Шановні підприємці та керівники підприємств малого та середнього бізнесу м. Дніпродзержинськ.
         Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 29 жовтня 2009 №1187 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2009 №608» (надання спеціальних дозволів на користування надрами), надаємо Вам роз’яснення стосовно отримання спеціального дозволу на користування надрами.
         Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва звернувся за роз’ясненнями до Міністерства охорони навколишнього середовища України стосовно отримання спеціального дозволу на користування надрами.
Міністерство охорони навколишнього природного середовища України надало відповідні роз’яснення листом від 30.11.2009 № 19946/29/10-09 наступного змісту.
          Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 12.12.1994
№ 827 «Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного значення та місцевого значення» усі види підземних вод відносяться до корисних копалин загальнодержавного значення.
Згідно зі статтею 14 Кодексу України про надра (далі – Кодекс), надра надаються у користування для геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення; видобування корисних копалин та задоволення інших потреб.
          Згідно зі статтею 23 Кодексу, землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати для своїх господарських та побутових потреб корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до двох метрів і прісні води до 20 метрів та використовувати надра для господарських і побутових потреб.
          В усіх інших випадках, незалежно від джерел живлення підземних вод (штучне або природне), надрокористувачі повинні отримати спеціальний дозвіл на користування надрами.
          Кабінет Міністрів України затвердив постановою від 17.06.2009 № 608 Порядок надання у 20009 році спеціальних дозволів на користування надрами (далі – Порядок).
          Пунктом 8 Порядку визначені підстави надання дозволів без проведення аукціону. У даному випадку необхідно надати до Мін природи заяву та документи, зазначені у порядку.
          У разі відсутності підстав для надання спеціального дозволу на користування надрами без поведення аукціону, необхідно звернутися до Мін природи із заявою для виставлення на продаж спеціального дозволу на користування надрами за процедурою аукціону відповідно до Порядку проведення у 2009 році аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2009 № 609.
Разом з тим, що Держкомпідприємництвом було розроблено, а рішенням Уряду затверджено постанову Кабінету Міністрів України « Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2009 Р. № 608 (від 29.10.2009 № 1187).
Відповідно до вищевказаної Постанови геологічне вивчення та видобування підземних вод за наявності дозволу на спеціальне водокористування здійснюється суб’єктом господарювання без проведення аукціону. При цьому до заяви додається скорочений перелік документів, а саме: нотаріально засвідчена копія дозволу на спеціально водокористування та виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.
         За додатковою інформацією просимо звертатися до відділу регуляторної політики та соціального партнерства управління з питань споживчого ринку, розвитку підприємництва та захисту прав споживачів за адресою:
вул. Медична, 26 ( тел. 3-23-73) або на електрону адресу : www.rp_dndz@ukr.net
 
 

Дякуємо за співпрацю!