоров’ю. З 2002 року заклад бере участь в експерименті «Розробка моделі школи культури здоров¢я в навчальних закладах України різних типів і рівнів акредитації». Ліцей став переможцем Всеукраїнського конкурсу-захисту сучасної моделі навчального закладу – Школи сприяння здоров'ю. Ліцеїсти є призерами обласних і Всеукраїнських олімпіад з фізики, математики, інформатики, хімії, Всеукраїнського конкурсу знавців української мови ім. Петра Яцика, дипломантами Міжнародного освітнього проекту «Spare», Всеукраїнського етапу Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості в межах проекту «Intel‑Еко Україна». Учні ліцею посідають призові місця на обласних та Всеукраїнських конкурсах-захистах науково-дослідницьких робіт в МАН України з програмування, хімії, психології, економіки. Ліцей був нагороджений бронзовими медалями Міжнародних виставок «Сучасна освіта в Україні», має почесне звання «Лідер освіти». 
Концепція майбутнього ліцею базується на необхідності реалізації державного стандарту середньої освіти. Головне управління освіти та науки Дніпропетровської облдержадміністрації надало загальноосвітньому ліцею НІТ № 2 статус експериментального навчального закладу з проблеми: «Розробка інноваційної моделі навчального закладу «Ліцей ПАТРІОТ» як практичної реалізації педагогічної технології «Школа майбутнього».
Світовий досвід показує, що освіта повинна забезпечувати підготовку людини до повноцінного життя в інформатизованому суспільстві, що ставить перед школою завдання інформатизації навчально-виховного процесу,  впровадження інформаційних технологій в освітній процес, входження в глобальний інформаційний простір. Важливим кроком на шляху до становлення «Школи майбутнього» стало обладнання мультимедійного класу.  Цей подарунок до Дня знань учням та вчителям ліцею за ініціативою міського голови Ярослава Сільвестровича Корчевського зробили шефи, друзі ліцею, люди, небайдужі до майбутнього нашого міста. Депутат міської ради, генеральний директор заводу мінеральних добрив Павло Федорович Мартіянов, придбав сучасні меблі для мультимедійного класу. Керівник компанії «Інтерспецмаркет» Сергій Миколайович Янчук допоміг в  обладнанні мультимедійного класу. 
Мультимедійне обладнання – інтерактивна дошка, мультимедійні проектори та екран, ноутбук –  дозволяє педагогу зробити процес навчання яскравим, наочним, динамічним. Інтерактивна дошка дозволяє моделювати абстрактні ідеї й поняття, встановлювати нові зв'язки між об'єктами, використовувати при вивченні навчального матеріалу елементи мозкового штурму і роздруковувати результати розумової діяльності учнів або запам’ятовувати на комп’ютері. Мультимедійне обладнання дає змогу піднести учням інформацію, використовуючи весь діапазон засобів візуалізації (карти, таблиці, схеми, діаграми, фотографії й ін.), спостерігати за перебігом  процесів та природних явищ, відтворенням наукових експериментів.
Впровадження мультимедійного обладнання зробить, процес навчання комфортнішим, сприятиме розумовому розвитку ліцеїстів, зниженню навчального перевтомлення. Все це забезпечить становлення ліцеїста як компетентної, соціально інтегрованої й мобільної особистості, здатної до успішної життєдіяльності в сучасному інформаційному суспільстві.
Сьогодні багато проблем і негараздів ми списуємо на кризу, яка може мати різні обличчя – політичне, економічне. Але пам’ятаймо, що найстрашніша криза – це криза духовності. То ж не будемо говорити «Темно, темно…» (це робити завжди найлегше!), а краще всім разом долучитися до великої і відповідальної справи – запалити вогонь любові людяності, добра в кожному дитячому серці, бо від цього залежить майбутнє нашої України. Тому особливі слова подяки хочеться висловити на адресу тих, хто всіляко підтримує освіту, намагається допомогти. Перш за все це  міська влада в особі мера Ярослава Сільвестровича Корчевського, а також депутати міської ради і батьки ліцею – всі, хто з повагою відноситься до освіти, вчителя, піклується про дітей – майбутнє нашої незалежної держави. Низький уклін вам, добрі люди, за розуміння і підтримку!