Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
ЯРОСЛАВ КОРЧЕВСЬКИЙ: ЕКОЛОГІЯ НЕ МОЖЕ БУТИ ПІАРОМ

 

 

                                                                                                                    "Відомості" №15 від 14 квітня 2010 р.

…Ніколи не втомлююсь підкреслювати, і зроблю це в черговий раз: екологія не може бути піаром, адже це – справжня біда для багатьох українських міст і їх жителів. Для Дніпродзержинська це взагалі – головне питання, що визначає всю його подальшу долю. Те, що Дніпродзержинськ ділить перше-друге місця з Маріуполем за рівнем забрудненості довкілля, є свідченням критичної гостроти нашої екологічної ситуації. Фактично на своїй території маємо повний спектр проблем, пов’язаних з техногенним навантаженням на природне середовище.

Міська влада докладає всіх зусиль по їх комплексному вирішенню в законодавчому полі. Проводиться відповідна робота з кожним підприємством, на основі офіційних статистичних даних здійснюється аналіз динаміки викидів в повітряний і водний басейни, на постійному контролі знаходиться виконання ними затверджених міською радою програм природоохоронних заходів. При цьому міська влада тісно співпрацює з усіма контролюючими службами, які займаються питаннями екології, а також з науковцями, громадськими організаціями. Адже екологія – справа, яка стосується кожної людини - незалежно від віку, освіти, соціального статусу тощо. Перефразовуючи відомий афоризм, можна сказати: якщо ти не хочеш займатись екологією – екологія займеться тобою. І що страшніше ­­- твоїми нащадками. Тобто, це завдання не тільки сьогодення, а й завтрашнього дня. Ми зобов’язані передати наступним поколінням чисте довкілля, безпечне і сприятливе для життя людей навколишнє середовище.
Говорячи про загрози і виклики, які очікують нас на цьому шляху, слід враховувати: викиди в атмосферу – найбільш помітний, проте далеко не єдиний з них. Ще – скиди забруднених вод у Дніпро та інші водоймища, у тому числі підземні, забруднення землі, стан флори і фауни. Надзвичайно гострим питанням для індустріального Дніпродзержинська є накопичення промислових відходів: на його території нагромаджено понад 75 млн. тонн промислових відходів, в тому числі 256 тис.т. токсичних, і ці цифри постійно зростають. Серйозне занепокоєння викликають ситуація щодо складування твердих побутових відходів, зсувні процеси, підтоплення території міста. Не говорячи вже про хвостосховища відходів уранового виробництва колишнього ПХЗ, яких з 1949 р. накопичилось десятки мільйонів тонн. І це – далеко не повний перелік. 
Враховуючи комплексний характер наших екологічних проблем, зрозуміло: і вирішення їх потребує комплексних підходів. Необхідно поєднувати всі можливі напрями руху до екологічної безпеки, підіймати ці питання на державному, обласному та місцевому рівнях. І навіть на міжнародному, адже при найгіршому з можливих сценаріїв - а ми зобов’язані прораховувати всі ймовірні варіанти подальшого розвитку подій - екологічні проблеми Дніпродзержинська можуть далеко вийти за рамки загроз національного масштабу. До спільних програм з фінансуванням за рахунок іноземних фондів справа поки не дійшла, але контакти з міжнародними організаціями планомірно розвиваються. Неодноразово до нас
приїздили інспектори МАГАТЕ, представники японських урядових структур, які
займаються проблемами енергозбереження в рамках Кіотського протоколу. Вперше в цьому році Дніпродзержинськ серед 16 міст України підтримав міжнародну екологічну акцію «Година Землі».
Говорячи про державний рівень, слід відзначити вагомі позитивні зрушення: останнім часом (вперше в історії!) держава приділила належну увагу екологічним проблемам Дніпродзержинська. Прийнято відповідні розпорядження Кабінету Міністрів, що особливо важливо – ці програми підкріплені державним фінансуванням. На виконання двох екологічних програм, пов’язаних з наслідками колишнього уранового виробництва, з держбюджету виділено більше 50 млн. грн. Нажаль, не профінансованою залишилась третя екологічна програма по Дніпродзержинську. Причина – брак коштів у державному бюджеті, а також відсутність розробленої проектно-кошторисної документації по деяких екологічних об’єктах. Не залишається осторонь і керівництво області, у 2009 р. на вирішення екологічних проблем Дніпродзержинська з обласного бюджету вперше виділено вагомі кошти – 7,9 млн. грн. Також значна сума виділена торік на природоохоронні заходи з міського бюджету – 2,7 млн. грн., з яких було освоєно 2,2 млн. грн.
 Завдяки цьому нам вперше за останні три десятиліття вдалось провести моніторинг радіоактивного забруднення території міста, в окремих ділянках з підвищеним фоном здійснено часткову дезактивацію. Ця важлива робота обов’язково буде продовжена. Також виконано роботи по розчищенню лівобережного дренажного каналу, чого ніколи не робилось з самого початку будівництва лівобережжя у 1968 р. Серед інших важливих заходів – реконструкція озеленення скверів по проспекту Леніна і пр. Конституції (щодо останнього об’єкта варто відзначити: пересадження нових дерев, замість тих, що торік не прижились, виконувалось підрядною організацією згідно гарантійних умов договору за власний рахунок, без додаткової оплати); будівництво системи протидії підтопленню в районі Ялтинська-Курганська-Маяковського. Розроблено проекти заходів з ліквідації підтоплення Карнаухівки, рекультивації шламонакопичувача у балці Ясинова, розчищення р. Коноплянка, а також лівобережного прорізного каналу до Голубого озера. Без цього улюблене місце відпочинку жителів області замулиться і може перетворитись на болото.
Проведено обстеження територій, прилеглих до хвостосховищ по вул. Лазо і Дніпровського. Також розроблено концепцію локального моніторингу Дніпродзержинська і області з автоматизованим екологічним контролем. Запровадження такої системи дасть можливість через супутник отримувати в режимі реального часу повну інформацію про екологічну обстановку в місті і регіоні.
Вперше за всю історію Дніпродзержинська питання його екологічного стану предметно обговорювалось на засіданнях комітету Верховної Ради з екології і ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Відбулось виїзне засідання комітету у Дніпродзержинську, детальне обговорення відбувалось в Києві, на засіданнях парламентського комітету і Кабміну. До комітету входять представники різних парламентських фракцій – Партії регіонів, БЮТ, комуністи. І всі, незалежно від кольорів партійного прапору, з великою увагою і відповідальністю поставились до екологічних проблем Дніпродзержинська. Це показовий приклад державного підходу до справи: там, де необхідне об’єднання заради вищої мети – життєвих інтересів пересічних громадян, не може бути місця політиці.
 Сьогодні ми, на прикладі Дніпродзержинська, працюємо над пілотним проектом виходу забруднених промислових міст України з екологічної кризи. Адже у Дніпродзержинську наявний практично весь спектр екологічних проблем, які існують в Україні. Це питання відпрацьовується в комітетах Верховної Ради, міністерствах і відомствах. Новий уряд має вагоме представництво вихідців з промислово розвинутих областей Східної України, в тому числі Дніпропетровщини, що дає підстави розраховувати: екологічні проблеми Дніпродзержинська будуть належним чином відображені у державному бюджеті України на 2010-й і наступні роки.
Зараз у місті проходить місячник благоустрою. Повна інформація про характер і обсяги виконаних робіт оприлюднюється в пресі. Але хочеться звернути увагу на такий аспект. Кожного року навесні ми виділяємо з бюджету значні кошти на ліквідацію стихійних звалищ. Щоразу вивозимо сотні і тисячі кубів сміття. Але через короткий час вони накопичуються знов. Звідки весь цей бруд? Самі ж засмічуємо землю навколо себе, а потім починаємо обурюватись, скаржитись, звинувачувати в усьому владу… І зараз у місті з’явились бігборди якогось чергового «фронту»: «Маємо право на чистий під’їзд, чисте подвір’я». Красива декларація, що й казати. Тільки хто ж заперечує? Хто заважає, щоб вони були чистими? Німці, американці, росіяни? Мер, губернатор, прем’єр-міністр? А може, для початку просто не треба смітити там, де живеш? І взагалі, спробувати поміняти своє ставлення до рідного міста, природи …
Ми надто рідко замислюємось над тим, що екологія – це глибоке філософське поняття, що визначає світогляд людини. Точніше, має визначати – для цього треба проводити велику й наполегливу роз’яснювальну та виховну роботу, починаючи з найменшого віку. Важливо усвідомлювати: природоохоронна діяльність – це постійна і важлива складова нашого життя, вона не може бути розрахована тільки на досягнення певного результату, швидкого ефекту. Але інколи ще доводиться чути, навіть від представників депутатського корпусу: ось ви багато розповідаєте про те, що робиться у сфері екології, про прийняті програми і розроблені заходи, візити депутатів, урядовців, а наче нічого й не помітно навкруги…
Звичайно, це дуже спрощений підхід. Скажімо, таке небезпечне явище, як радіація, не має ні кольору, ні запаху, без спеціальних приладів його не можна побачити і відчути. Але менш небезпечним від цього воно не стає. І ми будемо докладати усіх зусиль, щоб вберегти від нього городян. До того, що вже сказано, додам: вперше всі хвостосховища огороджено, встановлено постійну охорону. Туди вже немає вільного доступу, виключено переміщення радіоактивних відходів, забрудненого обладнання. Раніше там панувала повна безконтрольність, і всі мовчали… Одне з найнебезпечніших хвостосховищ – Південно-Східне, приведено з урахуванням всіх вітчизняних і міжнародних стандартів в повністю безпечний стан, фактично перетворено на звичайну зелену галявину. На всі хвостосховища радіоактивних відходів розроблено паспорти – теж вперше за всі роки їх існування.
Це важливо не тільки для нашого міста - не слід забувати, що екологічні проблеми Дніпродзержинська вимірюються далеко не місцевими масштабами. Вони впливають на загальну екологічну ситуацію регіону, області, навіть всієї України. Ми зараз ведемо дослідження, щоб встановити реальні масштаби, характер, і наслідки цього впливу. Це – робота на перспективу, можна сказати, що сьогодні закладається фундамент, на якому ми повинні ретельно, день за днем вибудовувати нашу екологічну безпеку.
    Важливим напрямком екологічної діяльності є благоустрій і озеленення території міста. У нас багато чудових, мальовничих місць для відпочинку. Необхідно їх відновлювати, приводити до екологічно чистого стану і пропагувати для активізації туризму. І в цьому напрямку зроблено чимало: прийнято міські правила благоустрою, встановлено дієву систему впливу на порушників правил. Сума штрафних санкцій становить від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, для підприємців – від 50 до 100 мінімумів. Відповідні повноваження місцевим радам надано діючим законодавством. Ведеться робота зі створення екологічної інспекції, яка слідкуватиме і за дотриманням правил благоустрою.
Ще раз наголошую: не всі проблемні питання, пов’язані з екологією можливо вирішити відразу. Це утопія, хто б що не писав і не говорив. Наприклад, на обліку в місті вже більше шести тисяч сухих і аварійних дерев, які необхідно прибрати. Це велетенські обсяги робіт, адже замість кожного знесеного дерева необхідно висадити два нових. Місто з таким техногенним навантаженням повинно мати великі площі зелених насаджень. Адже це – здоров’я людей. І ми йдемо до того, щоб не обмежуватись реконструкцією існуючих скверів і парків, а й закладати нові. І це буде зроблено, відповідні проекти розробляються. Є проекти санації міського звалища, які дозволять перетворити його на сучасний полігон, позбавити небезпеки самозаймання і вічних димів від тліючого сміття.
               Взагалі, екологія – це безмежне поле діяльності. Роботи тут вистачить усім: органам місцевого самоврядування, депутатському корпусу, адміністраціям підприємств, навчальних закладів і наукових установ, громадським організаціям, пересічним городянам. Були б бажання й воля. Хочу наголосити: ні в якому разі міська влада не протиставляла і не збирається протиставляти себе трудовим колективам промислових підприємств, як це нерідко намагаються представити в ЗМІ автори замовних публікацій, використовуючи екологічні чи інші мотиви. 
Всіх, кого турбує майбутнє Дніпродзержинська, ми прагнемо бачити союзниками в спільній боротьбі за чисте довкілля. На моє глибоке переконання, тривожна екологічна ситуація, як будь-яка справжня загроза, повинна об’єднувати, а не роз’єднувати людей. Тому спроби використати цю болючу тему для нагнітання пристрастей, здобуття політичних чи якихось інших дивідендів, забезпечення певних інтересів, які не мають нічого спільного з інтересами громади, – це шлях, що веде в нікуди. Місто-трудівник і його жителі заслуговують набагато кращого ставлення і долі!
 
                                                                                 Ярослав КОРЧЕВСЬКИЙ, міський голова