Головна / Posylannya / ODPI informuye /
0000-00-00 00:00:00
          
Правила внутрішнього трудового розпорядку працівників Дніпродзержинської ОДПІ
ПОГОДЖЕНО:
Голова первинної профспілкової організації Дніпродзержинської ОДПІ
___________М.І.Снігур
 
“_____”________2013р.
 
ЗАТВЕРДЖУЮ:                                                               Начальник Дніпродзержинської ОДПІ                                      _______ А.В.Ліпінський                                                    "     ____"__________2013р.
 
 
ПРАВИЛА
внутрішнього трудового розпорядку
працівників Дніпродзержинської об'єднаної державної податкової інспекції
Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області
 
1. Загальні положення
Конституція України (ст.43) закріплює право кожного громадянина на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.
Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.
1.2. Правила внутрішнього трудового розпорядку мають на меті сприяння створенню необхідних організаційних та економічних умов для нормальної високопродуктивної праці на науковій основі, а також раціональне використання робочого часу, зміцнення трудової дисципліни.
1.3. Трудовий розпорядок у Дніпродзержинській об'єднаній державній податковій інспекції (далі-ОДПІ) визначається цими правилами, регламентом інспекції, Кодексом законів про працю України, Законами України "Про державну службу", Податковим Кодексом України та іншими нормативними документами.
1.4. Всі питання, пов'язані із застосуванням правил внутрішнього трудового розпорядку, вирішуються керівництвом ОДПІ в межах наданих прав, а у випадках, передбачених законодавством та правилами внутрішнього трудового розпорядку, спільно з профспілковим комітетом.
2.Порядок прийняття і звільнення працівників
2.1. Працівником державної податкової інспекції може бути особа, яка є громадянином України, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної приналежності, статі, політичних поглядів, релігіозних переконань і має освіту за фахом та професійну підготовку, відповідає необхідним професійним вимогам.
2.2. З метою набуття практичного досвіду, перевірки професійного рівня і ділових якостей особи, яка претендує на посаду державного службовця, може проводитися стажування у відповідному структурному підрозділі терміном до двох місяців. Прийняття на роботу працівників (крім технічного та  обслуговуючого персоналу) здійснюється на конкурсній основі. Для них може бути встановлено випробувальний строк від шести місяців до одного року.
2.3. На роботу до ОДПІ не можуть бути прийняті особи, які мають судимість, що є несумісною із зайняттям посади та ті, що визнані у встановленому порядку недієздатними. Забороняється спільна служба в ОДПІ осіб, які є близькими родичами чи свояками, якщо їхня служба пов'язана з безпосередньою підлеглістю одного з них іншому.
2.4.        Працівник до укладення трудового договору повинен подати керівництву ОДПІ заяву про участь у конкурсі або про проходження стажування, особову картку за формою №П-2ДС з відповідними додатками та фотокарткою розміром 4х6 сантиметрів, паспорт, трудову книжку, для військовозобов'язаних - військовий квиток, диплом про освіту, присвоєння вченого звання, присудження наукового ступеня, підвищення кваліфікації (за останні 5 років), картку застрахованої особи у Пенсійному фонді (у разі наявності), медичну довідку про стан здоров’я за формою встановленою МОЗ (у разі проходження особою спеціальної перевірки), сертифікати від нарколога, психіатра, копії документів про надані пільги, декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік за формою, передбаченою Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції", інформацію щодо наявності корпоративних прав, довідку про допуск до державної таємниці (у разі його наявності), інформацію про працюючих або відсутність працюючих у зазначеному органі близьких йому осіб та підписані претендентом попередження про встановлені законодавством України обмеження, пов’язані з прийняттям на державну службу та її проходженням, а також документ про ознайомлення із Загальними правилами поведінки державного службовця.
2.5.        Відповідно до Указу Президента України від 25.01.12 №33/2012 на осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних з виконанням функцій держави      проводиться спеціальна перевірка відносно відомостей поданих особисто. Спеціальна перевірка проводиться за письмовою згодою кандидата.
2.6.        Прийняття на роботу оформляється наказом, який оголошується працівнику під підпис.
2.7.        Особи, які вперше зараховуються на державну службу, приймають Присягу державного службовця, про що робиться запис у трудовій книжці.
2.8.        На осіб, які поступили на роботу вперше, заповнюється трудова книжка не пізніше п'яти днів після прийняття.
2.9.        Посадові особи ОДПІ підлягають атестації та щорічному оцінюванню щодо виконання службових обов"язків, у встановленому порядку.
2.10.      Для працівників (крім технічного і обслуговуючого персоналу) граничний вік перебування на державній службі становить 62 роки для чоловіків та 60 років для жінок. У виняткових випадках (у разі необхідності) за  погодженням з Національним агентством з питань державної служби  Міністр доходів і зборів України може продовжити термін перебування на державній службі, але не більше, ніж на п'ять років.
2.11.     При прийнятті на роботу або переведенні на іншу роботу ОДПІ зобов'язана:
-ознайомити працівника з дорученою роботою, умовами праці, роз'яснити його права і обов'язки;
-провести інструктаж працівника про порядок обліку та зберігання службових документів, додержання внутрішньої безпеки в інспекції;
-ознайомити працівника з правилами техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони;
-ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку, визначити йому робоче місце та забезпечити всім необхідним для виконання трудових обов'язків.
2.12.Припинення трудового договору допускається тільки на підставах, передбачених законодавством.
2.13.     Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це ОДПІ письмово за два тижні. Після закінчення цього строку працівник має право припинити роботу, а ОДПІ зобов'язана видати йому трудову книжку та письмово повідомити про нараховані суми, належні працівникові при звільненні.
При розірванні трудового договору з поважних причин ОДПІ повинна розірвати договір у строк, про який просить працівник.
2.14.      Розірвання трудового договору з ініціативи ОДПІ не допускається без попередньої згоди профспілкового органу, за винятком випадків,   передбачених законодавством.
2.15.      Крім загальних підстав, передбачених Кодексом законів про працю України, працівники ОДПІ можуть бути звільнені на підставах, передбачених ст.30 Закону України "Про державну службу".
2.16.      Припинення трудового договору оформляється наказом.
2.17.     Працівникам, які вивільняються з роботи у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці (п.1 ст.40 КЗпП України), виплати проводяться згідно ст. 44 КЗпП України.
 
 
З.Основні обов'язки працівників
 
3.1.Основними обов'язками працівників є:
-        дотримання Конституції України та інших законодавчих актів;
-    забезпечення ефективної роботи та виконання завдань, покладених на державну податкову службу;
забезпечення використання повною мірою наданих прав;
недопущення порушення прав і свобод людини і громадянина;
-    збереження державної таємниці, інформації про громадян, підприємства, установи і організації, що стала йому відома під час виконання службових обов'язків, а також комерційної і службової таємниці, яка згідно з законодавством не підлягає розголошенню;
-         сумлінне виконання службових обов'язків, ініціатива і творчість в роботі.
3.2.     Працівник повинен діяти у межах своїх повноважень. У разі одержання доручення, яке суперечить чинному законодавству, працівник зобов'язаний невідкладно в письмовій формі доповісти про це посадовій особі, яка дала доручення, а у разі наполягання на цьому виконанні -повідомити вищу посадову особу.
3.3.     Працівники ОДПІ зобов"язані:
-    працювати чесно і сумлінно, суворо дотримуватись Присяги державного службовця;
     - безпосередньо і особисто виконувати покладені на нього посадові                обов'язки;
- своєчасно і точно виконувати рішення вищих державних органів чи посадових осіб, розпоряджень і вказівок своїх керівників;
-не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам державної служби  і негативно вплинути на репутацію працівника;
-з повагою ставитись до громадян, керівників та співпрацівників, дотримуватись високої культури спілкування;
-приймати заходи щодо негайного усунення причин та умов, які перешкоджають нормальній роботі ОДПІ та її працівників. При відсутності можливості усунення цих причин своїми силами негайно повідомити про це адміністрацію інспекції;
-   дотримуватись вимог охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці, протипожежної безпеки;
-   бережно відноситись до суспільної власності, утримувати у чистоті і порядку своє робоче місце;
-   дотримуватись встановленого порядку зберігання майна і документів;
-   систематично підвищувати ділову кваліфікацію і професійний рівень;
-   державний службовець зобов'язаний неухильно дотримуватись обмежень і заборон, передбачених антикорупційним законодавством та Законом України "Про державну службу", уникати дій, які можуть бути сприйняті як підстава підозрювати його в корупції. Своєю поведінкою він має продемонструвати, що не терпить будь-яких проявів корупції, відкидає пропозиції про незаконні послуги, чітко розмежовує службу і приватне життя, при найменших ознаках корумпованої поведінки інформує керівника свого структурного підрозділу;
-коло обов'язків, які виконує кожен працівник за своєю посадою, визначається посадовими інструкціями і положеннями, затвердженими в установленому порядку.
3.4. Працівникові забороняється:
-брати участь у діях, що суперечать національним інтересам України, ускладнюють функціонування ОДПІ;
-      вчиняти дії, що можуть бути розцінені як використання свого службового становища в корисливих цілях, а також дії, які відповідно до чинного законодавства, вважаються корупційними;
-      виявляти всупереч інтересам справи упередженість або прихильність до будь-якого підприємства, установи, організації, об'єднання громадян або конкретної особи;
-проявляти бюрократизм, відомчість і місництво.
 
 
4.Основні обов'язки адміністрації ОДПІ
 
4.1.Адміністрація ОДПІ  зобов'язана:
      -ознайомити працівника з Положенням про відповідний структурний підрозділ та посадовою інструкцією;
-        забезпечити створення необхідних умов для високопродуктивної праці;
-    проінструктувати з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної безпеки;
-встановлювати працівникам залежно від складності та рівня відповідальності виконуваних посадових обов'язків відповідну заробітну плату, яка складається з посадового окладу, премій, надбавок за ранги державних службовців, надбавок за вислугу років та інших надбавок та доплат згідно з чинним законодавством;
- забезпечувати виплату працівникам заробітної плати із урахуванням надбавок та доплат не рідше двох разів на місяць у строки 01 та 16 щомісячно при наявності фінансування на оплату праці;
-забезпечувати виплату працівникам заробітної плати за час щорічної відпустки не пізніше ніж за три дні до її початку. У випадку несвоєчасної виплати працівникові заробітної плати за час щорічної відпустки початок відпустки на вимогу працівника переноситься на кількість днів затримки виплати або на інший період;
- при просуванні по службі надавати перевагу працівникам, які працюють над підвищенням свого професійного рівня шляхом самоосвіти та пройшли курси підвищення кваліфікації у центрах перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів;
-     відповідно до чинного законодавства присвоювати ранги державних службовців;
-    створювати умови для навчання і підвищення кваліфікації у відповідних навчальних закладах та шляхом самоосвіти;
 -вирішувати питання соціально-побутового забезпечення державних службовців ;
   -створювати умови для підвищення продуктивності праці шляхом впровадження наукової організації праці, своєчасно розглядати та впроваджувати раціоналізаторські пропозиції, реалізовувати рішення виробничих нарад;
-       зміцнювати трудову та виконавську дисципліну.
4.2. ОДПІ відповідно до ст. 345 Податкового Кодексу України від імені держави гарантує захист життя, здоров'я, честі, гідності та майна посадових осіб та членів їх сімей від злочинних посягань та інших протиправних дій.
4.3.ОДПІ, відповідно до ст.ст.346 та 347 Податкового Кодексу України проводить обов'язкове державне особисте страхування посадових осіб та забезпечує відшкодування заподіяної їм шкоди.
 
5. Робочий час і його використання
5.1 Відповідно до статті 50 КЗпП України тривалість робочого тижня працівників ОДПІ становить 40 годин.
Виходячи з цього та враховуючи п'ятиденний робочий тиждень, встановлюється такий режим роботи для працівників ДПІ:
початок робочого дня о 9 год. 00 хв., перерва на обід - з 13 год. 00 хв. до 13 год. 45 хв., закінчення робочого дня о 18 год. 00 хв., у п'ятницю - о 16 год. 45 хв.
Напередодні святкових і неробочих днів (стаття 73 КЗпП України) тривалість роботи працівників ОДПІ скорочується на одну годину.
5.2.У структурних підрозділах ведеться облік робочого часу шляхом складання табелю відповідальною за це особою. Підписаний керівником самостійного структурного підрозділу табель обліку робочого часу 25 числа кожного місяця надається до фінансового відділу.
5.3 Перебування працівників ОДПІ у робочий час за межами будинку повинно бути погоджено:
Перший заступник (заступник) начальника ОДПІ повідомляє начальника ОДПІ про свою відсутність у робочий час на робочому місці.
Керівники структурних підрозділів повідомляють про свою відсутність на робочому місці у робочий час начальника ОДПІ або першого заступника (заступника) начальника ОДПІ за підпорядкованістю.
Відсутність працівників структурних підрозділів у робочий час на робочому місці погоджується з керівниками відповідних структурних підрозділів.
5.4. З метою підтримання належної оперативності при виконанні завдань і доручень керівництва ОДПІ згідно з графіком, затвердженим начальником ОДПІ або його першим заступником (заступником), у разі необхідності проводиться чергування працівників визначених структурних підрозділів:
у робочі дні - з 18 год. 00 хв. до 20 год. 00 хв.;
у п'ятницю - з 16 год. 45 хв. до 19 год. 00 хв.;
у вихідні і святкові дні - з 9 год. 00 хв. до 14 год. 00 хв.
5.5.Для оперативного вирішення завдань, пов'язаних з діяльністю ОДПІ, у святкові та вихідні дні за наказом начальника ОДПІ з 9 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв. здійснюється чергування його першими заступниками (заступниками). До чергування можуть залучатися керівники структурних підрозділів.
5.6. Відповідно до ст.79 КЗпП України, ст. 19 Закону «Про державну службу» та ст. 12 Закону України «Про відпустки» та за рішенням начальника ОДПІ державні службовці можуть бути відкликані із щорічної або додаткової відпустки. Частина невикористаної відпустки, яка залишається, надається державному службовцю у будь-який інший час відповідного року чи приєднується до відпустки у наступному році.
5.7.Відповідно до ст.72 КЗпП України робота у вихідний день працівникам компенсується, наданням іншого дня відпочинку.
6.Заохочення за успіхи в роботі
 
6.1. За досягнуті успіхи у роботі та високу трудову і виконавчу дисципліну працівники мають право на такі заохочення:
     - оголошення подяки;
-   видача премії;
-   нагородження почесною грамотою;
Заохочення оголошуються наказом і заносяться до трудової книжки працівника.
6.2. Ювілейні дати працівників (50,55,60-річчя з дня народження) відзначаються відповідними матеріальними та моральними заохоченнями.
7.Відповідальність за порушення трудової дисципліни
7.1.       Порушення трудової дисципліни тягне за собою накладання дисциплінарного стягнення або застосування заходів громадського впливу.
7.2.      За порушення трудової дисципліни з вини працівника ОДПІ застосовує такі дисциплінарні стягнення:
-    догана;
-    звільнення.
7.3.    Звільнення як дисциплінарне стягнення може бути застосовано за систематичне невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувались заходи дисциплінарного або громадського стягнення, появи на роботі в нетверезому стані або стані токсичного чи наркотичного сп'яніння, а також за прогули без поважних причин, в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня та вчинення розкрадання майна власника.
7.4 Дисциплінарне стягнення застосовується керівником ОДПІ.
У разі винесення догани протягом терміну її дії до працівника   не            застосовуються заходи заохочення передбачені ст. 146 КЗпП України.
7.5. До застосування дисциплінарного стягнення ОДПІ повинна зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення.
7.6.     За кожне правопорушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення;
-   при обранні виду стягнення враховуються ступінь вчиненого проступку, заподіяна ним шкода, обставини, за яких вчинено проступок, попередня робота;
-     дисциплінарне стягнення застосовується безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи час звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці;
-   дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку;
-   дисциплінарне стягнення оголошується в наказі і повідомляється працівнику під розписку в триденний термін;
-   якщо протягом року з дня накладання дисциплінарного стягнення працівника не буде піддано новому дисциплінарному стягненню, то він вважається таким, що не має дисциплінарного стягнення. Дисциплінарне стягнення може бути зняте до закінчення одного року наказом ОДПІ.
7.7.       Відповідно до ст.14 Закону України "Про державну службу" до службовців, крім дисциплінарних стягнень, передбачених чинним законодавством про працю України, можуть застосовуватися такі заходи дисциплінарного впливу:
- попередження про неповну службову відповідність;
         - затримка до одного року присвоєння чергового рангу, спеціального звання або призначення на вищу посаду.
8.Відповідальність за порушення законодавства про державну службу
8.1. Особи, винні у порушенні законодавства про державну службу, несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.
Начальник відділу персоналу                                                                                  Т.Г.Мелюшко
 
Начальник юридичного відділу                                                                             В.В.Колот