На виконання Закону України «Про засади державної мовної політики»
На виконання Закону України «Про засади державної мовної політики»
 
До уваги підприємців міста!
 
Мова є найважливішим засобом людського спілкування та інтелектуального розвитку особистості, визначальною ознакою держави, безцінною і невичерпною скарбницею культурного надбання народу.
У державотворчому процесі українській мові відводиться провідна роль.
Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом. Отже, Конституцією України статус державної мови надано українській мові. Це повністю відповідає державотворчій ролі української нації, яка історично проживає на території України, складає абсолютну більшість її населення і дала офіційну назву державі.
Відповідно до Конституції України та Закону України «Про засади державної мовної політики» єдиною державною мовою є українська.
Згідно ст.10 Конституції України держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, гарантує вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України, сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.
Стаття 4 Закону України «Про засади державної мовної політики» каже нам, що законодавство України про мови складається з: Конституції УкраїниДекларації прав національностей України  "Про ратифікацію Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин" та інших законів України, а також міжнародних договорів, що регулюють питання використання мов, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України., цього Закону, законів України "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин""Про національні меншини",, 
Також відповідно цього ж закону публічними сферами, в яких основною для застосовуння передбачено державну мову є сфери здійснення повноважень органами законодавчої, виконавчої та судової влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування (мова роботи, актів, діловодства і документації, мова взаємовідносин цих органів тощо), але також може вільно використовуються російська та інші регіональні мови або мови меншин.
Статтею 18 Закону України «Про засади державної мовної політики» передбачається, що в економічній і соціальній діяльності об'єднань громадян, приватних підприємств, установ та організацій, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб вільно використовуються державна мова, регіональні мови або мови меншин, інші мови. У внутрішніх правилах підприємств, установ та організацій будь-якої форми власності забороняється прийняття будь-яких положень, що виключають або обмежують у спілкуванні співробітників використання державної мови, російської, інших регіональних мов або мови меншин. В роботі підприємств можуть використовуватися й інші мови.
Тому ураховуючи викладене вище просимо суб’єктів господарювання дотримуватись та виконувати норми передбачені Конституцією України, а також вище зазначених Законів.