Школярі Дніпродзержинська забезпечуються оптимальним харчуванням
27-10-2015
У Дніпродзержинську вживаються заходи з організації оптимального харчування для учнів загальноосвітніх навчальних закладів, забезпечення дітей високоякісними продуктами харчування вітчизняного виробництва. Про це повідомили в управлінні освіти і науки міської ради.
Механізм організації харчування учнів здійснюється відповідно до порядку, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки України. Керівники закладів постійно контролюють якість і безпечність продуктів харчування, закупівля яких здійснюється згідно з укладеними договорами у регіональних товаровиробників за цінами, які не перевищують середньостатистичні по області.
Державні санітарні правила і норми дотримуються усіма керівниками закладів, поетапно здійснюється заміна холодильного та технологічного обладнання. Вирішено питання забезпечення харчоблоків холодною та гарячою проточною водою.
У 2015 році завершено капітальний ремонт – повну модернізацію шкільної їдальні СЗШ №34, придбано сучасне технологічне енергозберігаюче обладнання, меблі – створено належні умови для отримання учнями якісного повноцінного гарячого харчування.
Постійно проводиться роз’яснювальна робота серед учнів та батьків щодо важливості для здоров’я дитини повноцінного гарячого харчування у школі. Всіма видами харчування охоплені 100% учнів 1–11 класів, у тому числі 76% (16442 учні) отримують гаряче харчування.
У місті створено належні умови для охоплення всіх учнів 1–4 класів гарячим харчуванням, вартість сніданків за стовідсотковими нормами становить 11,42 грн, забезпеченість норм харчування за бюджетні кошти склала 54,3%.
За період з 2011 по 2014 рік видатки на харчування учнів 1–4 класів збільшено з 1 грн 30 коп. до 6 грн 20 коп. Норми харчування на одного учня 1–4 класів у загальноосвітніх навчальних закладах дотримуються з урахуванням доплати батьків.
Пільгове безкоштовне одноразове харчування (8,00 грн) здійснюється на підставі рішення виконкому міської ради для 2879 учнів пільгових категорій.
Харчування учнів 5–11 класів здійснюється за власні кошти (крім пільгової категорії), асортимент страв та борошняних виробів задовольняє смаки і побажання дітей та батьків.
Для підвищення професійної майстерності працівників шкільних харчоблоків, вивчення передового досвіду організації харчування школярів, щоквартально на базі шкільних їдалень проводяться семінари-практикуми школи кулінарної майстерності із залученням представників Держсанепідслужби міста.
Виконавчий комітет Дніпродзержинської міської ради здійснює постійний контроль за організацією харчування учнів у закладах освіти міста.